Vojnik od terakote učvrstio pobratimske odnose Kotora i Xi’ana

7
gradonačelnici Kotora i Xi’ana

Otkrivanje kineskog vojnika-replike od terakote

U Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru danas su skulpturu-repliku vojnika od terakote svečano otkrili gradonačelnik Kotora dr Aleksandar Stjepčević i gradonačelnik Xi’ana Dong Đun.

Replika je poklon Vlade kineske provincije Šansi, čiji je glavni grad Xi’an pobratim Kotora.

“Uz veliku čast koju nam je ovim poklonom izrazila kineska Vlada, ova skulptura predstavlja simbol prijateljstva između Kotora i Xi’ana započetog 2012. godine. Ona znači i slavnu istoriju Xi’ana dugu 3 hiljade godina, koja je dio bogate kulture i tradicije Kine. O tome govori i veličanstveni  lokalitet sa oko 8 hiljada vojika od terakote“, kazao je na svečanosti u Muzeju gradonačelnik Stjepčević.

Vojnik iz Kine će na ovaj način u Kotoru biti dostupan našim građanima i brojnim posjetiocima i obogatiće dragocjenu kolekciju Pomorskog muzeja Crne Gore, koji svjedoči o istoriji i tradiciji Kotora, koji je nekada, baš kao i Xi’an bio povezan sa drevnim putem svile.

Posjeta kineske delegacije Kotoru je samo jedan korak dalje ka konkretizovanju saradnje između dva grada, kazao je za Skala radio gradonačelnik  Dong Đun.

Ovo  tim prije što su i Kotor i Xi’an veoma poznati kulturni centri sa jako dugom i bogatom istorijom.

Postoji veoma dobra osnova za razvijanje saradnje na mnogim poljima, a posebno na planu turizma.

”Ovdje sam samo jedan dan, ali sam već stekao utisak da je u Kotoru turizam veoma razvijen i to vidim kao početnu tačku saradnje između dva grada”, rekao je Dong Đun.

Xi’an svake godine  posjećuje oko 100 miliona turista, a razvijajući saradnju između dva grada, on vjeruje da će povećati broj dolazaka turista u Kotor i obrnuto, što bi doprinijelo promociji obije države.

Gradonačelnik Stjepčević je istakao da sama činjenica da su u Kotoru danas predstavnici grada koji ima istoriju dugu 3 hiljade godina, dovoljno govori o važnosti ove posjete i naglasio ulogu narodne Republike Kine u svijetu i sve veće prisustvo kineskih privrednika u Crnoj Gori, od autoputa do izgradnje početnog dijela crnogorske pomorske flote.

U razgovoru sa kineskom delegacijom kotorska vlast se opredijelila za početak saradnje u dijelu kulture koja je najbrža kako je kazao Stjepčević, potom turizma, a kasnije i u ostalim privrednim aktivnostima.

Kotorski gradonačelnik je istakao ideju da se u Kotoru otvori Kineski ulturni centar koji bi bio važan za čitav region. Ovakav Centar značio bi otvaranje puta njihovih invenstitora u Crnoj Gori.

Takozvana “vojska od terakote” je kolekcija skulptura od terakote, koja predstavlja vojsku Prvog kineskog cara .

Figure u prirodnoj veličini datiraju od trećeg vijeka prije nove ere,variraju po veličini, a najviše predstavljaju generale, uključuju i ratnike, kočije i konje.

Prema procjeni, lokalitet terakota ratnika, koji se nalazi u okrugu Lintong u Xi’anu sadrži oko 8000 vojnika od kojih je većina ostala zakopana u obližnjim jamama, podsjetio je Stjepčević.

U delegaciji iz pobratimskog grada Xi’ana koju predvodi gradonačelnik Dong Đun je i predsjednik okruga Lintong kao i predstavnici privrednog života Xi’ana.

prijateljko rukovanje dva gradonačelnika
gradonačelnik Xi’ana sa poklonom, kineskim vojnikom u terakoti

7 KOMENTARI

  1. Ciko kinez, mene je strah od vojnika uopste a od ovoga terakotanoga jos i vise. Neka se tete Mileva ne plasi nek dobavi jos tija vojnika da nas malene cuvaju u san !!! Tete Mileva veliki strucnjak i postivalac tradicije bokeske…taman da napravimo od terakotanih vojnika kineski zid oko starogagrada i na San Djovani pa da budemo bezbjedni.

  2. Prjedlog-Iselit sve zivo i nezivo iz grada Kotora i sto je pokretno i nepokretno pa uvalit ove soldate od terakote a sto ce nam nasa tradicija ka je strana milija, bolja i sladja. Budimo svi od terakote i hocemo jos replika cijele kineske vojske skupa su konjima i kocijama pa neka svijet vidi kako smo dobri i plemeniti. Dosta nam je nasega i nase tradicije i kulture. Lijepo jedan komentarisao da ce se rukovat sa terakotom umjesto sa Milevicom kada unidje u museo i to jedini Pomorski musej Crne Gore. \Neka nam je Sveti Vasilije i Blazena Osana u POMOC !!! Ovo je sada zaista CIRKUS nad cirkusima !!!

  3. Dje nam od osam hiljada origanala uvališe kopiju!?
    Mogli su bar gradu pobratimu dat jedan original!!
    Osim toga mislim da je ovo prva i jedina kopija u ovom poznatoma Muzeju!! Sva ostala djela su unikati i originali. Nebih rekao da devalvira muzej ali ja bih ovog vojnika kopiju smjesti negdje drugo… npr u Istorijski muzej grada, ili u Lapidarijum ili u Muzej poklona opštine… i t d itd

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].