Vujović: Vlada sprema izborni inžinjering

2
Zlatko Vujović

Vlada Crne Gore sjutra bi trebalo da razmatra Prijedlog Odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom.

Istovremeno, na sjutrašnjoj sjednici na dnevnom redu naći će se i nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivalista i boravista, saznaje Gradski radio.

Zakon o crnogorskom državljanstvu predviđa da je za sticanje crnogorskog državljanstva, pored ostalog neophodno da lice u Crnoj Gori zakonito i neprekidno boravi deset godina prije podnošenja zahtjeva.

Izmjene koje Vlada Crne Gore planira podrazumijevaju da se rok sa deset godina smanji na pet, i da lice koje je dobilo državljanstvo nakon dvije godine stekne rezidencijalni uslov za ostvarivanje biračkog prava. Analize pokazuju da bi izmedju 13 i 15 hiljada građana, shodno izmjenama postojećeg Zakona, steklo uslov za podnošenje zahtjeva za prijem u crnogorsko državljanstvo.

Politički analitičar, Zlatko Vujović ocijenio je za Gradski radio da bi smo ovim izmjenama dobili izborni redizajn biračkog tijela i pokušaj da se utiče na naredne izbore kroz politiku davanja državljanstva.

„Jasna je namjera Vlade da utiče kroz imjene Zakona o državljanstvu na promjene u biračkom tijelu, tj. da se poveća krug lica sa državljanstvom koji uz to već imaju prebivalište u Crnoj Gori. Samim tim bi ti građani, strani državljani u tom trenutku, stekli biračko pravo i glasali na narednim parlamentarnim izborima. Dominantno, riječ je o ljudima iz država koje su dosta liberalne, konkretno iz Srbije”, kazao je Vujović.

Prema njegovim riječima, to znači da ti građani čak i ako dobiju otpust iz srpskog državljanstva, dan nakon dobijanja crnogorskog mogu ga ponovo dobiti pod uslovom da se nacionalno izjasne kao Srbi.

“Nema institucialnog načina da se ti podaci uporede, budući da Srbija to odbija”, istakao je Vujović.

Analize pokazuju da bi broj crnogorskih državljana koji bi iz biračkog spiska bio brisan odjavom prebivališta po službenoj dužnosti mogao biti 40.000. Vujović smatra da građani koji žive u inostranstvu i imaju inostrano boravište po Ustavu Crne Gore imaju pravo na crnogorsko državljanstvo.

„Plan je da se iz biračkog spiska uklone naši crnogorski državljani sa legalnim boravištem u inostranstvu. Istovremeno, lica sa nezakonito stečenim dvojnim državljanstvom ostaju u biračkom spisku i dobijaju pravo glasa. Riječ je o pokušaju izbornog inžinjeringa. S jedne strane uvozimo nove birače, a s druge brišemo one za koje sumnjamo da će svoj glas dati sadašnjoj opoziciji. U ovom slučaju najviše stradaju glasači manjinskih naroda, za koje se pretpostavlja da nikada neće glasati za aktuelnu vlast“, naglasio je politički analitičar.

Nema sumnje da bi navedene izmjene uticale na demografsku struktru stanovništva Crne Gore, a time i na rezultat predstojeceg popisa stanovnistva. Drugim riječima, Crna Gora bi na ovaj način trajno izgubila postojeće državne i političke atribucije.

2 KOMENTARI

  1. Čemu ovaj plač? Je li zbog toga što neće biti više plaćenih čarter letova Fokerom i Embrajerom iz Luksemburga, SAD-a, Holandije, Švedske …….,? Onaj ko živi i radi u CG i vezao je svoj život za Crnu Goru treba i da glasa na izborima. To je lako rješivo. Onaj ko ne živi i i ne radi u Crnoj Gori (izuzev npr. pomorca koji ovje živi, a radi za neku inostranu brodarsku kompaniju), bez obzira što ima CG državljanstvo, ne treba da glasa na izborima. Dakle, ne trebaju da glasa naša dijaspora ni iz SRBIJE, a ni iz SAD-a, Luksemburga i drugih država. I još nešto, znam da je ovaj moj stav neprihvatljiv za one koji o tome odlučuji, bilo da su sada pozicija ili da su nekad bili pozicija.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.