Vlast u Kotoru na ivici ambisa

28
Da li će se više sastajati?

Najavljena XVII sjednica Skupštine opštine Kotor, koja je trebala da se održi u petak, 16. novembra 2018. godine odlaže se do daljneg. To je zvanično saopštila Stručna služba kotorske Skupštine koja je u dopisu navela da se odlaže i nastavak XVI sjednice, koja nije bila ni najavljena za 16. novembar.

Podsjetićemo da je kotorski DPS prije nekoliko dana kazao da sazivanje XVII sjednice nije u skladu sa zakonom jer nije završena XVI, pa je možda to bio razlog  da predsjednica SO Dragica Perović najavi na neodređeno vrijeme odlaganje obje sjednice kotorske Skupštine? O novom terminu održavanja skupštinskih zasjedanja, kako stoji u dopisu proslijđenom Skala radiju, javnost će biti naknadno obavještena, nakon utvrđivanja termina od strane skupštinskog Kolegijuma.

Vladajuća koalicija u Kotoru je na ivici provalije. Očigledno je da više nema mehanizma koji može pomiriti suprostavljenosti u lokalnoj vlasti. Ideološki podijeljene partije koje su se ujedinile da bi skinule DPS, više se ne mogu dogovoriti ni oko toga koji je dan danas, kazao nam je jedan od vladajućih odbornika koji je želio da ostane anoniman. On tvrdi da su u pitanju goli interesi i da bi partije koje čine vlast htjele još da očople, uzmu za sebe i svoje timove, zaposle još kumova, prijatelja, rođaka i partijskih aktivista. S druge strane, opozicija je inertna i kao da ne postoji. Čudno je da DPS nije do sada zatražio provjeru povjerenja predsjednici SO i predsjedniku opštine. Iz nekog razloga oni ćute. Treba ih pitati zbog čega? Socijademokrate su krajnje pasivne i ne čuju se. LP jedva da postoji, baš kao i HGI, jasan je naš sagovornik.

Podsjetimo, Skupština kotorske opštine se sastala posljednji put 29. juna 2018. godine. Prekinuta je nakon neuspješnog pokušaja da se donese odluka o kupovini Jugopetrolove imovine i zamjene za CESID-ovu na Tabačini. Od tada je do danas prošlo 4 mjeseca i 17 dana. Bez sjednice SO, kotorska vlast može još 43 dana. A tada na scenu stupa Vlada Crne Gore koja će upotrijebiti svoja zakonska ovlašćenja, upozoriti Skupštinu, a potom i uvesti prinudnu upravu ili raspustiti lokalni parlament.

Razlozi zbog kojih je odložena SO Kotor

Da je nešto trulo u odnosima političkih partija koje prave koalicionu većinu pokazalo se još prilikom donošenja odluka od vitalnog značaja za funkcionisanje Luke Kotor AD. Odbornici SDP-a tada nijesu željeli da podrže članove Odbora direktora ali je u pomoć ostatku vladajuće koalicije priskočio DPS.

Nakon toga uslijedio je sukob oko kupovine imovine Jugopetrola i zemljišta CESID-a na Tabačini i neprihvatanje SDP-a da se taj projekat vijeka, kako je naglasila tada potpredsjednica opštine Ljiljana Moškov, aktuelna predsjednica kotorske URE, realizuje. Zaiskrilo je žestoko. Pljuštale  su uvrede. Pominjala se i izdaja. Svega je bilo ali SDP nije promijenio mišljenje.

