Vođe klanova sa slobode prate kriminalne akcije

3

Uprkos tome što su u policijskim evidencijama označeni kao vođe kriminalnih grupa, Kotoranin Jovica Vukotić, koji važi za vođu škaljarskog klana, i njegovi sugrađani Slobodan Kašćelan i Radoje Zvicer, koji slove za vođe rivalskog kavačkog klana, nalaze se na slobodi.

Dok policija hapsi nižerangirane pripadnike klanova zbog sumnji da su izvršili teška krivična djela, vođe su na oprezu da ne naprave pogrešan potez kojim bi slobodu mogli zamijeniti pritvorom ili zatvorom, piše Dan.

Policija i tužilštvo često govore o ratu klanova i kao svoje rezultate prikazuju hapšenja kurira i saradnika, a za to vrijeme vođe su slobodne. Dok su bili u bjekstvu, nadležni su ih teretili za najteža krivična djela, koja sada, kada su oni dostupni crnogorskom pravosuđu, ne pominju.

Kriminalci koji se nalaze na vrhu kriminalne piramide u kriminalnoj organizaciji vrlo rijetko direktno učestvuju u izvršenjima najtežih krivičnih djela kao što su teška ubistva, kazao nam je kriminolog Velimir Rakočević.

“Njihov zadatak je da organizuju i finansiraju likvidacije suparnika. Ukoliko uzmemo u obziru strukturu, a posebno način funkcionisanja ovih kriminalnih organizacija, vidjećemo da vođe klanova najčešće daleko od mjesta zločina mirno prate kriminalne akcije. Imajući u vidu činjenicu da neposredni izvršioci znaju samo onog neposredno iznad sebe od koga dobijaju instrukcije i novac, onda je potpuno jasno da je teško obezbijediti dokaze i dovesti šefove klanova u vezu sa ubistvima. To je i razlog da se hapse samo one osobe za koje postoje dokazi, što će reći lica sa dna kriminalne piramide, dok bosovi ostaju van domašaja pravde budući da nijesu neposredno involvirani u zločin”, kazao je Rakočević u razgovoru za Dan.

Crnogorska policija nedavno je saopštila da je spriječila nekoliko likvidacija, a među metama je bio i Kašćelan. Prema nezvaničnim informacijama, u Kotoru je 21. oktobra 2020. spriječena likvidacija Vukotića.

“Vođe klanova imaju najveći stepen obezbjeđenja i zbog toga suparnička strana koristi svaku priliku koja se ukaže da izvrši likvidaciju. To je moguće izvesti samo onda kada dođu do pouzdanih informacija o kretanju ili mjestu boravka šefa klana. I tada je egzekucija otežana s obzirom da lica u vrhu kriminalne piramide imaju više nivoa obezbjeđenja. Uostalom, njihovi objekti stanovanja, vozila kojim se kreću i slično, osim što sublindirani, čuvaju se 24 časa dnevno, tako da je vrlo teško realizovati kriminalnu namjeru u smislu podmetanja eksploziva i slično”, rekao je Rakočević.

Ubistvo Kašćelana trebalo je da bude izvršeno na nekoj od podgoričkih raskrsnica tokom njegovog dolaska na suđenje u podgorički Viši sud.

Izvršioci su planirali da za krov vozila u pokretu zakače eksplozivnu napravu velike razorne moći, ukupne težine 5,8 kilograma, čije je ubojno dejstvo u prečniku 100 metara.

“U ovom slučaju protivnička strana je očigledno bila u posjednu informacije o kretanju šefa klana i planirala je način izvršenja likvidacije koji bi, da nije osujećen, vjerovatno doveo do najtežih posledica, ne samo za metu, već i za moguće slučajne prolaznike”, istakao je Rakočević.

Kako je ukazao, nove tehnologije su učinile svoje, kao i obaveza da se poštuju najviši standardi u pogledu prava osuđenih i pritvorenih lica, pa zatvorenici to koriste da iz zatvora nastave sa kriminalnim aktivnostima.

“Sofisticirana sredstva prenosa poruka im omogućavaju da i dalje kontrolišu aktivnosti kriminalne organizacije, što uključuje i posredno učestvovanje u pripremanju krivičnih djela”, naveo je Rakočević.

3 KOMENTARI

 1. O jordanizovana zahuktala ferato uskotračan si kà nekadašnji Ćiro u Zelenici, puno dimiš !
  Ko se dima ne nadimi, taj se ni vatre ne nagrija !
  Piškaraš propale teme iz koćete, pasao je Tvoj vakat, popularnost si sveo na faflatavanje a ošervacije na idolo poklonstva i prčanjotsko trkeljisanje !

  • POTPIŠI SE JIUNACCČNO..AKO TI BASTA?! ĐE VAM SE IZGUBI JUNAAŠTVO? P OI DO kONAVALA I dUBROVNIKA-AKO TI BASTA..TAMO STE GA OSTAVILI SAOBRAZIMA CROGOSKI JNAC IĆI!!!!AJDE Pero GUDIN….STISNI ZUBER CRNOGORSKI JUNAC ČIĆ….?

 2. KO O OČEMU CRNA GORA O KOTORU I “KOTORSKIM KLANOVIMA…OJ HA,IH HA!!!!…A NIKO NI SLOVA O KLANOVIMA “AGRARA PETRA IVANOVIĆA MINISTRA TELADI I SIJENA-KOMBINAIIKE ALUMINIJSKOGA KOMBINATA-I DRUGIH KOMBINATORIKA EVO 32 GDINE-“PRIVATIZACIE”?…UZ PITANJE DOKLE ĆE GRAĐANI UZ RAČUNE POTROŠNJE STRUJE -…PLAĆAT IZGRADNJU PRIVATNIH CENTRALA..KOJE ĆE GRAĐANIMA UZIMATI LOVU DVA PUTA ZA ISTI KLOVAT????

  “CRNA GORA JEST MALENA-AL JE ČASNE VLASTI-KA VRATA OD ŠURANJA-KOTORA GRADA”!!!!

  “NIJE ČOEK KRIV AKO SE GLUP RODI-NEGO AKO GLUP UMRE”?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]