Voda sa Simiša je higijenski ispravna za piće

0

Dragan Roganović

audio: Dragan Roganović

Na centralnoj javnoj raspravi o Nacrtu  izmjena i dopuna Programa uređenja prostora za ovu godinu Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora, bilo je riječi i o potrebi sanacije kaptaže izvorišta Simiš u Grblju.

U kakvom je stanju i koliko je voda higijenski ispravna sa ovog izvorišta pitali smo Dragana Roganovića, direktora kotorskog Vodovoda.

Ovo izvorište, podsjeća Dragan Roganović, snadbijeva područje Radanovića sa industrijskom zonom i njegov kapacitet je dovoljan za ovo područje u zimskom periodu.

Problem je ljeti kada izdašnost ovog izvorišta padne na svega litar do dva sekundnih, pa je  na pomenutom području tada restriktivno vodosnadbijevanje.

Voda sa Simiša je higijenski ispravna za piće, redovno se hloriše kako to nalažu propisi, a analizu vode redovo obavlja Institut za javno zdravlje  koje je akreditovana institucija.

Za naredni period bi se moglo razmišljati o istražnim radovima, kako bi se mogle zahvatiti dodatne količine vode koje postoje na ovom lokalitetu, mišljenja je Roganović.

To bi značilo i smanjenje restrikcije u ljetnjem periodu, a nakon sanacije kompletne mreže koja je najavljena za iduću godinu moguće su i minimalne restrikcije.

Roganović je podsjetio da je i kotorski vodovod sertifikovan i uveo HASAP sistem koji se bavi bezbijednošću hrane,  a voda se po tom sertifikatu isto tretira.

I vodoizvoriše Simiš će se po tom sistemu i u skladu sa tim standardom dodatno zaštititi, rekao je Roganović za Skala radio.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]