Vlada kupila dva aviona za potrebe kompanije ToMontenegro, koštaju 21 milion dolara

0
Milojko Spajić

Vlada Crne Gore donijela je na današnjoj sjednici odluku o kupovini dva aviona Embraer 195 za potrebe nove avio-kompanije ToMontenegro, u vrijednosti od 21,78 miliona dolara.

Na taj način, kako su kazali u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, ostvarena je ušteda od 43 miliona američkih dolara.

“Danas je postignut ogroman napredak. Umjesto da država plati preko 43 miliona američkih dolara zbog raskida važećeg Ugovora o zakupu dva vazduhoplova između Montenegro Airlinesa i GECAS-a, uz to gubeći sva prava raspolaganja tim vazduhoplovima, danas smo ih otkupili za nešto više od 21 milion američkih dolara. To znači da su oni, od danas, trajno u vlasništvu države. Kupovinom ova dva vazduhoplova smo korak bliže ostvarenju našeg cilja, a to je da ToMontenegro postane operativan i da se letovi ponovo uspostave do 1. juna ove godine”, ukazao je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

On objašnjava da bi, imajući u vidu da je Vlada osnivač i vlasnik Montenegro Airlinesa, sav teret prijevremenog raskida ugovora morao bi biti isplaćen iz državnog budžeta.

“U tom slučaju, troškovi bi iznosili preko 43 miliona američkih dolara, od čega bi preko 39 miliona moralo biti opredijeljeno za izmirivanje preostalih obaveza iz važećeg ugovora, dok bi advokatski i sudski troškovi dodatno uvećali iznos. Osim toga, država bi izgubila i sva prava na dva vazduhoplova koja su predmet ovog Ugovora o zakupu. Mukotrpnim i direktnim pregovorima, koji su se svakodnevno odvijali tokom prethodnih mjesec dana, ovaj scenario je izbjegnut i budžetska sredstva su sačuvana”, rekli su u Ministarstvu.

Dodaju da je postignut dogovor da, umjesto izmirivanja preostalih obaveza i plaćanja penala zbog prijevremenog raskida ugovora, država od GECAS-a otkupi dva predmetna vazduhoplova po ukupnoj cijeni od 21,78 miliona američkih dolara. Na ovaj način ostvarena je ušteda od preko 43 miliona američkih dolara.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].