Vladimir Goati: Milo Đukanović, pojedinac koji čini istoriju

15
Vladmimir Goati

Beogradski profesor Vladimir Goati kazao je u razgovoru za Vikend novine da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, “pojedinac koji čini istoriju”.

“Pojedinci stvarno čine istoriju i mislim da je Milo Đukanović upravo takav pojedinac. Kad se vratim unazad i sjetim predsjedničkih izbora u kojima mu je protivkandidat bio čovjek koji je imao podršku ostatka SR Jugoslavije i Srbije, mislio sam da su mu male šanse da iznese pobjedu, a pobijedio je. Bez trunke oklijevanja, bez koraka unazad, donosio je odluke u vrijeme vladavine Slobodana Miloševića, suprostavljajući mu se, čime je rizikovao mnogo više od funkcije, obzirom na ulogu VII bataljona. To je bila aspolutna posvećenost državnim interesima Crne Gore, ali i sposobnost da te interese zaštiti i ostvari ciljeve koji sada čine istoriju. On je čovjek koji je osjetio duh vremena koje dolazi i koji je ispisao stranice novije crnogorske istorije”, rekao je Goati u intervjuu Vikend novinama.

Komentarišući prilike u regionu, Goati ističe da je potpuno jasno da zemlje Balkana moraju ići zajedno, ne kao jedna država, nego kao grupa međusobnom saradnjom povezanih zemalja.

“Političke odluke su bitne i to ovim prostorima nedostaje. Pitanje je da li će u malim balkanskim državama, koje su još na klimavim nogama, prevladati svijest da samo kao dobri susjedi možemo očekivati napredak. Đukanović je imao snage da vrlo jasno, bez oklijevanja i razmišljanja, krene ka Evropi, kao središtu civilizacije kojem Crna Gora pripada, pri tom znajući da Evropa nije idealna, ali je najprirodniji izbor”, ocijenio je Goati.

Prema njegovim riječima, stanovnici Zapadnog Balkana još nijesu dovoljno svjesni da je “najmanje zlo upravo evropska integracija”.

“Ne znam kada će i da li će to osvješćenje doći u državne vrhove. Primjećujem da civilni sektor mnogo bolje sarađuje od državnog. Mislim da je Đukanović te dileme prije svih vidio i razmišljajući racionalno krenuo u pravom smjeru i upravo time najveće šanse dao Crnoj Gori”, kazao je Goati.

On je istakao da Đukanović ima rijetku osobinu, a to je tolerancija.

“On pokazuje toleranciju prema ljudima koji nekada nisu mislili kao on, čime pokazuje koliko je različit od drugih lidera ovog dosta tužnog Balkana”, kazao je sagovornik VN.

15 KOMENTARI

 1. Kud li si ti skrenuo ? Nabacano recenica, kako ti je u mozak pristizalo. Da znas ubuduce nesto sasvim obicno, al kad vec pises da makar malo budes pismeniji :
  Nogu su IZVINULI (iscasili) mnogi, a neki su se IZVINILI kad su ukapirali da su nesto sj….

 2. Niđe jutra nijesu lijepa kao na crnogorskim Lovćenskim vrhovima koji se ogledaju u mirnoći Boke.
  Takva priroda je iznjedrila i Mila. Kako bi nam bilo da je Slobu slušao? Ovako smo slobodni na putu svijetlije sutrašnjice. Nadaj se Bokelju ali ti se nade neće ostvariti. Pada trula koalicija vrlo brzo i u Kotor, a muka što ti više nećeš biti srećan. Što ne iseliš pošteno. Učini jedan pošteni potez u životu mršče svoje rodne grude.

  • ..nije,nije iznjerila..nekad bistre-pa zamućene-vode vidrovanske (od koje pivo nekad pravilo!)..u Rastoke brale…đe je Car Junaka naseljavo siromašni puk iz Katunske nahije…i otvorio im prozore u svijet-i bogu mi,izgleda-potrevio..

  • Mila Djukanovića je “iznjedrio” Slobodan Milošević.
   Više Milo ima dodirnih tačaka sa Italijom i Kolumbijom nego sa Lovćenom.
   Što se “seljenja” tiče,neka čoče,nemojte nas vi koji ste jučer šljegli da osolite jaja preseljavati.
   Jednog dana kad se civilizacija vrati u Boku,možda će vama biti lagodniji povratak u Milušinu pećinu?

  • Dva crnogorska kvazi-pjesnika, u sutonu, sjede na obali Volujice kod Bara i posmatraju zalazak sunca. Jedan će od nih “u nadahnuću”: “Toni sunce u dubine morske”… -“Trpi zemljo lude crnogorske” – dopunjava ga drugi.
   Evo jutros i “penzioner” podranio da prosipa ludarije po portalu.

