Vučić: Ako ne prihvatimo francusko-njemački plan prekidaju se integracije, povlače investicije…

0

“Došla je “zapadna petorka”, u drugoj rečenici koja mi je saopštena rečeno je – morate da prihvatite ovaj plan (francusko-njemački), a ako ga ne prihvatite, suočićete se s posljedicama”, rekao je večeras predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kako je naveo Vučić, poručili su mu da plan mora da bude prihvaćen.

„Suočićete se, pod jedan, sa prekidom procesa eurointegracija, pod dva, suočićete se sa zaustavljanjem i povlačenjem investicija, pod tri – sa sveobuhvatnim mjerama u političkom i ekonomskom smislu koje će nanijeti štetu Srbiji. To mi je ponovljeno još tri puta tokom razgovora i svaki put sam na to snažno reagovao“, istakao je Vučić.

Rekao je i da smatra da je zamrznuti konflikt najogre rješenje i da treba da tražimo kompromisno.

„Važno je da radimo na kompromisnom rješenju, ne vjerujem da je to moguće s Kurtijevim režimom, moramo da tražimo rješenje jer nam je potreban mir s Albancima“, kaže predsjednik Srbije.

Vučić navodi da su došli sa planom „koji smo vidjeli prvi put prije 60 dana“, u čijem pravljenju nismo učestvovali, niti nas je, kako je rekao, niko nije pitao ni konsultovao.

„Oni su došli da nam predoče svoj plan, bez ikakve krivice Srbije, ništa nismo uiradili nikome, nije upucan nijedan Albanac, ništa nismo uradili, došli su i pokazali plan, a zatim su 13. decembra sve zemlje članice prihvatile plan i pet nepriznavača Kosova, jer su im objasnili da u planu nema eksplicitnog priznanja samostalnosti Kosova, iako su prikrili činjenicu da postoji implicite obaveza da se ne protivimo ulasku Kosova u UN. Oni su to svi prihvatili, time je taj plan postao de fakto novi pregovarački okvir za Srbiju. Nama nema napretka ukoliko ne budemo radili, ni u Evropi, niti je moguće da bilo šta uradimo ukoliko ne sarađujemo“, dodao je.

Naglašava da je u Kurtijevo vrijeme bilo 288 incidenata, samo u ovoj godini 10 teških.

„Oni traže sukob jer žele da NATO uđe u sukob sa Srbijom, a da on izbjegne svoju obavezu formianja ZSO. Mi ukazujemo svakog dana da Srbima nije bilo dozvoljeno da glasaju, da su ljudi hapšeni, da je pucano u srpsku djecu, ali ne možemo da promijenimo člinjenicu da su se više uznemirili svi stranci zbog toga što je Rada Trajković sjedela na klupi dva sata, nego što su srpska djeca ranjena. Mi moramo da razumijemo da su osudili i Srbiju zbog barikada, nisu željeli da čuju zašto su to Srbi uradili, mi smo krivi za njih zato što su barikade izazvale nestabilnost a ne hapšenje i maltretiranje Srba“, dodaje.

Izvor: N1

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]