Vlada podnijela zahtjev za skraćenje mandata Skupštini

0

Vada Crne Gore podnijela je zahtjev za skraćenje mandata Skupštine Crne Gore – potvrdio je na društvenim mrežama premijer Zdravko Krivokapić.

>>>Kabinet premijera: Koalicija „Crno na Bijelo“ da vrati mandat građanima<<<

– Nakon jasno iskazane namjere da URA, DPS i njegovi sateliti na neustavan način izaberu novu manjinsku vladu, postaje jasno da su novi izbori jedini način za razrješenje najteže političke krize u novijoj istoriji Crne Gore, koju su nam priredili „avangardni“ hazarderi – naveo je Krivokapić.

U dokumentu je naveden i zahtjev da ovo pitanje bude razmatrano na vanrednoj sjednici Skupštine 4. februara u 10 sati.

Po Ustavu Crne Gore, Skupštini može prestati mandat prije vremena na koje je izabrana raspuštanjem ili skraćenjem mandata parlamenta i to na prijedlog predsjednika Crne Gore, Vlade ili najmanje 25 poslanika.

Odluka o skraćenju mandata donosi se većinom glasova svih poslanika.

U članu 84. Ustava piše da mandat Skupštine traje četiri godine. Skupštini može prestati mandat prije vremena na koje je izabrana raspuštanjem ili skraćenjem mandata Skupštine.

Ako mandat Skupštine ističe za vrijeme ratnog ili vanrednog stanja, mandat joj se produžava najduže 90 dana po prestanku okolnosti koje su izazvale to stanje.

Ustav: Skupština se ne može raspustiti…

Međutim, u članu 92 Ustava Crne Gore navodi se kada se Skupština ne može raspustiti.

– Skupština se ne može raspustiti za vrijeme ratnog ili vanrednog stanja, ako je pokrenut postupak glasanja o nepovjerenju Vladi, kao ni u prva tri mjeseca od konstituisanja i tri mjeseca prije isteka mandata – navedeno je u Ustavu.

Iz Vlade su za Portal RTCG rekli da ova ustavna odredba ne može da se dovede u vezu sa aktuelnom situacijom, imajući u vidu da se ne radi o raspuštanju Skupštine.

Podsjetimo, poslanici koalicije Crno na bijelo i opozicije zatražili od predsjednika Skupštine Alekse Bečića da za 4. februar zakaže vanrednu sjednicu na kojoj bi se glasalo o nepovjerenju Vladi.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]