Vladimir Pavićević: Koalicioni sporazum u Budvi osigurava lojalnost Crnoj Gori

0
Vladimir Pavićević

Kada je crnogorska politička javnost bila ubijeđena da vlast u Budvi više nema šansu da opstane, pojavila se Crnogorska koja je vladajućoj koaliciji omogućila 17. jula, nastavak 16. sjednice koja je do tada triput prekidana zbog nedostatka kvoruma. To je izazvalo nevjericu kod opozicije u Budvi, ali i vladajućoj koaliciji na nivou Crne Gore. Mnogo je bilo špekulacija oko razloga za pristupanje Crnogorske dogovoru oko zajedničke vlasti i potpisivanje koalicionog sporazuma za koji i dalje mnogi misle da je rezultat čistog interesa.  Što se zapravo desilo i zašto ste spasili vlast, bilo je jedno od pitanja lideru ove partije Vladimiru Pavićeviću u današnjoj emisiji Skala radija “U žiži”.

Predsjednik Crnogorske je kazao da je svjestan iznenađenja koje je prouzrokovao koalicioni sporazum, ali da ga je ova partija potpisala uz jedan uslov – da ono u čemu učestvuje Crnogorska bude, ne samo u interesu Budve, nego i svih građana Crne Gore. On je kategoričan u stavu da je Crnogorska potpisala sporazum kako bi u ovoj opštini osigurala lojalnost državi Crnoj Gori, jer je to u tekstu eksplicitno navedeno a potpisnici su se obavezali da ga poštuju.

Pavićević je kazao da su postojale tri varijante. Ona koja se činila mogućom i za koju je bio vjerovanje da će prevagnuti u razgovorima, a to je bila podrška 14 odbornika koja bi podržala manjinsku vlast Crnogorske. Nije jasno zbog čega je DPS u završnoj faziv razmišajnja o drugačijoj kompoziciji vlasti u Budvi odustao od ove ideje, ali jeste činjenica da je Crnogorska na izborima 2016. godine dobia glasove građana koji su se izjasnili za promjene. To je, po njegovom mišljenju, obavezivalo ovu partiju da pokuša da podrži koalicionu vlast, sad već uz uslove koji bi Crnogorskoj obezbjeđivali neku vrstu kontrolne funkcije. Tim prije što postojeće stanje nije u interesu grada ni građana, a to je zahtijevalo ozbiljniji pristup politici koja tvori vlast na lokalnom nivou.

Dakle, potrebno je bio obezbijediti stabinu većinu, jasan je lider Crnogorske, ili ići na prijevremene izbore.

On je ponovio da je izborna lista Crnogorske bila nesporna na izborima u Budvi 2016. godine a izborni program superioran u odnosu na sve ostale političke partije koje su konstituenti lokalne skupštine. To je bio razlog i motiv traženja podrške manjinske vlasti, kazao je Pavićević, izražavajući pritom potpunu sigurnost da je njegova partija imala kandidate koji su spremni i sposobni za preuzmu odgovorne poslove koji bi ispunili obećanje dato građanima prije izbora da će uslijediti promjene u Budvi koje će garantovati veći kvalitet života u ovom gradu i njegov daji prosperitet i uspon.

Kako se to manjinska podrška Crnogorskoj nije dogodila, kazao je on, okrenuli su se drugim rješenjima, među kojima je i ovo koje je okončano potpisivanjem koalicionog sporazuma.

Na pitanje kako je moguće da je Crnogorska, čiji je cilj jačanje i stabilnost Crne Gore pristala da potpiše sporazum sa pojedinim partijama koje ne žele ništa dobro našoj državi, Pavićević je odgovorio da je upravo transparentnost i javno objavljivanje sporazuma na sajtu njihove partije najbolji odgovor. On je naveo tri ključa člana u sporazumu koji se moraju poštovati ako se ozbiljno misli sprovoditi dovogoreno. To su puna lojalnost državi Crnoj Gori, poštovanje zakona i Ustava Crne Gore, poštovanje izborne volje građana Budve koji su jasno poazali da žele promjene i rješavanje nagominalnih problema u svakodnevnom funkcionisanju lokalne vlasti koja ne smije da bude teret već servis građanima.

Na pitanje Skala radija da li je moguće da je dosdašnja koaliciona vlast željela kupovinu vremena, jer više ne prijeti u narednih šest mjesecu uvođenje prinudne uprave od strane Vade Crne Gore, Pavićević je kazao da smatra da će se potpisani sporazum poštovati i da su se na to obavezali potpisima lideri partija. Ti potpisi na koje se poziva, kazao je on, ulaze u političku biografiju partije u smislu njihovog daljeg djelovanja sa kojom će da se kandiduju na narednim  izborima.

Pavićević je siguran da je postignut veliki iskorak u smislu interesa države i građana Crne, uz konstataciju da  se Crna Gora mora graditi na osnovama ustavnog patriotizma.

Baš zbog tolike različitosti ideoloških i političkih, ova priča po Pavićeviću može da bude pokušaj prevazilaženja rovovskih podjela koje su prisutne u našoj zemlji.

Pavićević  je kazao da je odluka o potpisivanju koalicionog sporazuma u Budvi sa Demokratama i DF-om za Crnogorsku jedna od najvažnijih i da nikada nije bilo više različitih stavova na sastancima opštinskog odbora. Nije bilo jednoglasne odluke a koalicioni sporazum je potpisan na osnovu glasova većine.

Lider Crnogorske kaže da će se sigurno susretati sa  izazovima u narednih 6 mjeseci, jer je kratak period u kome se mogu vidjeti rezultati. Dobili su mjesto prvog potpredsjednika opštine i pvog čovjeka Turističke organizacije. Prvi zadatak će biti popis imovine budvanske opštine, koji, za veliko čudo nije postojao.

Na pitanje da li je uklanjanje spornih bilboda na kojima se slavi navodni oslobodilački ulazak srpske vojske 1918. godine u Budvu, na Mitrovdan 1918. godine, sprovedeno  po koalicionom sporazumu, Pavićević je odgovorio da mu je drago što je ulazak  Crnogorske u vlast koincidiralo sa njihovim  uklanjanjem.

Bez obzira što je Milo Božović menadžer u tamošnjoj opštini kazao dasu  bilbordi, koji uzgred rečeno predstavljaju  skandal, provokaciju, udar na ustavni poredak zemlje i  ruganje crnogorskom suverenitetu, naciji i državi, nijesu uklonjeni zbog koalicionog  sporazuma nego zbog roka isteka zakupa panoa, njih više u Budvi nema. Nadamo se da ih neće ni biti i da će Pavićević biti u pravu kad kaže da budvanska vlast neće organizovati nikakvu svečanu sjednici  posvećena onima koji veličaju okupaciju vlastite države.

Na kraju je lider Crnogorske izričit da neće biti tolerancije kada je u pitanju korupcija, poštovanje zakona i Ustava Crne Gore.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].