Vujica Lazović: Čekamo argumente opozicije u Vladi

0
Vujica Lazićov

Nakon što je kabinet potpredsjednika Vlade Vujice Lazovića opozicionim ministrima u subotu dostavio više opcija izmjena Prijedloga akcionarskog ugovora Države Crne Gore i italijanske kompanije A2A, sačinjenih na osnovu njihovih zahtjeva, stigao je i odgovor predstavnika opozicije u Vladi Crne Gore, kojeg je objelodanio potpredsjednik Vlade Milorad Vujović, a u kojem predlažu da odluku donese nova vlada nakon parlamentarnih izbora. Lazović na to, u razgovoru za CdM, odgovara da niti je moguće, niti bi bilo dobro.

CdM: Danas je objavljena u jednom mediju izjava potpredsjednika Vlade Milorada Vujovića da im ni jedan od tri predloga pravnih savjetnika koje ste im dostavili ne odgovara i da opozicioni ministri u Vladi smatraju da odluku treba da donese nova vlada nakon izbora. Što će biti vaš odgovor ako bi se ovo iskristalisalo kao konačni stav opozicionih članova Vlade?

Lazović: Jedan je razloga iz kojeg nije moguće, a drugi zbog kojeg nije dobro da ugovor sa kompanijom A2A čeka novu vladu što predlažu predstavnici opozicije u Vladi.

Prvi razlog, onaj iz kojeg nije moguće odlaganje je što bismo time izgubili mogućnost finansiranja projekta drugog bloka TE budući da Češka izvozna banka neće moći nakon 1. januara 2017. godine da finansira projekte termoelektrana sa instaliranom snagom manjom od 300 MW. Snaga drugog bloka TE Pljevlja treba da bude 254 MW. A preduslov pozitivnoj odluci čeških partnera je rješavanje odnosa akcionara u Elektroprivredi Crne Gore. Dakle iz ovog razloga čekanje nove vlade nije moguće.

Drugi razlog, onaj zbog kojeg nije dobro odlaganje je što Crna Gora ne treba da gubi vrijeme, a to znači i novac u situaciji u kojoj ponuđena alternativa „da sačekamo novu vladu“ koja zapravo i nije nikakva alternativa već sinonim za odbijanje gradnje drugog bloka TE Pljevlja, ne nudi nikakve benefite niti bilo kakve argumente.

CdM: Ministar finansija Raško Konjević je rekao prošle sedmice da oni podržavaju gradnju drugog bloka TE Pljevlja, ali ne i ugovor sa A2A.

Lazović: Riječ je o nespremnosti otvorenog izjašnjavanja bez eufemizama i obilaženja. Polugodišnje odlaganje gradnje drugog bloka TE Pljevlja, i kada bi bilo moguće, a vidjeli smo da nije, nanijelo bi Crnoj Gori štetu a direktnu korist energetskim lobijima koji čine sve da se ovaj projekat zaustavi a Crna Gora zadrži u poziciji energetske zavisnosti od uvoza.

Mi gledamo da ubrzamo procese do te mjere da nam je važan svaki dan, a ovdje se nudi, i kada bi ta opcija bila moguća, da iz razloga koji nijesu objašnjeni, Crna Gora gubi novac, a građani Pljevalja priliku da se stanje ekologije značajno popravi, zato što to nekome u ovom trenutku tako politički odgovara.

CdM: Da li je to onda situacija u kojoj prijeti politička blokada – ako dio vlade iz parlametnarne većine bude za, a dio iz opozicije protiv ugovora sa A2A i gradnje drugog bloka TE Pljevlja?

Lazović: Dali smo vremena opozicionim ministrima da sve dobro prouče i bili otvoreni da saslušamo predloge. Time smo, vjerujem, pokazali ne samo sopstveni demokratski kapacitet već, rekao bih, najveći mogući demokratski iskorak. Sporazum sa A2A smo dugo i naporno usaglašavali i postigli smo odlične uslove za Crnu Goru. Pokazali smo i spremnost da prihvatimo izmjene koje bi eventaualno predložila opoziciona trojka. Međutim, dobili smo umjesto toga priznanje da oni nijesu sposobni da te izmjene iznjedre nego nam je tokom pregovora rečeno da naši pravni eksperti usklade predlog ugovora sa njihovim željama. I to smo prihvatili. Sada kada je i to urađeno, u najkraćem mogućem roku i na najbolji mogući način, dobijamo nezvanične odgovore preko medija da je i to neprihvatljivo. Pa šta je to što je prihvatljivo? Da se ne gradi drugi blok termoelektrane? Da A2A dobije mogućnost da proda akcije kome god hoće bez našeg prava preče kupovine? Da pokrene arbitražu protiv Crne Gore?

CdM: Vi sada postavljate pitanja, a ja očekujem odgovore.

Lazović: Kao što vidite kada je riječ o opozicionim članovima Vlade postoje samo pitanja, ali ne i odgovori osim odgovora: mi nećemo sada. A neće zato što im je jasno da su građani Crne Gore prepoznali gradnju drugog bloka TE Pljevlja kao nešto što je dobro i kvalitetno. Dakle, priča o navodnom „izjašnjavanju nove Vlade“ „u rasterećenoj atmosferi“, što u ime opoziconih članova vlade izbornog povjerenja zastupa potpredsjednik Milorad Vujović, zapravo je samo zaklanjanje iz nedostatka hrabrosti da se otvoreno kaže: mi smo protiv gradnje drugog bloka TE Pljevlja. A protiv su jer znaju da je riječ o dobrom projektu. Ne odgovara im da uoči izbora nešto tako kvalitetno bude povezano sa Vladom odnosno parlamentarnom većinom. Mislim da je to razlog. I mislim da nije dobro iz dnevnopolitičkih razloga raditi na očiglednu štetu države i građana.

Ali rasprava o ovome se ne može izbjeći i od nje se ne može pobjeći jer će o tome raspravljati parlament? Ima li šta demokratskije od toga da obje strane u parlamentu ukrste stručne argumente. Što se nas tiče mi smo svoje argumente iznijeli. Sve je pred licem javnosti: objavili smo kompletnu Informaciju o rezultatima pregovora između Države Crne Gore i A2A S.p.A s Predlogom akcionarskog ugovora i Izvještaj o aktivnostima na izgradnji drugog bloka TE Pljevlja sa Studijom izvodljivosti za izgradnju TE Pljevlja II. To su dva dokumenta koja je razmatrala Vlada i osim toga što je objavljeno ne postoji ni jedno slovo koje je skriveno ili koje je na raspolaganju članovima Vlade ili bilo kome, a nije crnogorskoj javnosti. Čekamo već tri sedmice, i mi u Vladi i javnost, argumente druge strane.

CDM
Vesna Šofranac

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]