Prolazili su mjeseci. Skupština se nije sazivala, a kako saznajemo, predsjednica nije sazivala ni kolegijume na kojemu bi se makar pokušalo doći do usaglašavanja stavova. Za to vrijeme predsjednik opštine je donosio odluke koje su u nadležnosti SO Kotor, pokazujući na taj način da ga mnogo ne interesuje da li to radi u skladu sa zakonom ili ga činjenjem krši. SDP je uvjerenja da se tako nije trebalo niti smjelo raditi. Kada se pročulo da njihovi odbornici neće glasati za potvrđivanja odluka koje je donosio Vladimir Jokić, bilo je jasno da se sjednica SO Kotor neće održati i da će se odložiti na neodređeno vrijeme. A da se nije odložila, odluke kotorskog predsjednika bez glasova SDP-a ne bi prošle, što bi pružilo priliku da opozicija zatraži provjeru povjerenja za njegovo dalje stolovanje. To bi istovremeno značio i kraj kotorske vladajuće koalicije i raspisivanje prijevremenih izbora početkom iduće godine.

Da li SDP ruši kotorsku koalicionu vlast?

Kotorska vlast, onaj dio koji se zalaže za kupovinu imovine Jugopetrola i CESID-a, optužuje otvoreno SDP za opstrukciju pa i moguće rušenje vlasti. U otvoreni sukob ušli su i lideri Demokrata i SDP-a Bečić i Krivokapić koji su se izvrijeđali kao da su smrtni neprijatelji a ne zagrljeni prijatelji iz perioda koji nije stariji od nekoliko mjeseci. Da li ovoj priči doprinosi proslava Podgoričke skupštine, kako neki smatraju, koju otvoreno nijesu osudile Demokrate, čiji je predsjednik opštine Budva Krapović prisustvovao u Mediteranskom sportskom centru negiranju Crne Gore i proslavi urušavanja naše države?

Da li je to kap koja je prelila  čašu SDP-u, ostaje da se vidi u vremenu koje slijedi.

Slavko Mandić

28 KOMENTARI

 1. a da je srece ovi bi odavno zavrsili vladavinu mada nije lose sto su malo ostali e ako dodje iko da valja ovi ce u prdekanu
  dobro neko rece vidji prvi red i sve je jasno nasli onu madam rakiju vinjak ili kako god uglavnom lik koji se nepita svoje glave
  zalosno i jadno da se madam pita za sve zalosno ada sve kotorani i kotorankeimaju jednu zalosnu odbornicu i umjesto da se pokazu kako su i obecavali ono sve kontra
  jednom rijecju ova vlast je uzas a zalosno sto nevidim normalnoga da moze doc

 2. Oni jesu ambis. Zborili su da su dpsovci dno dna, a evo oni iskopaše rupu par hiljada kilometara ispod tog dna. Rezultati govore o njihovom radu.

 3. Najsmješnije je da se održava SVEČANA SJEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE KOTOR, a redovna nijedna! Zapravo, ovo bi bilo smiješno da nije tužno. I svakako sramotno!

 4. Eeee lijepo li je bilo sdp-u sa dps-om
  Zalice za ta prosla vremena
  Od sl godine dps ce sam formirati vlast nakon totalnog fijaska ove ekipe

 5. Tigla po tigla bod po bod 16/11/2018 at 14:25
  “Staro krpi konce trati zborila je moja baba.”

  Staro ljubi – dane gubi” – govorio moj pokojni đede.
  Opštinski Izbori su rešenje za ovaj Gordijev čvor.

 6. Kotorska naša Skupština od kada je Drage došla na njenom čelu jos nije manje radila od kada postoji ! Sramota što i plate primaju !

 7. Staro krpi konce trati zborila je moja baba.A ima i ona koja kaže krpež kuću drži.E oće ova vlast da pokrpi svoju koaliciju nebili još malo krali dok sve konce ne potrate.Krpe po opštinskom budžetu junački.Evo oče da okrpe i krovove na Centru za kulturu biblioteci i kinu.Kažu stručnjaci radovi će trajati nekoliko dana.Taman je kumi ostalo para za tri reda tigala.Da nije objavio radio Kotor o tim kapitalnim radovima mislila bi neko se sa nama sprda.Doduše spadaju se već odavno samo neki oće neki ne smiju da to vide.Stvar će ipak ublažiti novembarski izvaredan program povodom dana oslobođenja.Mora biti više nego dobar kad ga je sastavljala visoko obrazovana kuma sa svojim novim satelitima i bibliotekarskim savjetnicima koji sumarljivo skupljali bodove pa za pola godine napredovali za dva zvanja a ovima nesposobnim trebalo pet godina. Ko zna zna.Sretan nam praznik i dođite na fešte čovjek uči dok je živ.

