Vlahović: Crna Gora uskoro punopravna članica NATO-a

0
U žiži sa Slavkom Mandićem

Crna Gora je pred vratima NATO-a i za očekivati je da u maju na samitu postane punopravna članica, kazao je gostujući u emisji “U žiži” tv PinkM i Skala radija politički analitičar Miodrag Vlahović. Vlahović smatra da će protokol o pristupanju NATO ubrzo ratifikovati i američki senat.

S druge strane, poslanik SNP Aleksandar Damjanović smatra da odluku o članstvu ne treba da donosi parlament već građani na referendumu.

Da će Holandija, Španija, ali i SAD ubrzo ratifikovati Protokol o pristupanju Crne Gore u NATO, te da će naša država na predstojećem Samitu u maju postati punopravna 29. članica Alijanse, uvjeren je Vlahović.

“Činjenica je da je CG pred samim zaključenjem procesa koji traje godinama i bez obzira na unutrašnje i spoljašnje prioritete CG nema nijednu opstrukciju u formalnom smislu. Eliminisana je ideja da će SAD biti barijera koja će nas spriječiti da uđemo u NATO, a oni koji nerado gledaju na proces pokušavaće da ga opstruiraju”, kazao je Vlahović.

Aleksandar Damjanović pak smatra da u Crnoj Gori i dalje nije postignut konsenzus oko ovog pitanja.

Ocjenjuje da bi odluku o članstvu trebalo da donesu građani na referendumu.

“Mislim da bi građani trebali da donesu odluku, jer se nazire mala većina u parlamentu, a posebno u situaciji bojkota. A iako rad parlamenta bojkotuje skoro cijela opozicija, u takvoj atmosferi podijeljeno je mišljenje o pitanju članstva”, rekao je Damjanović.

Politički analitičar Miodrag Vlahović kaže da je dio opozicije postao neka vrsta taoca rigidnog stava DF-a.

“Ali su svi zajedno ušli u mrežu DF-a i prate front u svemu što je beskompromisno kao što je bojkot parlamenta, ali i pristupanje NATO-u”, dodaje Vlahović.

Poslanik Aleksandar Damjanović kaže da se nameće pitanje kako ostali lideri opozicionih partija vide to što će se njihove kolege vratiti u parlament prilikom glasanja o članstvu.

“Mislim da je pitanje za razmišljanje ostalim opozicionim liderima da se izjasne da će jedan dio opozicije da se vrati u parlament i glasa o ovom pitanju”, napominje Damjanović.

Bojkot parlamenta je kako kaže Vlahović stav koji ne odgovara onima koji ne žele Crnu Goru da vide u NATO-u, ali i koji ne žele na regularan način donositi odluke u zemlji.

Emisija “U žiži” na TV PinkM emituje se nedjeljom u 21 sat.

Urednik i voditelj je Slavko Mandić.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]