VUK DRAŠKOVIĆ: “Crnu Goru nisu srušili ničiji topovi. Neće ni popovi! SRBIN sam, ali u odbrani Crne Gore i ja sam CRNOGORAC”

1

Vuk Drašković je rođen 1946. godine u Međi kod Žitišta, u Vojvodini, a po porijeklu je Hercegovac. Poznat je kao pisac i političar širom svijeta. Osnivač je i lider političke stranke Srpski pokret obnove, koji je osnovan 1990. godine u Beogradu. Bio je najuticajniji i najsnažniji predstavnik opozicije kao i veliki protivnik režima Slobodana Miloševića devedesetih godina prošlog vijeka. Svojom harizmom, izuzetnim besjedničkim darom i duhovitošću plijenio je i privlačio pažnju čak i političkih neistomišljenika.

Tokom političke karijere je obavljao najodgovornije funkcije u državi. Od 2004. do 2006. obavljao je dužnost ministra spoljnih poslova državne zajednice Srbije i Crne Gore. Novinarstvom se bavio do 1980. godine i posvetio se književnosti. Objavio je romane bestselere: „Sudija“, „Nož“, „Molitva“, „Ruski konzul“, „Doktor Aron“, kao i mnoge druge koji su prevedeni na skoro sve evropske jezike. Danas, Vuk Drašković živi i radi u Beogradu i bavi se književnim radom i publicistikom.

Veliku pažnju javnosti izazvao je i Vaš roman „Aleksandar od Jugoslavije“, koji je u režiji Zdravka Šotre i ekranizovan. Na jednom mjestu, u romanu citirate regenta Aleksandra Karađorđevića: „Ubi me Crna Gora… Sudbina Jugoslavije odlučuje se u Crnoj Gori“. Vama je poznato da je kontraverznom odlukom Podgoričke skupštine 1918. Kraljevina Crna Gora prisajedinjena Kraljevini Srbiji, što je izazvalo revolt mnogih u Crnoj Gori i dovelo do Božićnog ustanka 1919. Zbog čega, po Vašem mišljenju, regent Aleksandar nije želio nezavisnu Crnu Goru u toj novoj državi? I kakav je Vaš doživljaj boraca za Pravo, Čast i Slobodu Crne Gore, i njihovog vođe, generala Krsta Zrnovog Popovića?

Najveći istorijski domet, od njihovog doseljenja na Balkan, današnji Srbi, Crnogorci, Slovenci, Bošnjaci, Makedonci i Hrvati ostvarili su njihovim sjedinjenjem u jednu državu, u Jugoslaviju, proglašenu 1. decembra 1918. godine. Crnogorcima je pripala neprolazna čast da je temeljni tvorac te države bio sin kćerke crnogorskog kralja, da je on rođen na Cetinju, odrastao na Cetinju, vaspitavan na Cetinju, kršten na Cetinju u Crnogorskoj crkvi! Aleksandar od Jugoslavije je – Aleksandar od Cetinja. U Crnoj Gori i danas je veliki žal za Jugoslavijom, ali način na koji je ta država rođena zavadio je unuka i đeda.

Aleksandar je bio za unitarnu kraljevinu, a kralj Nikola za federalnu, čak i za konfederalnu. Sa današnje osmatračnice, čini se da bi bolje bilo da je unuk poslušao đeda i da nije počinio veliki greh prema njemu, zabranivši mu povratak u Crnu Goru. Taj greh, neoprostivi, Aleksandar je pokušao da okaje 1929, stvarajući veliku Zetsku banovinu, u granicama koje njegov đed nije ni sanjao.

Podgorička skupština nije bila legalna, jer je pod noge bacila tada važeći Ustav Kraljevine Crne Gore. Na sličan način na koji će 1943. partizanski AVNOJ zgaziti važeći ustav Kraljevine Jugoslavije.