   • ..kad uljeze u Bar-i prićera Turske okupatore-1878 godine,prevari se (a potrefi -sa distance?)..pa zapjeni:” ni ovce ni čojka u Bar-polje ravno”…?! Jadi ga ne znali-bijaše dalekovid i proročanski nastrojen-ka ova naša današnja vlast-kojom (isto) upravlja Suveren-sumalo koliko je upravljao i Car Junaka..?

 3. …”Nada poslednja umire”? Samo onima,koji su izgubili vezu …sa sobom (rasuđivanje im u krizi)?! Zato-takvim razmišljanjima treba reći NE-jer istinski..”Nada nikad ne umire-nego umiru oni koji su se nadali”- ..najčešće,onome što neko priča-ne iz glave nego iz dupeta (lična korist-napredovanje uz gluposti…?!)? Zato ja ne vjerujem u “teoriju”-da su pojedinci(moćnici) “notari” istorije..?! Koja se u prošlosti-najčešće završavala-krvavo -sa teškim posledicama…Sjetih se rimskih careva…a u novijoj istoriji..Napoleona;Karađorđa; Lenjina;Staljina:Musolinija;Hitlera:Tita;kasapina Slobodana sa Dedinja..daleko bilo…slično se spema i našemu Prešedniku-sa doživotnim mandatom (4-8 i više godina u roli…u stolovaču prešednika vlade-pa prešednika republike,pa države..i tako u “začarani krug” -doživotno-pa ko izdrži…pričaće kako nam je bilo-sa onima “mi znamo kako..”…ko ne shvati na vrijeme-biće ukopan (najčešće)-kao izdajnik..koji je imao svoju glavu..imunu na “veličine-epohalne ličnosti” ?

  • Dobrica Ćosić, književnik, član SANU, bivši predsjednik države, „otac srpske nacije“, napisao je sljedeće:

   228047-„Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.“

   -„Laž je srpski državni interes.“

   -„Laž je u samom biću Srbina“.

   -„U ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje istina.“

   -„Srbe je toliko puta u istoriji spašavala laž…“

   • ..Latin laže smijući se reka je Njegoš/ironično bleji-ki ovaj Kotoranin-njemu i onoj muškoj raboti /ne/treba vjerovati-ka ijedome-od tri četiri su mu LAŽAVE…!!

 4. “Nezavisni” radio Skala.
  Izreka kaže da “nada umire poslednja”.
  A Skala se nada da će DPS opet na vlast,pa opet reketiranje opštinskih preduzeća,pa opet “putevima svile”……
  Neće,neće……džaba krečite!

  • Oće oće pa uši,oliti gnjida blejačića više biti neće .Političarčići preko noći pa se igrate vlasti.
   Vidjeli smo ave vase pobjede.
   Adiiiiooooooo

 5. …i dr Sekula Drljević je pisao “povijest” našu..(još iz 1918/1919 -na funkciji načelnika ministarstva pravde..krvave trojne kraljevine SHS)…naše domovine Kraljevine Crne Gore Petrovića Njegoša,koja je nestala pod puškama i bajonetama “bracke sribijansko hrvacko slovenačke krave vojske”-krvave krlajevine krvavije kraljevića karađorđevića-u krvi i pepelu luckome-po diktatu velije sila :”Amerike,Francuske,Engleske i Italije…koje duguju našoj domovini Crnboj Gori izvinjje za svinjarike iz 1918 godine-a gotovo sam siguran-da su “tu povijest ponovili” i od 1988/89 do današnjih dana”!!! Istini za volju do sada su se samo Francuzi izvinuli-i to princu Nikoli Petroviću-lani, kad mu je uruučen veliki orden Francuske…Znate gospon Goati-treba znati da od Beograda do Cetinja ima uzbrdica-koiko i nizbrdica..sve u funkciji “naše ne baš lijepe istorijske prošlosti”-oliti pamćenja…od koje ,MORAJU,da se stide i oni mrtvi-a boga mi i ovi živi koji i dalje vladaju od Horgoša do Bojane-Debelog Beda…i do Šćepan polja..što učinješe našim narodima i narodnostima od Vardara do Triglava pod samarima kasapina i grobara sa Dedinja…! Zastiđe nužno prema onima-a prije svega onih-diljem Bosne i Hercegovine- više od 105 hiljada ljudi koji su tu “povijest” platili svojiim glavama-od kojih preko 60% bješe nejač..gospodine Goati…?!!! Zato ostavimo se oprdenja i medalja..neka ih… Pokoljenja (dodjeljuju) .i djelima sude..

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].