Vlada: Usvojen Predlog zakona o budžetu za 2021, u EU 2023, sve aktivnosti usmjerene na spas sezone, neće biti smanjenja penzija, plata i socijalnih davanja

4

Vlada je usvojila Predlog zakona o budžetu za 2021. godinu, kojim je predviđen ukupan iznos primitaka i izdataka od 2.455,79 miliona eura. 

To je naša ustavna obaveza koju smo završili u predviđenom vremenskom periodu, kazao je premijer Zdravko Krivokapić, na online konferenciji za medije.

Zdravko Krivokapić

Saopštio je da je Vlada utvrdila i Predlog odluke o zaduživanju Crne Gore za 2021. godinu u iznosu od 575.600.000 eura.

Takođe, dodaje, donijet je Program rada Vlade Crne Gore za 2021. godinu, kojim je planirano ukupno 350 obaveza od čega 250 u tematskom i 102 u normativnom dijelu.

Kaže da je ovaj program Vlade drugačiji je od svih programa koji su ranije rađeni.

Program ima pet prioritetnih oblasti-“vladavinu prava” kao prvi, a koji se odnosi na poglavlja 23 i 24.

Drugi su “Zdrave finansije i ekonomski razvoj”.

Treća oblast je “zdravlje i zdrava životna sredina”, četvrta “obrazovanje i društvo znanja”, a peta “digitalna transformacija”.

On je kao posebni dio prioriteta Vlade istakao to da Crna Gora ispuni sve obaveze na putu ka EU do 2024.godine.

“Naravno šesta oblast govori o tome da je Crna Gora buduća članica EU. Mi smatramo i prva sljedeća i zato smo napravili program priduživanja do 2023. godine”, navodi Krivokapić.

Abazović – Krivokapić – Spajić

Uradili su, kaže, po prvi put apsolutno programski budžet Vlade.

“Povod za sve ovo je ključna karakteristika rada na izradi budžeta. Vi znate koliko su se lomila koplja i bile priče šta smo radili. Da smo predložili budžet koji je pripremila prethodna Vlada, optužili bi nas da kopiramo tuđe ideje. Mi smo željeli da budemo orginalni i po prvi put smo odradili programski budžet Vlade”, dodao je Krivokapić.

On je takođe saopštio da će deficit ove godine iznositi samo tri odsto.

“Zato je on u jednom dijelu restiktivan”, navodi Krivokapić.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je da je prioritet svih prioriteta vladavina prava.

“Vladavina prava podrazumijeva ravnomjerniju distribuciju dobara prema svim gradovima u Crnoj Gori. Mi želimo veću integraciju Crne Gore. Veća integracija će voditi pomirenju, nacionalnom ponosu”, navodi Abazović.

Kada je riječ o pristuanju Crne Gore EU u naredne dvije godine, Abazović poručuje.

“Nabrojani su svi zahtjevi koje treba da ispunimo. Ukoliko u dvije godine želimo da ispunimo željeni cilj, a koji je ambiciozan, doći ćemo u sitauciju da ćemo zadovoljiti naš zakonodavni okvir, odnosno da ćemo ga upodobiit sa evropskim. Onda će ostati još jedan elemenat a to je a pojačamo ljudske resurse”, kazao je Abazović.

On je kazao da Vlada želi da brendira Crnu Goru kao ekološku državu, te da želi da postavi temelj tome.

Abazović je saopštio i da će sve aktivnosti Vlade u naredna dva mjeseca biti posvećene spašavanju turističke sezone.

“Mislim da svi ministri, direktori agencija, uprava, nadčovječanskim naporima moramo spsiti turističku szonu. Spas turističke sezona i veliki prihodi od turizma omogućiće da sve ono što je planirano budžetom za 2021. bude realizovano i omogućiće situaciju da 2022. proglasimo godinom razvoja, ako smo ovu proglasili godinom pravde, kako bi krenuli u realizaciju projekata koji će zemlju promijeniti na bolje”, ističe Abazović.

