Vuksanović Stanković za Aktuelno: Projektanti ”srpskog sveta” potcijenili snagu CG, krupniji smo zalogaj nego što su mislili!

5

Draginja Vuksanović Stanković

Jasno je da su projektanti srpskog sveta veoma potcijenili moć i snagu građanske Crne Gore i da je Crna Gora mnogo veći i krupniji zalogaj nego što se mislilo. Vjerujem da građani sve više uviđaju da je aktuelna vlast nesposobna da rješava konkretne probleme pored toga što je ideološki anahrona i što priziva neke scnearije iz vremena kada smo na ovim prostorima imali sukobe i ratnu politiku, poručila je u intervjuu za portal Aktuelno Draginja Vuksanović Stanković, poslanica Socijaldemokratske partije.

Ona je istakla da svi kojima je Crna Gora na srcu moraju biti hrabri i istrajati u ovoj borbi. Ideja Crne Gore mnogo je jača od svih velikosrpskih kvislinških projekata

Aktuelno: U poslednje vrijeme sve češće svjedočimo verbalnim okršajima u Skupštini. Vi ste nedavno privukli veliku pažnju javnosti i dobili čestitke njenog dobrog dijela, kada ste poslaniku Milačiću i ne samo njemu, bez imalo ustezanja poručili da su izdajnici. Vi ste neko ko dobro vodi računa šta će reći, šta Vas je navelo da se ovakvom kvalifikacijom obratite vladajućoj većini?

Vuksanović Stanković: Ja se trudim da radim kao i uvijek u interesu građana i države. Ponekad i emotivno reagujem na nepravdu a posebno na nepravdu prema državi Crnoj Gori koja se permanentno dovodi u pitanje, njen državotvorni crnogorski narod negira i vrijeđa, odriče mu se pravo na kulturu, crkvu, istoriju… Imam najdublje emocije prema državi Crnoj Gori i vrlo sam osjetljiva kada neki tzv. predstavnici naroda, a suštinski eksponenti tuđih interesa vrijeđaju zemlju u čijem Parlamentu sjede.

Prema takvima imam obavezu da budem do kraja iskrena. Poštujem tuđe mišljenje, ali u konkretnom slučaju je moja intervencija bila sasvim na mjestu. Iskrena, a najvažnije od svega tačna.

Aktuelno: Crna Gora je proslavila 15 godina od obnove nezavisnosti. Kako ste Vi doživjeli 21. maj 2021. godine, imajući u vidu dva događaja – okupljanje više desetina hiljada građana na Cetinju i Ivanovim koritima, i obilježavanje ovog datuma u režiji Vlade i Skupštine? Kakvu su poruku poslali građani aktuelnoj vlasti, a kakvu vlast građanima?

Vuksanović Stanković: Obnova nezavisnosti, njeno usmjerenje ka Zapadu prema EU u NATO integracijama, te usvajanje građanskog Ustava koji je cementirao političke vrijednosti na kojima počiva civilizovani svijet su istorijska dostignuća u ovih 15 godina.

Sada je već sasvim jasno da su projektanti ”srpskog sveta” veoma potcijenili moć i snagu građanske Crne Gore. Sve što se u posljednje vrijeme dešava, zaključno sa veličanstvenom proslavom Dana nezavisnosti nesumnjivo potvrđuje da je Crna Gora mnogo veći i krupniji zalogaj nego što se mislilo. To je bila i poruka da se Crna Gora neće dati beogradskim slugama, jer ova zemlja ne traje više od milenijum da bi bila bilo čija marioneta kako je to ova vlast umislila. Neko je rekao da je zvanična proslava 21. maja bila tužni skup, a ja tome ne bih imala šta da dodam. Mnogi u toj vlasti ovu zemlju ne doživljavaju svojom i to teško mogu sakriti i to građani jasno vide.

Aktuelno: Nedavno ste izjavili da „niti će nas premijer upozoravati, niti ćemo ustuknuti u borbi za državu“. Vjerujete li da je većinska Crna Gora spoznala opasnosti od poteza aktuelne vlasti? Kako borba za državu Crnu Goru, u sadašnjim uslovima, može da izgleda?

