Vodič za zaštitu od diskriminacije posebno osoba sa invaliditetom

0

Milan Šaranović

Milan Šaranović

Centar za antidiskriminaciju Ekvista izdao je Vodič protiv diskriminacije osoba s invaliditetom, u cilju borbe protiv predrasuda i na njima zasnovananih oblika diskriminacije.

Vodič je  prevashodno namijenjen osobama s invaliditetom, ali i drugim pojedincima i stručnjacima koji dolaze u kontakt sa njima i koji mogu uticati na sprječavanje diskriminacije kojoj su te osobe svakodnevno izložene, kazao je za Skala radio Milan Šaranović, direktor Ekviste.

Vodič daje uvod u ljudska prava sa posebnim akcentom na osobe sa invaliditetom, govori o subjektima zaštite od diskriminacije kao i o instrumentima zaštite ljudskih prava odnosno međunarodnim regionalnim i nacionalnim dokumentima.

Pored toga predstavljen je proces zaštite od diskriminacije u Crnoj Gori kroz studiju takozvanog izmišljenog slučaja.

Vodič sadrži i listu od 30-ak  često postavljanjih pitanja uz odgovore na česte dileme i nedoumice, kao što je nemogućnost pristupa informacijama, zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i zapošljavanju, objašnjava Šaranović.

U vodiču su i odgovori na pitanja da li  ko je zaštićen od diskriminacije u Crnoj Gori, zatim kome se  osobe sa invaliditetom mogu obratiti u slučaju diskriminacije.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].