Vlada usvojila strategiju za imunizaciju, utvrđene i izmjene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti

0
Sa sjednice Vlade

Vlada Crne Gore usvojila je Nacionalnu strategiju za imunizaciju protiv korona virusa čiji je cilj, kako su kazali, upravljanje nacionalnim odgovorom Crne Gore za uvođenje COVID-19 vakcine.

Iz Vladine Službe za odnose sa javnošću su rekli da je strategija zasnovana na različitim strateškim dokumentima Svjetske zdravstvene organizacije SZO i drugih javno zdravstvenih autoriteta koji su bili dostupni u vrijeme njene izrade.

“U diskusiji je istaknuto da pravovremena priprema, kako administrativna tako i organizaciona, za upotrebu vakcina protiv SARS-CoV-2 predstavlja ključni elemenat izlazne strategije u borbi sa COVID-19 koji će uz dalje doslijedno sprovođenje opštih nefarmakoloških mjera prevencije i suzbijanja infekcije omogućiti „povratak u normalu“ i funkcionisanje svih elemenata društva na način koji je postojao prije pandemije”, naveli su u Vladi.

Kako objašnjavaju, dokument se bavi postavljanjem osnove, te dizajniranjem strategije za distribuciju, primjenu i praćenje upotrebe vakcine protiv COVID-19 osiguravajući da sama strategija i svi sa njom povezani dokumenti budu uvezani te usklađeni sa ostalim nacionalnim elementima odgovora na COVID-19, a primjena u potpunosti integrisana u nacionalne mehanizme upravljanja pandemijom.

Vlada je donijela i Odluku o izmjeni Odluke o načinu ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja poreza na dodatu vrijednost i carine za medicinska sredstva i zaštitnu opremu koja se uvoze kao donacija.

Cilj je suzbijanje posljedica nastalih usljed epidemije COVID-a 19.

“U cilju efikasnog djelovanja na suzbijanju epidemije COVID-19, definisano je da evidenciju o medicinskim sredstvima i zaštitnoj opremi koja se uvoze kao donacija vodi Ministarstvo zdravlja, preko Operativnog štaba za upravljanje donacijama”, naveli su u Vladi.

Na sjednici, kojom je predsjedavao premijer Zdravko Krivokapić, utvrđen je i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Razlozi za donošenje tog zakona, kako su rekli u Vladi,  je dopuna mjera i obezbjeđivanje efikasnijeg poštovanja propisanih mjera, radi sprečavanja unošenja zaraznih bolesti u zemlju, suzbijanja i sprječavanja prenošenja u druge zemlje, kao i zaštita stanovništva od prenošenja zaraznih bolesti.

“U tom cilju, propisano je i ovlašćenje i dužnost nadležnog inspektora da u postupku inspekcijskog nadzora, zabrani vršenje djelatnosti (proizvodne, uslužne, kao i priređivanje igara na sreću), kada utvrdi nepoštovanje mjera zaštite stanovništva od zaraznih bolest, u trajanju od pet do 30 dana, u skladu sa težinom prekršaja, odnosno štetnim poljedicama protivpravnog ponašanja subjekta nadzora. Novim zakonskim rješenjima propisana je obaveza poslodavaca u djelatnostima koje se obavljaju u objektima pod sanitarnim nadzorom, kao i u objektima koji obavljaju djelatnost u poslovanju hranom, da svojim zaposlenim obezbijede odgovarajuću obuku, koju sprovodi Institut za javno zdravlje Crne Gore, u skladu sa odgovarajućim programom koji propisuje Ministarstvo zdravlja”, ukazali su u Vladi.

Predlogom je, kako dodaju, regulisano i da obavezne zdravstvene preglede kategorija stanovništva, kliconoša i zaposlenih lica u objektima koji podliježu sanitarnom nadzoru mogu vršiti samo zdravstvene ustanove čiji osnivač je država.

