Vučićev medij: SPC proglašava Krivokapića za personu non grata!?

4
krivokapic i porfirije

Srpski tabloid Informer, glasilo pod kontrolom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, objavio je da Srpska pravoslavna crkva ozbiljno razmatra mogućnost da crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića proglasi personom non grata u čitavoj crkvi.

– SPC razmišlja da Krivokapića zbog laganja i ponižavanja crkve proglasi nepoželjnom osobom. Episkope je najviše pogodilo to što je Krivokapić dolaskom u Patrijaršiju u četvrtak uveče odbio da potpiše Temeljni ugovor, iako je prethodno jasno rekao da dolazi samo radi potpisivanja, jer je sve već usaglašeno. Njegove laži i ponižavanja se više ne mogu tolerisati… – objašnjava izvor Informera iz SPC.

Taj tabloid objavio je sinoć tekst pod naslovom “ŠOKANTNA ISTINA O SKANDALOZNIM ZAHTEVIMA CRNOGORSKOG PREMIJERA! Krivokapić neće Srpsku crkvu!?!”.

Tekst Informera prenosimo u cjelosti

Zdravko Krivokapić zahteva da se u Temeljnom ugovoru koristi termin ‘Pravoslavna crkva u Crnoj Gori’, a nikako SPC! Istoričar Aleksandar Raković tvrdi da Krivokapić traži i da se iz crkvenog kalendara izbrišu Sveti Sava i Vasilije Ostroški!

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić, koji je prošle nedjelje pogazio datu riječ i odbio da potpiše Temeljni ugovor sa SPC, traži da se promjeni ime Crkve i da se ona u Crnoj Gori ne zove Srpska, nego samo ‘Pravoslavna crkva’!?!

Krivokapić je, kako su nam potvrdili u samom vrhu SPC, odbio da potpiše Temeljni ugovor zato što bi, kako je rekao, imao velikih problema sa koalicionim partnerima ako bi potpisao ugovor sa Srpskom crkvom!?!

– Osnovni problem u čitavoj priči zaista jeste pridev ‘srpska’. Krivokapić ne može i ne sme da prihvati sporazum sa SPC!?! On sada na sve načine pokušava da dobije na vremenu kako bi pronašao način da se iz Temeljnog ugovora izbaci reč ‘srpska’ i da se SPC u Crnoj Gori predstavi samo kao ‘Pravoslavna crkva’ – kaže naš izvor iz vrha Crkve.

Srbe u nacionalne Crnogorce

Da je sve ovo i te kako tačno, potvrđuje i neuobičajeno oštra zvanična reakcija SPC koja je premijera Krivokapića optužila za ‘čin otvorene diskriminacije vernog, srpskog naroda’!

“Premijer Vlade u Podgorici izneo je nove i do sada neizrečene razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje Ugovora mora odložiti. Njegova svetost i prisutni arhijereji izrazili su veliko žaljenje i zabrinutost za dalji položaj SPC i njenog vernog naroda, s obzirom na to da jedino sa njom, iako joj pripada apsolutna većina naroda u Crnoj Gori, nije potpisan Ugovor koji joj garantuje pravni položaj, a samim tim verska i građanska prava svetosavskog naroda, što predstavlja čin otvorene diskriminacije”, saopšteno je iz SPC u čijem vrhu se, posle svega, ozbiljno razmatra i mogućnost proglašavanja Krivokapića i za personu non grata – nepoželjnu osobu u Crkvi (vidite tekst u okviru)!?!

Najnoviji zaokret u politici Zdravka Krivokapića i njegove Vlade kritikovao je i novoizabrani mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, koji je inače važio za veoma bliskog prijatelja šefa Vlade.

– Od premijera Crne Gore sam zahtjevao da realizuje svoje obećanje i potpiše Temeljni ugovor sa SPC. Apsurdan je njegov predlog da se Temeljni ugovor potpiše 30. oktobra. To je politički manevar i ne može se podvesti pod dobronameran gest – poručio je Joanikije.

Komentarišući sve ove navode, istoričar i veliki poznavalac prilika u Crnoj Gori i SPC Aleksandar Raković kaže da se potpisivanje Temeljnog ugovora prolongira samo zato da bi se kupilo vrijeme za prljave, u suštini antisrpske poslove.

– Krivokapićevim nalogodavcima iz koncerna ‘Vijesti’ i paracrkvene organizacije koja sama sebe naziva ‘Crkveni kmeri’ nepodnošljivo je što u Temeljnom ugovoru nema pomena tzv. ‘Pravoslavne crkve u Crnoj Gori’, što je termin koji je 25. marta 2021. godine trajno isključen iz upotrebe u SPC – kaže Raković, koji čak tvrdi da je Krivokapić tražio i da se iz Temeljnog ugovora izbaci pomen mogućnosti da pravoslavni vernici u Crnoj Gori neradno obeležavaju Svetog Savu, Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog!?!

– Sveti arhijerejski sinod je taj Krivokapićev uslov shvatio kao obavezujući da bi se otkočio proces potpisivanja Temeljnog ugovora i zato je doneta teška odluka da se taj član Temeljnog ugovora ukloni. Međutim, pokazalo se da je Krivokapiću taj član sa pravoslavnim praznicima bio samo izgovor da ne potpiše Temeljni ugovor. Krivokapić je onda bio prinuđen da prizna šta je problem, a problem jeste zapravo samo ime SPC… – objašnjava Raković.

I vjerski analitičar Željko Injac kaže da Krivokapić, kao i prethodna vlast, suštinski ne želi prisustvo SPC u Crnoj Gori.

– Nakon cirkusa koji je napravio u Patrijaršiji, jasno je da Krivokapić ne želi da potpiše Temeljni ugovor. Izbacivanje neobavezne proslave Svetog Save, Svetog Vasilija i Svetog Petra samo je još jedan u nizu ultimatuma i ucena koje imaju za cilj da do potpisivanja Temeljnog ugovora nikada ne dođe. Oni žele autokefalnu crnogorsku crkvu, da bi mogli da zaokruže identitetsko pitanje i pretoče preostale Srbe u nacionalne Crnogorce. Dokle god odbija da potpiše Temeljni ugovor, Krivokapić jasno svedoči da je na Milovom putu zatiranja svega srpskog u Crnoj Gori. Da Krivokapić ima problem sa imenom Crkve, jasno je i po tome što u svojim govorima i tvitovima uvek izbegava, kada govori o SPC, da napiše njeno puno ime ili na bilo koji način da pomene reč Srbi ili srpska… – objašnjava Injac.

Lažno predstavljanje?

Poslanik koalicije ‘Za budućnost Crne Gore’ Marko Kovačević ističe da je ovo veoma zabrinjavajuće.

– Ako je sve ovo tačno, to bi značilo da se Krivokapić sve ovo vrijeme lažno predstavljao kao neko ko je nepokolebljivo spreman da prekine sa diskriminacijom SPC u Crnoj Gori. Na talasu protesta vjernika SPC je došao na poziciju na kojoj se trenutno nalazi i ako se ovo ispostavi kao tačna informacija, možda bi najbolje bilo da oslobodi sve, i sebe i nas, daljeg mučenja – zaključuje Kovačević.

4 KOMENTARI

  1. Ovo je tragedija dokle smo stigli.
    Ustaj narode crnogorski.
    Svi na ulice.
    Ove svetosavce retrogradne treba smijenit pod hitno.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]