Vujović: Teško izbjeći pad Vlade

0
Zlatko Vujović

Veoma je teško izbjeći pad Vlade, on se samo može eventualno odgoditi mudrim potezima Krivokapića ili kombinacijom interesa različitih aktera, ocijenio je za Pobjedu Zlatko Vujović, predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i politički analitičar.

Komentarišući krizu izvršne vlasti nakon što je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić zatražio smjenu ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića zbog njegovog negiranja genocida u Srebrenici, Vujović je kazao da se premijer „kao rijetko ko u novijoj političkoj istoriji Crne Gore suočava sa brojnim neprijateljima kako van vladajuće koalicije i Vlade, tako i unutar nje“.

“Stoga je on u pravu kada kaže da Vladu ruše i iznutra i spolja. Stiče se utisak da se na premijera pojačava pritisak da se neki započeti „politički projekti“ okončaju što prije, da bi nakon toga počeo proces koji treba da rezultira njegovim uklanjanjem”, istakao je Vujović.
Prema njegovim riječima, SPC zahtijeva potpisivanje temeljnog ugovora i rješavanje još nekih pitanja prije uklanjanja Krivokapića jer ne želi, kako je kazao Vujović, da eventualni pad sadašnje Vlade rezultira novim izborima sa neizvjesnim ishodom, a samim tim i rizikom za ostvarenje ovih projekata.

“Stoga Krivokapiću je najveći saveznik odgađanje velikih priča, a ne, umjesto toga, žurba da ih pod pritiskom „odradi“. Iz toga ugla treba gledati i ponašanje Leposavića. Njegovi ispadi nijesu slučajni, već veoma dobro osmišljeni sa jasnom namjerom da Krivokapića diskredituju kod dijela međunarodne javnosti. Krivokapić je ostao bez podrške sve tri vladajuće koalicije, SPC čeka da potpiše par dokumenata i da ga pusti niz vodu, a Leposavić je pokušao, sa velikim uspjehom, da izazove situaciju gdje bi se protiv Krivokapića okrenuli i prilično razočarani predstavnici zapadnih partnera. Cilj je da Krivokapić ostane sam”, poručio je Vujović.

Na pitanje da prokomentariše to što će se, prema najavama, prvi put desiti da za prijedlog premijera glasa opozicija, a ne oni koji su ga izabrali, i kako će se to odraziti na dalje odnose DF-a i Krivokapića, Vujović je kazao da je „Krivokapić meta najvećeg dijela vladajuće koalicije bez obzira što uradi“, te da „tako treba i na ovo gledati“.

“Svaki njegov potez, kada gledamo iz ugla njegovog opstanka na poziciji premijera, je pogrešan kad je riječ o Leposaviću, samo je pitanje koji mu od njih ,,kupuje“ dodatno vrijeme. Naravno, pitanje je i za što mu je potrebno dodatno vrijeme”, kazao je Vujović.
Upitan što će se desiti ako prijedlog Krivokapića ipak ne „prođe“ u parlamentu, Vujović je istakao da „neprolazak smjene Leposavića priželjkuju mnogi“.

“Gotovo svi u vladajućoj koaliciji, da bi to bio ujedno i kraj Krivokapića kao premijera. Stoga Krivokapić mora da se potrudi da se ne desi da Leposavić ostane. Svaki scenario u kojem Leposavić ostaje kao ministar je najava pada Krivokapića”, kazao je Vujović.

Na pitanje može li doći do pada Vlade, Vujović je rekao da je takav scenario teško izbjeći.
“Veoma je teško izbjeći pad Vlade, on se samo može eventualno odgoditi mudrim potezima Krivokapića ili kombinacijom interesa različitih aktera. Naravno, drugo je pitanje što nakon eventualnog pada ove Vlade. Da li je vladajuća parlamentarna većina već u pregovorima oko sastava nove vlade ili nas čekaju novi parlamentarni izbori”, dodao je Vujović.pobjeda

CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]