 8. Ambis je jedino sto im pripada!
  Nedosljedni, lukavi a neinteligentni i nadasve pokvareni i nadmeni!
  Maja Catovic i DPS su sampioni demokratije za ove stakore!

 9. Nijesam prorok ni ptica zloguknica, ali sam još prije godinu dana proročanski naslutio da se Ranjo neće smiriti dok ne stavi “Luku Kotor” pod svoju kontrolu.
  Nije slučajno što je pravnom gimnastikom instalirao svoju Sveetheart na mjesto zamjenika vrhovnika Luke.
  Hoćemo izbore!

 10. Voljela bih da mogu ostaviti realan, miran komentar. Ali ne mogu. Ovo je sramota. Nije nam bilo dobro i smatrali smo da je vrijeme da se karte promiješaju. Na žalost dobili smo loše karte. Iz mulja su isplivale frustrirane i neinteligentne osobe. Sada su u grču da uzmu što više. Kotor gubi partiju, ali svakako ne i igru. Treba reći DOSTA i napraviti oštar i dubok rez. Očistiti ljude koje su doveli i ići dalje. DOSTA JE BILO. POKAZALI STE SE! Vratite se u predstavu -Ko to o Kotoru – iz koje ste i izašli!

 11. Upravo imam na facebook profilu “plodnu” diskusiju sa lokalnim uredom URE i gospodjom Moskov koja je poznata po tome da je spiskala 50 000 € na novogodisnje kićenje grada a gradsko zelenilo na teritoriju opstine ostavila u ovom zastrasujućem stanju. Da je dotična osvježila postojeći NG nakit grada Kotora sa 10 000 € a nama u Risan proslijedila 40 000 € mi bi smo sa tim novcem uredili fasadu narodnog doma tako da bude ukras Risna a ne ruglo kakvo je sada. Bitno je istaći da se hirovita gospodja Moskov zanijela i prema novcu iz opstinske kase se odnosi kao prema svome vlastitome. Gospodjo Moskov “smanjite doživljaj” i pokusajte shvatiti da je novac u kasi velikim dijelom risanski a ne vas lični ( novac od komunalija , boravisnih taksi , najma kupalista i sl. ).
  Nakon “podviga” sa investicijom u novogodinji nakit , gospodja je opet nasrnula na opstinsku kasu vodjena nekim novim hirom a mnogi kažu da je vodi privatni interes.
  Nebitno mi je sta gospodju motivise za kupovinu nekog bezvrijednog zemljista u Grblju ja predlažem da se po hitnoj proceduri u opstini izglasa zakon kojim se gospodji M. zabranjuje približavanje opstinskoj kasi na manje od 50 m pod prijetnjom hapsenja. ( Ne salim se ).
  Naime gospodja hoće da kupi zemljiste koje “Jugopetrol” nikada nije kupio ( gdje im je račun ? ) već ga je dobio na dar od opstine i napustio.
  Tako umjesto da opstina ponisti darovnicu gospodja M. insistira na kupovini tog zemljista koje pripada opstini i svrha mu je da posluži razvoju opstine. Potrositi milione na kupovinu svog vlastitog zemljista je sukuda ideja , zar ne gospodjo M.?
  Dalje zasto treba kupovati poslovne prostore kada ih u Risnu mogu dobiti gratis. Mi smo spremni da opstini darujemo “Narodni Dom” u Risnu uz obavezu da ga opstina hitno uredi i to sa risanskim parama.
  Ima tu jos puno bisera u konverzaciji sa gospodjom M. npr kako je njena koalicija uredila opstinsko gradsko zelenilo ali o tom po tom …

  • E moje Demokrate koje sam osobeno simpatisao, da se niste uvatili u kolo sa eksperticama iz Ure i Fejs oredvodnicama, ekspertima Moškov i Vukasović možda bi ste što i učinjeli. Ovako su vas one skupo koštale.
   Pamet u glavu drugi put.