Milojko Spajić

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić odgovorno tvrdi da je ovo najbolji budžet u istoriji Crne Gore.

“Transparetnost. Građani će znati gdje se troš svaki cent”, ističe Spajić.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić tvrdi da je ovo najbolji budžet u istoriji Crne Gore.

”Prva stvar je transparentnost. Imamo programski budžet, a to su četiri nivoa transparentnosti, do nivoa aktivnosti. Građani će znati gdje se troši svaki cent i to je veliki korak. Zatekli smo tešku situaciju, nije bilo teže recesije.

“Izbacili smo 100 miliona predviđenih prihoda za koncesiju Aerodroma,koje je bilo neralno da se realizuje u godini krize, jer ne bi bilo povoljno da se to realizuje ove godine. Druga stvar je izbacivanje nasilne naplate dugovanja od Opštine Budva. I to smo morali da izbacimo iz budžeta.

Kaže da je kapitalni budžet naslijeđen i da na njega nije ponosan, ali da su to ugovorene obaveze koje će morati da se ispune.

“Na primjer, Kolašin će po stanovniku dobiti 1.500 eura kapitalnih investicija, Mojkovac 650 eura, Cetinje 700 eura, a Ulcinj 1 euro. To je zastiđe, jako loša poruka, alli to nije poruka ove Vlade. Poruka ove Vlade je da biti inkluzivna. Vodićemo računa da se nepravde iz prošlosti ne ponavljaju”, ističe Spajić.

On je dodao da je budžet i socijalni i razvojni.

“Nismo smanjivali penzije, plate i socijalna davanja, a u isto vrijeme imamo kapitalne investicije i subvencije na istom ili većem nivou od prošle godine”, rekao je ministar.

Spajić odgovara da Crna Gora već ima set poreskih zakona koji su više nego dovoljni da se počne primjena povećanja prihoda budžeta po osnovu oporezivanja neprijavljene imovine.

“Ta stopa će da se sa 9 digne na mnogo veću stopu”, navodi Spajić.

Na pitanje novinara da li su previše optimistični kad su u pitanju prihodi turističke sezone, Spajić navodi da su imali iskustvo od zimske sezone gdje smo imali realizaciju od 65 odsto od sezone iz 2019. godine.

“Imali smo razgovore sa MMF-om, koji imaju mnogo širu sliku. Njihova predviđanja su da će Crna Gora imati realizaciju u visini od 65 odsto. Tkođe tu je vakcinacija, taj tempo vakcinacije je pogurao da budemo samopouzdani što se tiče sezone”, ističe Spajić.

Spajić ponavlja da neće biti smanjenja penzija, plata i socijalnih davanja.

Da li će odzimati imovinu?

”Ukoliko neko ima novca da plati porez na neprijavljenu imovinu, on ne mora da prodaje tu imovinu”, rekao je Spajić.

Tvrdi da nijesu planirali nikakvo oporezivanje penzija.

“Ono nije bilo ni planirano”, rekao je Spajić.

Premijer Zdravko Krivokapić se na početku izvinio medijima zbog online obraćanja, na koje su se, kaže odlučili zbog poštovanja epidemioloških mjera.

CdM

4 KOMENTARI

  1. Tako je Bokelju, i po pontama Dobrotskim se pušta preglasna muzika pa mještani ne mogu oka sklopiti.
    USB zvučnici svuda a sad još kad otvore
    ošterije, sa eufemizmima kafea, restorana i sl., adi sanak popodnevni!
    Tamburanje i bahanalije do Oktobra !

  2. Pricamo i spasavanju turisticke sezone!!??
    Imamo Bolesnika oko nas koji zele da uniste sezonu i otjeraju goste kao na primjer jedan doseljenik koji pusta muziku i razorazne druge iritirajuce zvukove (od 0900-1300 i od 1700 -2230 sati) i tjerao je goste po komsiluku. Nisu ni prijave protiv njega mogle da ga sprijece u tome.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]