Vladimir Perović osvojio zlatnu medalju za najbolji kratkometražni dokumentarac

2

Prva saradnja Dogma studija iz Podgorice i reditelja Vladimira Perovića ovih dana krunisana je jednim vrijednim priznanjem.

Na upravo završenom 62. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma (BFDKF) dokumentarni film “EOHA”, osvojio Zlatnu medalju za najbolji kratkometražni dokumentarac u regionalnoj konkurenciji.

Film, sniman u Ćeklićima, na području sela Petrov do, govori o izuzetnom i sasvim neobičnom pastiru.

EOHA: Andrija Pavlićević Kole

Andrija Pavlićević Kole sa svojim velikim stadom razgovara osobenim jezikom, neobičnim zbirom glasovnih produkata koji nisu govor, ali koji sa životinjama ostvaruju potpunu komunikaciju.

I taj jezik, to neobično glasanje, u prostoru, u scenografiji ljutog, ali beskrajno lijepog krša, nosi asocijaciju na prepotopska vremena i doba kad je čovjek sa prirodom bio jedno.

Ovog Mojsija iz Katunske nahije poslušno prati njegov četvoronožni narod.

Čovjek i životinje u savršenom skladu.

A zajedno – u velikom skladu sa prirodom…

Film, bez riječi i muzike, ispunjen samo tim čudesnim jezikom i dubinom ambijentalnih zvukova krša, nosio je radni naslov ALUGA, i kao takav dobio podršku na konkursu Ministarstva kulture Crne Gore.

No, fasciniran ljepotom i neobičnošću tog nemuštog jezika, autor je odlučio da jedan poklič, jedno dozivanje, najčešće u toj komunikaciji, uzme za konačni naziv filma: EOHA.

Izvršni producent filma je Željko Sošić i njegov Dogma studio iz Podgorice.

Snimatelj je Beograđanin Milan Stanić, koji je dosad snimio većinu filmova Vladimira Perovića u ovim krajevima: Dim; Ribar Đorđe razgoni mrak; Život, priključenija i održivi razvoj jednog kokota; Život je.

Film je, kao i većinu dosadašnjih, montirao Aleksandar Uhrin.

2 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]