Vlada danas ne raspravlja o Odluci za dobijanje crnogorskog državljanstva

3

Vlada na današnjoj sjednici neće razmatrati Odluku o izmjeni odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, iako je to bilo najavljeno.

Tom Odlukom Vlade Crne Gore je predviđeno da Crna Gora može dobiti još 13 do 15 hiljada glasača koji imaju privremeni boravak, a sada su uglavnom državljani Srbije, Rusije i Bosne i Hercegovine.

Osobe koje bi ovom izmjenom stekle uslov za podnošenje zahtjeva za prijem u crnogorsko državljanstvo, uglavnom su državljani: Srbije, Rusije i Bosne i Hercegovine, iz čega jasno proizilazi da bi došlo do enormnih promjena u registru državljana.

Da se ovdje radi o izbornom inženjeringu i potrebi da se pred eventualne prijevremene izbore koji su zbog postojanja Vlade koju niko ne želi, sve izvjesniji, govori i činjenica da je Ministarstvo unutrašnjih poslova najavilo i da će iz biračkog spiska brisati još 40.000 građana iz dijaspore.

MUP je pripremio Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta, kojim je između ostalog, predviđeno i sljedeće:

-obavezna odjava prebivališta za svakog crnogorskog državljanina koji se iseljava u drugu državu, sa namjerom da u njoj stalno živi;

– odjava prebivališta po službenoj dužnosti, za crnogorske državljane, za koje se terenskom provjerom utvrdi da ne žive na prijavljenoj adresi.

Oduzimanjem prebivališta, ne samo da bi im se oduzelo i biračko pravo u Crnoj Gori, već i crnogorska lična karta, te prekinule sve porodične, socijalne i durštvene veze sa njihovom matičnom državom Crnom Gorom.

U skladu sa svim navedenim, a kako znamo da je birački spisak izveden iz četiri izvorna registra, i to: registar državljana, registar prebivališta, matični registar rođenih i matični registar umrlih, jasno je, da bi ove izmjene predstavljale potpunu izmjenu biračkog spiska, te ugožavanje temelja suverene i nezavisne države Crne Gore.

Takođe, navedene izmjene bi uticale i na demografsku strukturu stanovništva Crne Gore, pa samim tim i na rezultate popisa stanovništva.

Nakon što je juče objavljena ova namjera Vlade ograsile su se opozicione partije, nevladin sektor kao i iseljenici koji zahtijevaju da se pomenuta odluka ne usvaja.

Predsjedništvo Demokratske partije socijalista DPS je povodom najave Vlade da namjerava da usvoji spornu odluku poručilo da će braniti nacionalne i državne interese Crne Gore svim sredstvima.

Tim povodom oglasio se i bivši ministar odbrane Slovenije i bivši poslanik Evropskog parlamenta Roman Jakič koji je ocijenio da je takva odluka neobična.

“Znači da na izborima mogu da glasaju stranci koji su u Crnu Goru došli da rade i žive i imaju privremeno prebivalište u Crnoj Gori, a neće više moći državljani Crne Gore koji su na privremenom radu u inostranstvu”, upitao je Jakič.

Ocijenio je da je to “neobično”.

“I takva promjena neće ići kroz parlament? Što kaže na to OSCE/ODIHR”, dodao je Jakič.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović kaže da se Vlada odlučila na ovu izmjenu jer “smo svjedoci dugogodišnjih kritika domaće, ali i međunarodne javnosti, da se u biračkom spisku nalaze osobe koje u našoj zemlji decenijama ne žive, i svoju sudbinu vežu za druge države”.

“Naša namjera je da konačno dođemo do podatka koliko zaista ljudi živi u Crnoj Gori, a samim tim ima i pravo glasa. Nikakva izdaja nacionalnih i državnih interesa nije u pitanju, već poštovanje Ustava Crne Gore. Baš u interesu nacionalnih i državnih interesa želimo uređene registre prebivališta i boravišta, što će dovesti do uređenog biračkog spiska, a samim tim i do uređene države”, rekao je Sekulović za RTCG.

On tvrdi da neće biti selektivne primjenei da nema razloga, kako je kazao, da se širi panika i da se plaše građani Crne Gore da će ostati bez svojih prava.

A.O., CdM

3 KOMENTARI

  1. Gospodo administratri, molim vas da ne zagađujete prostor za komentare ovim dežurnim piskaralom, koji je u ekipi rušitelja crne Gore,
    Hvala.

  2. O “CRNOGORSKI OBRAZI”-A ZNATE LI ČIJI SU DRŽAVLJANI SA “PASOŠIMA”-NEZNA IM SE BROJA-“RAZNORZN(I)E DERIPAČAD”-KOJI IMAJU IMOVINU I “EKONOMSKE PASOŠE”-KOJI SU “STANVNICI CRNE GORE” I PLAĆAJU POREZE KAO MI KOJI SMO “OD KOLIJEVKE PA DO GROBA”-STALNO NASTANJENI U CRNU GORU?..ZNA LI IKO ŽIVI-KOLIO MILIONA EVRA TI ISTI” DOMICILI”-PLAČKAJU PO OSNOVU “UTAJE POREZA”?…TO TREBA DA RIJEŠI OVA VLAST!!!
    A TO JE NALAKŠE RIJEŠITI-KONTROLOM PLAĆANJA MJESEČNIH RAČUNA : ZA STRUJU-SMEĆE-VODU I U PORESKU OPŠTINSKU UPRAVU-POREZ NA IMOVINU! NOTA BENE ,KOJI NIJE ISTI ZA “VIKENDAŠE -FIKTIVNO PRIJAVLJENE..I ZA STLNO NASTANJENE STANOVNIKE!!!

    • Ti nešto da rečes,sradu koji si useljavao izbjeglice u kuće Hrvata po Prcanju piii

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]