Božićni ustanak nije bio pobuna protiv stvaranja Jugoslavije, nego protiv načina ujedinjenja. Protiv poniženja Crne Gore, zabrane kralju Nikoli da se vrati svojoj kući u Cetinju. I pobuna protiv užasnih i sramnih zločina srpskih žandarma i vojske nad pristalicama kralja Nikole. Ta zlodela naređivali su ljudi oko Aleksandra, ali ne i Aleksandar. Ima indicija da je on nameravao da, po povratku iz Marseja, resor ministra vojnog ponudi Krstu Zrnovu Popoviću. Nije se vratio iz Marseja, pa se indicijama i nagađanjima o nagrađivanju vođe Božićne pobune u romanu nisam ni bavio.

Kao ministar spoljnih poslova državne zajednice Srbije i Crne Gore, bili ste protiv nezavisnosti Crne Gore. Zašto?

Jesam. Ne zbog Crne Gore, nego zbog Srbije. Crna Gora je bila fenjer evroatlantskih integracija zajedničke države. Strepeo sam da će se, odlaskom crnogorskog fenjera, Srbija vratiti u antizapadnu pomračinu. Danas je vidljivo da li je moj strah bio osnovan.
Obradovao sam se članstvu Crne Gore u NATO alijansi. Ponadao sam se bio da će Crna Gora biti putovođa Srbiji. Bez obzira na mnoga razočarenja, i dalje se nadam.

Kako vidite današnja zbivanja u Crnoj Gori?

Rado citiram Branka Baletića: „Crna Gora jeste mala, ali to ne utiče na njenu veličinu.“ Često govorim: Crna Gora je veća i od Crne Gore i njene slavne istorije. Da nema Crne Gore, trebalo bi je izmisliti.

Od pokušaja državnog udara 2016, i avgustovskih izbora prošle godine, i ala i vrana, i domaća i strana, potkopali su se pod temelje Crne Gore, da je sruše, da izbrišu Crnogorce i njihove vekove! Ne mogu! I mnogo silniji lomili su zube u pohodima na Lovćen i Cetinje. Crnu Goru nisu srušili ničiji topovi. Neće ni popovi. Srbin sam, ali u odbrani Crne Gore i ja sam Crnogorac.

antenam

1 KOMENTAR

  1. !”CRNU GORU NISU SRUŠII..”?

    …NIČIJI TOPOVI-NO CRNOGORSKE TOPDŽIJE SA TOPČIDERA:..”KVARTET 4M”omir MILO ŠEVIĆ i Milo MAROVIĆ”!..ĐECA JEDNOG OCA I VIŠE MATERA-SA MAĆEHOM MIROM MARKOVIĆ -NA ČELU KOLONE-KOJU SU SAHRANILI-U “VRTOVE SMRTI”-JUGOSLAVIJE-U POŽAREVCU!!! U ISTOJ RUPI SA BAŠTOVANOM-GROBAROM SFRJ “SLOBOM SLOBODOM”-NEDALEKO OD POŽAREVCA..?!!!

    I NA KRAJU-SA (NE)IZVJESNIM ZAVRŠETKOM(BOŽIJA VOLJA?)-SVIMA VAMA-“OD VARDARA DO TRIGLAVA”-NEKA VAM SVAKO NOVO JUTRO-OSVANE SA “MOLITVOM-ZA “POKOJ I MIR DUŠA”-VAŠIJE SLOBE I MIRE-ZA SVE ONO DOBRO ŠTO SU ZA VAS UČINJELI..!!!”DAROVAALI VAM -NEOVISNE NOVE I PROSPERITETNE DRŽAVE-KOJE BI I MRTVE (od sreće)RASPLAKALE-ZBOG VELIKIH USPJEHA KOJE POSTIŽETE U SVOM RAZVOJU(OSOBENOM-“POLA PIJE POLA ŠARCU DAJE”)..?!!!

    “Evropo zdaj..-Sloba je živ u dušama i srcima-/”ostatku na zdravlje”/-dijelu “četvoroprega 4M”ilo MAROVIĆ”?!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.