Vode Crne Gore – časopis o resursu budućnosti

0
Regionalni vodovod Crnogorsko primorje

U izdanju JP “Regionalni vodovod Crnogorsko primorje” iz štampe je izašao prvi broj stručne publikacije “Vode Crne Gore”, namijenjenog stručnoj, ali i laičkoj javnosti, a koji se bavi vodosnabdijevanjem i eksploatacijom vode, kao jednog od najvažnijih resursa Crne Gore.

U uvodniku pod naslovom Voda je resurs budućnosti, direktor JP “Regionalni vodovod Crnogorsko primorje” Goran Jevrić navodi da su “prirodni resursi kojim raspolaže jedno društvo i opredijeljenost da se tim resursima upravlja na racionalan i održiv način, definišu nivo unaprjeđenja kvaliteta života stanovništva, ali i nivo ekonomskog progresa države. Pristup vodi kao jednom od najznačajnijih prirodnih resursa, jedan je od najvažnijih faktora održivosti cjelokupnog ekonomskog sistema Crne Gore, a ne samo Crnogorskog primorja”.

U ovoj publikaciji, autorski tekst ministra održivog razvoja i turizma, g. Pavla Radulovića – “Ostvaren višedecenijski san”, jasno upućuje na viziju Vlade Crne Gore o realizaciji infrastrukturnih projekata poput uspješno izgrađenog regionalnog vodovodnog sistema koji je evidentno primijenio Crnu Goru, kao osnovnih preduslova za opšti napredak Crnogorskog društva.

U časopisu se može naći niz podataka o razvoju regionalnog vodovoda i mjerama Vlade koje su dovele do efikasnog snabdijevanja primorja veoma kvalitetnom vodom sa izvorišta Bilje sestre, kao i istorijata razvoja ovog kapitalnog i višedecenijskog projekata.

Redakciju ove luksuzno štampane publikacije, čine eminentni eksperti iz zemlje i regiona, a publikacija je štampana dvojezično – na crnogorskom i engleskom jeziku.

Tema prvog broja je upravo regionalni vodovodni sistem, kao projekat koji je promijenio Crnu Goru i iza nas ostavio restrikcije koje su otežavale život stanovnika primorja i ugrožavale turističke sezone i razvoj. Detaljno je obrađen istorijat ovog projekta od sedamdesetih godina prošlog vijeka do današnjih dana, a prvi broj štampan je povodom proslave 29. septembra, Dana JP “Regionalni vodovod Crnogorsko primorje”. Radi se o obilježavanju 29. septembra 2010. godine kada je Premijer Milo Đukanović svečano pustio u rad dio 1. faze regionalnog vodovodnog sistema.

Proslavljajući svoje uspjehe JP “Regionalni vodovod Crnogorsko primorje” ostaje dosljedno principima društveno odgovornog poslovanja, pa je drugu godinu za redom, upravo na ovaj datum, 29. septembra 2017. godine raspisalo konkurs za dodjelu stipendija najboljim studentima tehničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore. Budući da regionalni vodovodni sistem uspješno funkcioniše već sedam godina, ovoga puta JP će simbolično dodijeliti 7 stipendija za razliku od prošle godine kada je dodijeljeno ukupno 6. Dakle, cilj JP jeste da sa svakom novom uspješnom poslovnom godinom, dodaje po još jednu stipendiju i na taj način ohrabri i podrži mlade ljudi u Crnoj Gori uz poruku da je ulaganje u obrazovanje najsigurniji put do uspjeha, kaže se u tekstu dostavljenom Skala radiju iz Informativne službe JP “Regionalni vodovod Crnogorsko primorje”.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].