Vučić ponovo šalje milione eura Srbima u Crnoj Gori

1
Vučić i Vuksanović 2018. godine

IZA KULISA: Što je pozadina pisma srpskih parapolitičkih organizacija iz Crne Gore predsjedniku Srbije

Nezvanična saznanja Pobjede govore da se ponavlja ista šema kao i 2016, 2018. i 2020. godine kada se, nakon Vuksanovićevog pisma Vučiću, odmah sastala Vlada Srbije i opredijelila milionske iznose pomoći za parapolitičke organizacije Srba u Crnoj Gori. Dio tog novca je, kako je pisala Pobjeda, iskorišćen u predizborne svrhe 2016, a posebno 2020. godine

Autor: Nenad Zečević

Vodeće srpske organizacije iz oblasti kulture, nauke i medija u Crnoj Gori uputile su otvoreno pismo predsjedniku i premijerki Srbije Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić u kojem traže materijalnu pomoć i zaštitu od ,,projektovane asimilacije i diskriminacije koje ozbiljno prijete da trajno poremete nacionalnu, vjersku i jezičku strukturu srpskog stanovništva u Crnoj Gori“.

U pismu koje potpisuju Srpski nacionalni savjet Crne Gore Momčila Vuksanovića, Udruženje književnika Crne Gore, Institut za srpsku kulturu, Matica srpska – društvo članova u Crnoj Gori, Udruženje novinara Crne Gore, Srpski pokret „Njegoš“ i S-mediji u Crnoj Gori, traži se direktna pomoć od Vučića.

PISMO

– Nažalost, nerazumijevanje i suprotstavljenost lidera političkih stranaka u Crnoj Gori koje podržava srpski narod, umanjuje uticaj i snagu srpskog naroda za šta se mora pronaći rješenje. Od vas molimo i očekujemo svaku vrstu pomoći kroz intenziviranje bilateralnih odnosa sa Crnom Gorom na ostvarivanju legitimnih prava i potreba srpskog naroda, a do tog vremena i po mogućnosti nastavak materijalne pomoći kako bi se u Crnoj Gori očuvale kulturne, naučne i medijske organizacije srpskog naroda – navodi se, između ostalog, u pismu koje su u utorak objavili svi mediji u Srbiji.

Nezvanična saznanja Pobjede govore da se ponavlja ista šema kao i 2016, 2018. i 2020. godine kada se, nakon Vuksanovićevog pisma Vučiću, odmah sastala Vlada Srbije i opredijelila milionske iznose pomoći za parapolitičke organizacije Srba u Crnoj Gori. Dio tog novca je, kako je pisala Pobjeda, iskorišćen u predizborne svrhe 2016, a posebno 2020. godine.

– Položaj srpskog naroda u Crnoj Gori je izuzetno složen i pokazuje da utvrđena većinska volja građana na posljednjim parlamentarnim izborima ne omogućava promjenu višedecenijskog poništavanja identiteta srpskog naroda u Crnoj Gori. Ni nakon više od petnaest godina od nasilnog izdvajanja Crne Gore iz zajedničke države sa Srbijom i skoro toliko vremena od donošenja novog Ustava, srpski narod nema riješen ustavno-pravni status, niti, nažalost, to još uvijek ne zahtijevaju naši politički predstavnici – tvrdi se u pismu koje ima isti sadržaj i 2016. i 2020. godine, kada je takođe tražena pomoć od Vučića.

U ovom trenutku, kako tvrde potpisnici, Srbi u Crnoj Gori nemaju mogućnost da koriste ni prava manjinskih naroda, iako znamo da su Srbi konstitutivni narod, ali ni mogućnost da sebi obezbijede ono što su snagom državne moći za sebe već ostvarile sve nacionalne zajednice koje žive u njoj.

– Isti je slučaj i sa Srpskom pravoslavnom crkvom koja, iako sa daleko većim brojem vjernika, jedina od tradicionalnih crkava nema riješen status, pa se čini da je samo pitanje vremena kada će se ponoviti pritisak države na srpske svetinje, crkve i manastire – navodi se u pismu.

MILIONSKE DONACIJE

Pobjeda je u svom istraživanju od 2020. godine objavila da Vlada Srbije koju kontroliše Aleksandar Vučić je u posljednjih šest godina Srpskoj kući, Srpskom nacionalnom savjetu i Matici srpskoj zbirno dotirala čak 5,83 miliona eura.

Od tog iznosa Srpskoj kući, koja je formirana 2017. godine, dotirano je četiri miliona eura, Srpskom nacionalnom savjetu 860 hiljada eura, a Matici srpskoj gotovo milion eura.

Da je riječ o ogromnom novcu, svjedoči podatak da je Vlada Srbije u proteklih šest godina svim srpskim organizacijama i eparhijama SPC u Crnoj Gori dotirala 12 miliona eura.

Od tog iznosa Vlada Srbije je srpskim organizacijama dodijelila ukupno 7.089.680 eura, a eparhijama SPC u Crnoj Gori skoro pet miliona eura.

Pomoć srpskim organizacijama je naročito postala izražena nakon 2016. godine kada je pod firmom „očuvanja i negovanja identiteta“ tim organizacijama podijeljeno preko sedam miliona eura, a pomoć je rasla kako se bližio datum izbora 2020. godine.

I 2020. godine je, uoči izbora, Vlada Srbije bila izdašna prema srpskim organizacijama. Kako je ranije pisala Pobjeda, Vlada Srbije je zaključkom od 21. maja ove godine dotirala srpskim organizacijama čak 1.640.730 eura.

1 KOMENTAR

  1. Bjelaši se meškolje i snivaju svoj svijet pod patronatom matice.
    Vučko vunu prede , a opanke prošiva.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]