Donijeta je i Uredba o prestanku važenja Uredbe o povjeravanju dijela poslova Ministarstva održivog razvoja i turizma jedinicama lokalne samouprave.

“Prestankom važenja ranije Uredbe, poslovi izdavanja urbanističko-tehničkih uslova koji su bili povjereni jedinicama lokalne samouprave, vraćaju se nadležnom Ministarstvu, čime će se omogućiti bolja kontrola nad sprovođenjem planova i izradom tehničke dokumentacije, a u cilju zaštite prostora od degradacije i pogoršanja uslova stanovanja, kao i bolje funkcionisanje i vizuelni izgled naselja. U diskusiji je naglašeno da će se na ovaj način postići veći stepen stručnosti, sigurnosti i jednostavnosti postupka izdavanja urbanističko-tehničkih uslova”, saopšteno je nakon sjednice.

Iz Krivokapićevog kabineta je saopšteno i da je donijeta Uredba o prestanku važenja Uredbe o povjeravanju dijela poslova Ministarstva održivog razvoja i turizma Glavnom gradu Podgorica, čime se poslovi koji se odnose na davanje saglasnosti na idejno rješenje na zgrade bruto građevinske površine 3.000 kvadrata i više iz člana 88 stav 2 Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, a koji su bili povjereni Glavnom gradu vraćaju Direktoratu Glavnog državnog arhitekte.

“U raspravi je ocijenjeno da će ovakav pristup, pored ostalog, omogućiti bolju kontrolu nad projektovanjem”, kazali su Službi za odnose sa javnošću.

Donijeta je i Odluka o izmjeni Odluke o obrazovanju Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija.

Izmjenom je, kako se navodi, propisano da se državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Zoran Miljanić uključi u rad Komisije ispred Ministarstva, u cilju dodatnog unapređenja rada ovog tijela.

“Utvrđen je Nacrt detaljnog urbanističkog plana „Lijeva obala Lima“, Opština Berane, s Programom održavanja Javne rasprave. Nacrtom je predviđena dalja transformacija prostora i stvaranje uslova za kvalitetnije korišćenje tog značajnog gradskog područja. Najveći značaj u planskom rešenju ima južni dio planskog područja uz rijeku i novi kružni tok gdje se planira izgradnja doma kulture uz funkcionalno i oblikovno povezivanje sa parcelom parka i dalje pejzažno uređenim površinama javne namjene – uređenom obalom, planiranim parkom i skverom”, naveli su u Vladi.

Kako se dodaje, na površinama PUP-om namijenjenim za centralne djelatnosti, predviđeni su objekti centralnih – poslovnih , komercijalnih i uslužnih djelatnosti, koji na višim etažama mogu imati stambeni dio.

“Javna rasprava o tom planskom dokumentu trajaće 15 radnih dana od dana oglašavanja u jednom dnevnom štampanom mediju koji se izdaje i distribuira na teritoriji Crne Gore i na internet stranici Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma www.mrt.gov.me”, rekli su u Vladi.

Imenovanja

U okviru kadrovskih pitanja, Vlada je donijela rješenja o imenovanju Majde Terzić za predsjednicu Komisije za žalbe u postupku za povraćaj imovinskog prava ili obeštećenje. Za članicu Odbora direktora Društva sa ograničenom odgovornošću Wireless Montenegro izabrana je Jelena Maraš.

“Za v. d. generalne direktorice Direktorata za upravljanje ljudskim resursima, kadrovska i statusna pitanja u Ministarstvu odbrane određena je Vesna Mijović, dok je Veljko Mališić određen za v. d. generalnog direktora Direktorata za logistiku u istom Ministarstvu, do postavljenja generalnih direktora u skladu sa zakonom, a najduže do šest mjeseci. Državna sekretarka za turizam u Ministarstvu ekonomskog razvoja Ivana Đurović, imenovana je za predstavnika Vlade Crne Gore u Skupštini Nacionalne turističke organizacije Crne Gore”, zaključili su u Vladi.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]