Vrhovni sud će pokazati da je Crna Gora pravna država

1
Plagenti

Svetlana Franović

Svetlana Franović

Problem parcele od 440 metara kvadratnih u naselju Plagenti u Dobroti, koja je prodata, a po Detaljnom urbanističkom planu Dobrote označena kao zelena površina, stigao je do Vrhovnog suda Crne Gore.

Mještani ovog naselja su se u više navrata obraćali opštini, medijima i opštinskom odboru Pozitivne Crne Gore, uz apel da neće dozvoliti gradnju ispred zgrada u kojima stanuju, tim prije što je ova parcela označena kao zelena površina na kojoj nije dozvoljena gradnja.

Ovu informaciju je potvrdio i predsjednik opštine Kotor Aleksandar Stjepčević u svom i odgovoru nadležnog Sekretarijata za urbanizam.

Na zahjetv i urgenciju Opštinkog odbora Pozitive Crne Gore konačno je po riječima Svetlane Franović, sekretarke OO Pozitivne u Kotoru odgovorilo Ministarstvo finansija.

Iz odgovora se vidi da građani iz naselja Plagenti imaju razloga za brigu.

Odluke Privrednog suda poslužile su kao osnov za promjenu vlasnika i diobu parcele 1995.

Zaštitnik imovinsko pravnih interesa Crne Gore je podnio inicijativu Vrhovnom državnom tužiocu za podizanje zahtjeva za zaštitu zakonitosti zbog bitnih povreda odredbi pravila postupka, objašnjava Franović za Skala radio.

U slučaju Plagenti, kazala je ona, nije prodata imovina Jugoocenije već državna imovina, našto ukazuje zemljišno knjižni izvod od 1988. godine iz koje  proizilazi da je čestica koja odgovara spornoj parceli upisana kao društvena svojina.

Odnosno, objašnjava Franovićeva, parcela nije bila upisana kao svojina Jugooceanije već samo sa pravom korišćenja.

Imerativni propisi ukazuju da je u ovom slučaju došlo do nezakonitog raspolaganja društvenom imovinom, pa je Vrhovni državni tužilac podnio zahtjev za zaštitu zakonitosti protiv rješenja Privrednog suda Crne Gore.

Prije nekoliko dana Opštinski odbor Pozitivne Crne Gore je dobio odgovor od Vrhovnog državnog tužioca u kome su utvrđene nepravilnosti i u ovoj partiji smatraju da će svi oni koji su u ovom postupku nezakonito postupali morati da snose odgovornost.

Po riječima Franovićeve sad je potrebno sačekati odluku Vrhovnog suda poslije koje će situacija bitio mnogo jasnija.

U ovom trenutku je sasvim izvjesno, kazala je ona, da samim tim što će se najvjertovatnije poništiti, nema priče o izgradnji objekata na pomenutoj parceli.

Vjerujemo da će odlukom po ovom zahtjevu, Vrhovni sud pokazati da postoji pravna država jer je od svega najvažnije da će se sačuvati zelena površina i zaštititi prava građana naselja Plagenti, na način što će zemljište pripadati pravim vlasnicima, zaključila je Franovićeva.

1 KOMENTAR

  1. “Vrhovni sud će pokazati da je Crna Gora pravna država”
    Моје је демократско право да посумњам, у околностима кад
    Врх полиције упућује апел Прмијеру да их заштити (!) од прогона
    ВДТ-а и СДТ-а!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]