Vujović: Zbog prisustva protestu prijeti mi do tri godine zatvora, a Milatoviću zbog izjave u VAR sobi ništa

1

Akademik DANU i potpredsjednik Crnogorskog PEN centra Sreten Vujović nakon davanja izjave u Centru bezbjednosti Cetinje povodom dešavanja na Cetinju 10. marta, koje je okarakterisano kao navodni “pokušaj da se spriječi predsjednički kandidat Jakov Milatović da održi promotivni skup”, danas je dobio poziv od cetinjskog Osnovnog državnog tužilaštva, kao “osumnjičeni za krivično djelo sprječavanje službenog lica u vršenju službene radnje iz Člana 375, stav 3 Krivičnog zakonika Crne Gore”.

Vujović je, tim povodom, za Antenu M kazao da se nastavlja hajka, kako kaže, krivosuđa, na intelektualce i neistomišljenike koji su predsjedničkom kandidatu Jakovu Milatoviću 10. marta na promotivnom skupu željeli da postave pitanje da li je istina da je izjavio “pa šta ako na Cetinju pogine deset Crnogoraca” povodom belvederskih događaja u septembru 2021.

– Dobio sam poziv da se 29. marta pojavim u ODT Cetinje kao osumnjičeni, što znači da je sve to već u proceduri. Ja sam prisustvovao protestu, koji smatram sasvim legitimnim i tu ne vidim ništa sporno. Na mjestu gdje sam ja bio nasilja nije bilo, a kada sam htio da Jakovu Milatoviću postavim pitanje da li je istina da je izjavio ono što se govori da je izjavio povodom belvederskih događaja, policija nije htjela da me pusti. Tu je nastalo malo prepirke, ali nasilja nije bilo – tvrdi Vujović.

Kako ukazuje, desilo se upravo suprotno – službeno lice je Vujoviću zabranilo da prisustvuje javnom skupu.

Što se tiče njegovog daljeg djelovanja u odnosu na poziv koji je dobio, Vujović pojašnjava da mu je preostalo da angažuje advokata, jer, kako kaže, posrijedi je ozbiljna stvar koja mu se stavlja na teret.

– Krivična prijava koju je MUP podnio Tužilaštvu smatram da treba da bude odbačena jer je neosnovana. Nema čak ni verbalnog delikta jer sam govorio o sasvim normalnim stvarima, koje nijesu ni uvrede ni psovanje. Moram ozbiljno shvatiti ovu situaciju, jer mi se ponavlja nešto iz 1993. godine, kada sam bio učesnik na protestu protiv Momira Bulatovića, uslijed čega sam dobio dvije godine zbog navodnog verbalnog delikta, bio sam neko vrijeme u istrazi, a zatim sam amnestiran kao i svi koji su prošli kao i ja – prisjeća se Vujović.

Sagovornik Antene M kaže da se protiv njega pokreće i sinhronizovana akcija iz Ministarstva prosvjete, gdje se postavlja pitanje njegovog rada, kao i slanje inspekcije nakon, kakokaže, 40 godina provedenih u prosvjeti.

– Trenutno sam na bolovanju, ali sam u saznanju da će krenuti kontrole i inspekcije. Zaista, nakon 40 godina mog rada ne znam što sada traže, jer ako sam svojim djelovanjem uništio 40 generacija, onda ovo društvo zaista treba da propadne, i ja zajedno sa njim – dodaje Vujović.

Podsjeća i da mu je zbog protesta 10. marta 2023. zaprijećeno kaznom zatvora, od tri mjeseca do tri godine.

– Ako Jakov Milatović u toj VAR sobi izgovori “pa što ako pogine 10 Crnogoraca”, dakle, ozbiljno prijeti smrću, jasno je da je to je mnogo krupnije u odnosu na ono što smo mi njemu htjeli da kažemo, odnosno da ga pitamo. On tu svoju izjavu nikada nije demantovao i sada je očigledno da imamo dvostruke aršine: Zbog želje da neko prisustvuje javnoj tribini i pita određenu stvar, prijeti mu od tri mjeseca do tri godine; Sa druge strane, Jakovu Milatoviću ne prijeti ništa što je izjavio da nije ništa strašno ako se žrtvuje 10 crnogorskih građana čiji predsjednik želi da bude! On poslije takve izjave ne bi mogao da se kandiduje ni za predsjednika mjesne zajednice, a kamoli predsjednika Crne Gore. Ja sam jedan od tih deset građana, moj sin je jedan od njih, moj sestrić je jedan od njih. Mi smo bili na Belvederu i samo je pitanje koga taj metak treba da pogodi. Crna Gora je zaista zemlja čuda – zaključuje Vujović u razgovoru za Antenu M.

1 KOMENTAR

  1. Stvar je vrlo ozbiljna.ADŽIĆEVA ŽANFARMERIJA UVIJEK KADA JE POTREBNO SMISLI I OVAKVE OPTUŽBE IAKO JE SVIMA JASNO DA NEMA NI P OD PRRKRŠAJA GSP VIJOVOĆA.
    ZATO NA DAN SUĐENJA OVO MALO ČASNIH CRNOGORACA ŠTO NAS JE OSTALO-SVI NA CETINJE . I NE SAMO ZBOG PODRŠKE VEĆ I………..

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].