Crna Gora ušla u privremeno finansiranje, budžet tek u martu

1
Zdravko Krivokapić

Premijer Zdravko Krivokapić saopštio je da je Vlada Crne Gore donijela odluku da neće praviti Nacrt budžeta za narednu godinu. Potpredsjednik Dritan Abazović kaže da će se do marta 2021. godine ići sa mjerom privremenog finansiranja.

Do danas je, kaže Krivokapić, bilo predviđeno da sva ministarstva dostave informacije kako bi se uobličio budžet.

“Međutim, brojne nepravilnosti, netačni podaci i malverzacije su uticalo na to da saopštimo da nećemo praviti Nacrt budžeta, da bi imali buidžet radi budžeta, da bi imali tačan zbir netačnih podataka” saopštio je Krivokapić na na pres konferenciji.

Opredijelili su se, kako je rekao, da do marta 2021. odrade realističan budžet koji se zasniva na jasno definisanom programu i politikama vlade, te reorganizaciji koja je prirodna i u duhu sa novom uredbom.

“Želimo da imamo početno stanje koje je uradio neko ko je nepristrasan. Da bi to obezbijedili, krenuli smo u oređeni set koraka. Na odluku se nijesmo odlučili iz političkiuh razloga. Naša odluka je briga o građanima. I ova odluka neće uticati na servisiranje plata i penzije”, poručio je Krivokapić.

Premijer je najavio jasan program baziran na ekonomskom razvoju.

Abazović: Ne možemo da predložimo DPS-ov budžet

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović je podsjetio da je Vlada izglasana 4. decembra, i da oni sada ne mogu da predlože DPS-ov budžet.

“Mi ne možemo da radimo po notama režima koji smo pobijedili. Zato smo i odlučili da idemo sa mjerom privremenog finansiranja, a do marta predložimo budžet ove vlade, sa razvojnim projektima za koje mi smatramo da su prioritet”, istakao je Abazović.

Tvrdi da je većina ministarstava zatekla “veliki javašluk i velike dugove”.

Podsjeća da je bivša vlada imala zakonsku obavezu da do 15. novembra predloži budžet.

“To nije uradila, mi smo stupili na dužnost 4. decembra. Do danas smo radili i analizu, i smatramo da je najpoštenije da uradimo svoj budžet i da ne plaćamo tuđe dugove”, rekao je Abazović.

On obećava da će sve plate i penzije biti redovno servisirane tokom januara, februara, i eventualno marta.

“Novac smo za narednu godinu obezbijedili. Čak mislimo da smo obezbijedili novac za 2022. godinu. Imamo veliku podršku međunarodnih finansijskih institucija i Evropske komisije”, istakao je Abazović.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić saopštio je da oni nijesu vlada kontinuiteta, te da ni budžet ne smije biti “budžet kontinuiteta”.

Spajić: Privremeno finansiranje u skladu sa zakonom

“Želimo da pokažemo da smo odgovorna vlada, da ćemo uklučiti forenzičare i ljude koji će dubinski da ispitaju sve troškove. Vrlo je bitno da novi budžet odražava stvarne potrebe građana i privrede”, rekao je Spajić.

On je rekao da ni zakon ni ustav ne zabranjuju odluku koju su donijeli.

“Zakonski, ako se budžet ne donese do kraja godine, ulazi se u privremeno finansiranje koje treba da potpiše ministar, a koje može da traje do kraja marta”, istakao je Spajić.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić kazao je da ubrzano rade na rješavanju problema u Montenegro Airlinesu, raskidanju ugovora oko malih hidroelektrana, tendera za Aerodrome Crne Gore…

Ova vlada neće da vara i krade

“Treba nam vremena da izađemo sa jasnom slikama šta ćemo da radimo sa tim krupnim kompanijama, kako, da li da ih spasimo, radimo druge angažmane. Sve je to vrijedno desetine, stotine miliona. Svi smo zajedno u ovome kao jedan tim”, rekao je Bojanić.

Ova vlada, kako je rekao, neće nikoga da vara i da krade, a namjera im je da rade potpuno transparentno.

“Vrijeme je nezgodno, mnoge su odluke teške za donijete, ali donosićemo i radikalne odluke. Da li smo u pravu, vrijeme će pokazati. Da li ćemo griješiti – hoćemo, da li ćemo griješiti namjerno – nećemo”, istakao je Bojanić.

RTCG

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].