Vlast u Kotoru da pokaže odgovornost prema kulturnom nasljeđu

5
Ranko Proroković

Predlog Opštinskog odbora Pozitivne Crne Gore Kotor podnijet još prije dvije godine, da se u cilju kontinuiranog održavanja i očuvanja vjekovnih gradskih bedema formira javno preduzeće, do danas nije razmatrana od strane nadležnih u Opštini, kazao je odbornik i član Glavnog odbora Ranko Proproković.

Proroković je kazao da je održavanje bedema, koji predstavljaju jedinstven primjer srednjovjekovne fortifikacione arhitekture na Mediteranu i turistička su atrakcija, bio samo jedan od predloga koji je Pozitivna u decembru 2013. godine dostavila na Nacrt programa rada Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora za 2014. godinu.

Iako su predlozi podneseni prije dvije godine u toku javne rasprave, Direkcija se tim povodom uopšte nije oglašavala niti je Pozitivna dobila odgovor.

Po predlozima Pozitivne ništa nije urađeno, a stanje u kojem se nalaze bedemi je katastrofalno. Prema riječima Prorokovića u deset metara bedema, može se ubrati deset metara drva koliko je sve zapušteno. Nedavni izvještaj Skupštine opštine o ostvarenju opštinskog budžeta pokazuje da je od ulaznica na bedeme prihodovano 225.000 eura.

Ova vlast bi trebalo da ima moralnu i generacijsku obavezu te da sav novac uloži i nađe još finansija kako bi se održalo ono što su nam preci ostavili.Međutim, nadležni potroše oko 30.000 eura samo za potrebe košenja.

Inače, bedemi okružuju staro urbano jezgro grada Kotora, od Ljetnje pozornice do Gurdića, i nezaobilazni su za posjete turista, posebno onih sa kruzera. Međutim, na pojedinim dionicama nedostaju djelovi zidina, gdje nema ni bezbjednosne ograde ili upozorenja, a potencijalno riskantna mjesta su pri vrhu tvrđave i ona gdje je na pojedinim djelovima stepenica kamen izlizan, odnosno klizav.

Pozitivna je takođe inicirala i restauraciju i stavljanje u funkciju česme Karampane iz 17. vijeka, a koja je dugo vremena bila jedini izvor vode u Starom gradu, kao i predlog izgradnje starog mlina na rijeci Škurdi, s tim da vodenički točak pokreće genarator za proizvodnju struje, što bi imalo izuzetnu turističku atrakciju.

Tako bi Kotor mogao da ima besplatno osvjetljenje dijela bedema. Kotorski odbor Pozitivne predlagao je i čišćenje stare ljetnje pozornice i tehnički prijem trećeg puta, kao i postavljanje pokretnih mostova-vrata na ulaznim sjevernim i južnim vratima u Stari grad, a na žalost ništa nije urađeno po našim predlozima, navodi se u saopštenju Pozitivne.

5 KOMENTARI

  1. Ja jesam-za ovu aplikaciju na Tabačinu-na mlin Marasovića! Ali nijesam pristalica postavljnja “točka”-nego “vodeničkog kamena”-brez agregata? Zato,što bi to bio jednistveni kamen u svijetu-koji bi se uz pomoć slatke vode iz rike Škurde vrtio od jeseni do ljeta put mora-a kad Škurda oslani-uviranjem slane vode-oliti mora prema “niagarinim -Škurdinim vodopadima”-onda bi se taj kamen vrtio put “vodopada”! Priznat će te-atrakcija-brez premca u svijetu-ka i mnoge “druge rabote”-koje nam se dešavaju u NDMNE evo više od četvrt vijeka…?
    Na ultimu-moj vam je savjet-da se po đe kad batalimo “naučne fantastike”-da se nebi dešavale “promaje”-ka onome direktoru 1948-kad je ubjeđivao “radničku usnulu klasu”-da Rusi “kaleme šenicu na troskot”?! I bome-desilo mu se jedino moguće u ta “v i r t u e l n a”vremena- pasao je na Goli otok-ne da “kalemi šenicu na troskot”-nego da vadi mramor za pravljenje spomenika i pordičnih grobnica-zaslužnim ljudima iz “pulicijsko pulitičke vlasti”-po domovini-uključujući i opštinu Cetinje-glavni grad naše tadašnje uže domovine…Crne Gore?

  2. …e bora mi samo nam fali “vodenički točak…”? A znate li vi iz “pozitvne Crne Gore”-blago vama…bar vam je ime prikladno-ono što nama fali kao državi? Kako je pasao jedan direktor nekadašnje fabrike od mobilja-“LADA”1948 godine->>(tu vi je današnja fabrika za preradu “kotorskije viškova…”)<<? Na tugu i žalost ,pasao je sa "štice na mramor"-samo zato što je "pao na naučnu fantastiku-njemu kao marangunu-blisku"-faleći Ruse i njihovu "naučnu fantastiku"(Mičurinove inovacije?)-da će na TROSKOT kalemiti ŠENICU..? Na njegovu "/ne/sreću"-to je sve slušao jedan "meštar specijalizovani "POLITIR" iz fabrike namještaja-i prijavio ga je odmah u UDBU-drugu Iliji Vučkoviću-šefu tadašnje UDBE za srez Bokotorski-u "grad od starije…! Dobro je ,e se direktor na vrijeme vratio-oporavljen od "transformacija troskota"-i nastavio da rabota(do penzije!) tamo-đe je rabotao i prje nego li je postao Direktor….fabrike za tranziciju-koju danas uživate svi vi-koji oćete na jednostavan-"naučno fantastični" način da živite-papiti "ljeba brez motike"-ombreee? Dokle…? Mažda DA-NE čekajući TOMASA MORA-da se p o t e n č i…?

  3. Novinarstvo u Crnoj Gori je, u globalu, na nivou svega ostalog. Ne znam ko je sročio ovakav naslov……!!!!!!!!
    Nažalost, ovako nedopustive najave i naslove možemo vidjeti u većini medija .

    • Naslov odgovara-djelomice -konkretnoj situaciji-pa ga zato treba u cjelosti prilagoditi -“osetima(damarima) trenutka…sa:”…da pokaze odgovrnost prema nekulturnom djelovanju..stanovnika opstine Kotor-u presudnim trnucima-po nasu domovinu…”? Koja nije ugrozena od kulture nego od nekulture njenih zitelja…?! Kako profesionalaca-tako i volontera-voluntarista…ebivjetara svi smjerova oliti prvaca?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].