Vrtić “Osmijeh“ u kojem se djeca uče razmišljanju

2

Tanja Popović

U jedinom privatnom vrtiću “ Osmjeh“ na području kotorske opštine, koji je radio bez prestanka i tokom ljeta, ovih dana je u toku upis mališana od jaslenog do pretškolskog uzrasta, podijeljenih po grupama u pčelice, bubamare, mraviće.

Ovaj vrtić pohađaju i djeca različitog govornog područja, što ne predstavlja barijeru jer igra imaju svoj zajednički, najrazumljiviji jezik svijeta, kazala je za Skala radio Tanja Popović, direktorica ove predškolske ustanove, koja radi po javnom planu i programu Ministarstva prosvjete Crne Gore.

Ona je podsjetila da je od februara vrtić na novoj lokaciji na Zlatnim njivama u Dobroti.

Prostor od oko 500 kvadrata građen je i opremljen najsavremenijim građevinskim, arhitektonskim, ali i didaktičkim materijalima.

Osim soba i kuhinje, ovaj vrtić posjeduje i malu sporstku salu u kojoj se održava džudo i balet u sklopu svakodnevnih aktivnosti.

O mališanima brine 11 zaposlenih, od kojih 6 vaspitača, teta kuvarica i njen pomoćnik.

Tu su i stručni saradnici, psiholog, logoped, profesor engleskog jezika, profesorica baleta i profesor džudoa.

Vrtić radi od 7 do 17 sati.

“Specifičnost ovog vrtića je licencirani NTC program, a to znači forsiranje učenja koz igru. Nema reproduktivnog učenja i učenja napamet, pa čak ni pjesmice, već se sve uči putem asocijacija i logičkog zaključivanja. To je program koji povezuje motoriku i mišljenje. Kroz igru  povezuju se  znanja iz poznavanja okoline, iz razvoja govora, matematike, na prilagođenom poligonu sa zastavama, gdje oni razvijaju krupnu motoriku i asocijativno mišljenje”, objašnjava Popovićeva.

Ona je podsjetila da je prof. dr Ranko Rajović autor kompletnog NTC programa po kome rati vrtić “Osmijeh“, dobio akreditaciju da radi u privatnim i državnim školama u 17 država svijeta.

Najvažnije je da našu djecu spremamo za život, na način da ih učimo da razmišljaju, da povezuju i da se umiju snaći u realnom svijetu, poručila je Popovićeva.

Kuhinja u ovom vrtiću je na bazi zdrave hrane, nutricionistički  je sve obrađeno, uz saradnju sa resornim ministarstvom, Institutom za javno zdravlje i sanitrnom inspekcijom.

Slatkiša u ovom vrtiću nema čak ni za rođendane.

Torte uspješno zamjenjuju voćni aranžmani sa svjećicama.

Ako se svemu doda osmjeh, onda se zaista u ovom kotorskom vrtiću brže i zdravo raste “do one zvijezde plave, zvijezde prave i još dalje iza kraja do beskraja“.

2 KOMENTARI

  1. Draga đeco ja vam želim da sretno pohađate ovu ustanovu. Ne znam koliko će vas tu naučit da razmišljate. Malo možda pomognu. Ako vas je tata napravio da nijeste baš pametni i mama isto, džaba vam svi programi. Mi smo jeli krua masti i cukra i ništa nam ne fali. To voće što vam daju da ijete ko zna čim je špricano. Ako imate u đedovu baštinu to papite đeco. Čine se velike monade svuđe pa i u vrtić. Jadna đeca lijepo mi ih je žao.
    Pozdravljam Skala Radio jer daje sve novitade.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].