Vladan Dubljević: Istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju nema direktnu devastaciju prostora

0
sa okruglog stola

Vladan Dubljević

Vladan Dubljević

U kotorskom kinu “Boka” danas je održan Okrugli sto o Nacrtu izvještaja strateške procjene uticaja na životnu sredinu za Program istraživanja i proizvodnje ugljovodonika u podmorju Crne Gore.

Vladana Dubljevića, vd. direkrtora Uprave za ugljovodonik smo piitali na koji način i za koje potrebe se prevashodno istražuje ugljovodonik u našem podmorju i koliko je to s jedne strane korist a koliko ne.

Crna Gora kao odgovorna država ima obavezu da valorizuje  neki resurs ako on postoji, a potencijalni resurs za Crnu Goru je postojanje nafte i gasa u podmorju CG, uključujući i kopneni dio.

To je potreba da se taj resurs kao benefit realizuuje za cjelokupno crnogorsko društvo, kazao je Dubljević.

Aktivnost koja primjenjuje najsavremenije metode istraživanja i najveće mjere bezbijednosti u smislu njihovog uticaja na životnu sredinu, i u ovom slučaju zahtjeva izradu ovakvog dokumenta.

Nacrt izvještaja strateške procjene uticaja na životnu sredinu koji je predmet okruglog stola, je koncipiran ne toliko da zaštiti Program istraživanja i proizvodnje ugljovodonika, već da se šira javnost upozna sa tim što je sve urađeno po pitanju zaštite životne sredine.

Nema aktivnosti koja ne utiče na životnu sredinu, smatra Dubljević, a ova aktivnost istraživanja nafte i gasa nema direktnu devastaciju prostora kao što imaju mnogi, ali sa sobom nosi izvjesne rizike.

Kroz stratešku procjenu uticaja na životnu sredinu preduzete su  mjere kako bi se zaštitila država Crna Gora i njeno stanovništvo ali i pogranične zemlje od eventualnih negativnih uticaja ove aktivnosti.

Cijelo Crnogorsko podmorje je moguće područje za istraživanje, a na pitanje Skala radija postoje li locirana mjesta, Dubljevićje odgovorio da nema tačno lociranih mjesta na kojima bi se mogla naći ležišta nafte i gasa.

”U ovom trenutku naša istraživanja će biti locirana u regionu između Bara i Ulcinja na nekih 20 km daleko od obale”, rekao je Boljević.

Koja su iskustva razvijenog svijeta po pitanju ovakvih istraživanja, pitali smo Boljevića, koji je kazao da Crna Gora ne može da uradi copy paste norveškog modela jer naprosto nijesmo Norveška, ali smo se i te kako vodili njihovim iskustvima.

Implementirali smo sve ono što se može primijeniti i u zakonskoj regulativi i u obavezama prema budućim koncesionarima, uključujući najnovije evropske direktive koje se odnose na zaštitu životne sredine u smislu of shor istraživanja, kao i garancije koje se mogu dobiti od kompanija koje će da rade istraživanja, zaključio je Dubljević.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]