Vodič za rad Savjeta roditelja autorke dr Ranke Krivokapić

6
dr Ranka Krivokapić

Ranka Krivokapić

Imajući u vidu promjene u društvu, nauci, tehnici, očigledne su promjene i u porodici, pa stoga nije jednostavno biti roditelj.

Brz tempo života, razvoj savremene tehnike i tehnologije nalažu veću dinamiku, raznovrsne sadržaje i aktivnosti, što uslovljava znatno veću odgovornost u izvršavanju brojnih uloga roditelja.

Ovo je za Skala radio kazala dr Ranka Krivokapić, autorka brošure pod nazivom “Vodič za rad Savjeta roditelja”.

U saradnji porodice i škole ona vidi mogućnost rješevanja problema sa kojima se suočavaju učenici na planu interpersonalnog odnosa i školskog postignuća.

Iz tog razloga se u školama razvijaju modeli organizovanja u kojima sve više učešća vrlo uspješno imaju roditelji u odlukama vezanim za planiranje i realizaciju nastavnih programa van nastavnih aktivnosti iz života škole, iskustva su Krivokapićeve.

Ona je profesor u srednjoj školi i na fakuletu i kao roditelj dvoje maloljetne djece predsjednica Savjeta roditelja u OŠ “Narodni heroj Savo Ilić” u Dobroti.

Osnovni motiv vodiča za rad Savjeta roditelja, Krivokapićevoj je bio da približi važnost uticaja uloge roditelja u Savjetu i da podstakne buduće članove da se prihvate rada u njemu s ljubavlju i odgovornošću prema generacijama koje dolaze.

U vodiču je predočena uloga Savjeta roditelja čije su nadležnosti definisane opštim Zakonom o obrazovanju i vaspitanju CG, kao i ingerencije školskog odbora koji rukovodi školom, a u kome se nalazi i predstavnik savjeta Roditelja.

Roditelji uz brigu o svojoj djeci se često uznemire i nerijetko imaju osjećaj bespomoćnosti pred problemima koje im djeca saopštavaju, a koji su vezani za školu, podsjeća Krivokapićeva.

Stoga im Savjet roditelja pomaže da budu bolje informisani o školovanju i kvalitetu provedenog vremena njihove djece izvan porodice i da na osnovu tih informacija preduzmu odgovarajuće korake kako bi doprinijeli stvaranju uslova koji odgovaraju potrebama njihove djece u školi.

“Osim djelovanja u školi, Savjet roditelja može djelovati i na nivou lokalne zajednice, jer njegovi članovi iz uloge posmatrača problema u društvu postaju aktivni i korisni članovi lokalne zejednice u rješavanju problema. Udruživanjem  Savjeta roditelja iz više škola što do sada nije bio slučaj i sprovođenjem zajedničkih akcija može sr ići u susret potrebama djece na lokalnom nivou. Kroz javno djelovanje i uključivanje drugih škola, institucija, organizacija i medija u rješavanju  problema, Savjet utiče na podizanje nivoa svijesti javnosti o problemima sa kojima se djeca susreću u školama”, poručila je Krivokapićeva.

vodič za rad

6 KOMENTARI

  1. …Bravo doktorice profesorice Ranka Komar Krivokapic ,i kuca ti ga daje da si nasmijana,ponosna i dicna Nikisicanka rodjena u Kotoru! Iskreno i od srca…Bravo za vazda,od tvojih komsija zavodjana!!!!

  2. Neka se on a smjeska, nema problema, vazno je da ima volje da radi, mlada je , i da neko nesto radi volonterski, Čestitam Gdjice Ranka

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]