  • Treba biti realan i priznati gresku. Željeli smo promjene u strukturi opstinske vlasti i izabrali smo ove od kojih se sada užasavamo. Izabrali smo jos nesposobniju vlast od bivse pa imamo ovu tragikomiku od vlasti.
   Umjesto da bruje motorne pile režu se bolesne palme , sade nove i opstina da se punom parom priprema za sledeću turističku sezonu imamo ovu saku nesretnika nesposobnih da održe bilo kakvu sjednicu u opstini ? Nikada gora družina nije vodila Kotor , priznajmo.
   U medjusobnoj mržnji zaboravljaju da ima stvari oko kojih bi se mogli dogovoriti. Medjutim zbog konflikta privatnih interesa izgubili su medjusobnu komunikaciju.
   Dobro je da je rastrosna gospodja M. zaustavljena u naumu da spiska pare iz opstinske kase na nekakve mrtve investicije.
   Nama pod hitno treba PRINUDNA UPRAVA u opstini i u javnim preduzećima ( prije svega u komunalnom ).

   • Raskid ugovora
    Ugovor o poklonu je jednostrano obavezan dobročin ugovor, ali on je i dvostrani pravni posao. On se može raskinuti sporazumno ili jednostranim raskidom od strane poklonodavca. U slučaju jednostranog raskida ugovora mogu postojati sledeći razlozi:
    Nezahvalnost – Poklonoprimac duguje zahvalnost za naklonost poklonodavca. Ukoliko poklonoprimac izrazi nezahvalnost, novi zakoni tu nezahvalnost uzimaju kao razlog za raskid ugovora o poklonu.
    Ljuti evo ti iz wikipedie na copy/paste informacije o raskidu ugovora o poklonu. Ako ne znas sta je copy / paste neka ti objasni magistar Bečić. Gdje možes naći magistra Bečića neka ti objasni njegov potrčko kotorski gradonačelnik Jokić.
    Ubuduće Ljutiti prije pustanja jezika u pogon provjeri je li ti taj zakržljali mozak uključen. Naime ti meni da kažes nesretniče da ne mrdam nigdje iz Risna? Meni koji sam vise puta obisao cijeli svijet i zivio 30 godina na opatijskoj rivijeri?
    I sada sam bio u Beogradu naravno na Dedinju mjesec i po dana pa me nije iz tih razloga bilo na portalu radio SKALE. Iskreno ti kažem da mi kontakt sa tobom nije nedostajao.
    Na kraju ti savjetujem da nick name promijenis pa umjesto da brukas Ljutu stavi sebi ime ĆUK tako da ljudi odmah znaju sa kime imaju posla.

  • Gospodine Veljko, sve ste u pravu! Griješite samo u tome što “madam konjak” nazivate “gospođom”. Daleeeeeko je ona od tog statusa, a “kotorske pralje” koje neki dan neki nesoj pogrdno pomenu, su za nju oriđinali sa harizmom!

  • Gospodine Catovicu,
   Cudim se s kim gubite vrijeme.Nije vrijedna pomena a kamoli polemike ta persona koju su sarkasticno nazvali madam Ura.

  • Risnjaninu ovo je kotorska skupstina…vi ste jednom imali risansku općinu ali je niste znali voditi…
   Poklon se ne moze vratiti valjda toiko znas…

   • Sto Ti Risan sada smeta, Ljuto.
    Ti bi diktaturu zavodio.
    Dodji na Risansku pijacu u nedjelju.
    Svrati u Hipnos na bicerin.

 12. Dakle, “doćeraše cara do duvara”.
  Rasprškati Skupštinu i raspisati nove općinske izbore.
  Ovako dalje ne ide. Tačka.
  Sve po zakonu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]