Vuksanović Stanković: Najveći izazov u narednom periodu je svakako da se oslobodimo od kleronacionalizma koji je trenutno na vlasti, u kojoj su politike i prakse primjerene više srednjem vijeku nego modernoj državi koja stremi EU. Vjerujem i moramo raditi na tome da to ubrzo bude naša ružna prošlost.

Vjerujem da građani sve više uviđaju da je aktuelna vlast istovremeno i nesposobna da rješava konkretne probleme pored toga što je ideološki anahrona i što priziva neke scnearije iz vremena kada smo na ovim prostorima imali sukobe i ratnu politiku. Svi kojima je Crna Gora na srcu moraju biti hrabri i istrajati u ovoj borbi. Nipošto nam nije potrebna malodušnost jer je ideja CG mnogo jača od svih velikosrpskih kvislinških, manje ili više uvijenih projekata, koji su po svojoj suštini anticrnogorski a i anticivilizacijski.

Aktuelno: Premijer Zdravko Krivokapić tvrdi da će ova vlast izdržati puni četvorogodišnji mandat. Mislite li da je to realno? Kakve bi bile posljedice po Crnu Goru?

Vuksanović Stanković: Urušavanje fundamentalnih vrijednosti države njenog građanskog i sekularnog karaktera je prva faza destrukcije ove vlasti kako bi se Crna Gora obezličila, unazadila, obesmislila njena državnost i istorijsko trajanje i posebnost. Sve je to dio šireg projekta provincijalizacije države, njenog svođenja na status koji danas ima recimo Republika Srpska. Naravno da je cilj da se Crna Gora pretvori u jednovjersku a potom i jednonacionalnu srpsku državu i da se Crnogorci i manjinski narodi vremenom počnu tretirati kao građani drugog reda.

Zato bi opstanak ove vlasti četiri godine mogao biti poguban po strateške nacionalne interese zemlje. Srećom, pored toga što ima loše suštinski anticrnogorske namjere ova vlast je potpuno nesposobna što se svakim danom može sve više vidjeti, pa je i to jedan od razloga zbog čega ne vjerujem da je dugog vijeka.

Aktuelno: Iz EU stižu kritike na račun nove vlasti (Leposavić, tužilački zakoni, budžet…). Vlast, međutim, ne obraća mnogo pažnju. Da li to znači da oni imaju podršku te iste EU u internim razgovorima sa evropskim političarima ili se zaista kockaju sa evropskim putem Crne Gore?

Vuksanović Stanković: Našim međunarodnim partnerima je svakim danom sve jasnije s kim imaju posla. Posebno je slučaj Leposavić i negiranje genocida u Srebrenici prenerazio međunarodnu javnost.

Generalno, o svemu tome je sasvim slikovito govorio jedan ugledni europarlamentarac navodeći da postoji bojazan od strateškog zaokreta CG, odnosno distanciranja od prozapadnog evroatlantskog kursa i okretanje ka istoku.

Arhitekte ove vlasti imaju plan da takvu zamisao sprovedu u nekoliko faza a smatraju da je ovo samo prva faza rušenja evropske i građanske Crne Gore. Naravno pogrešno su proračunali jer je otpor takvoj politici u Crnoj Gori sve snažniji. Konkretna reakcija partnera će doći ali mi moramo unutar zemlje da uradimo naš zadatak –  da reafirmacijom državotvorne politike stvorimo potrebnu sinergiju i promijenimo trenutno stanje.

Aktuelno: Novim zakonom u oblasti obrazovanja stvaraju se uslovi za otpuštanje preko hiljadu prosvjetnih radnika. Istovremeno mijenjaju se nastavni programi, među kojima i program za crnogorski jezik, a tražilo se kažnjavanje profesorice koja je učenike povela na obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom. Kakve posljedice po najmlađe generacije će ostaviti upravljanje prosvjetom od strane Vesne Bratić?

Vuksanović Stanković: Vesna Bratić je ciljano dovedeno načelo identitetskih resora kako bi se vlast narugala crnogorskoj kulturi i identitetu. Zamislite te sramote da osoba onakvih vrjednosnih svjetonazora, potpuno anahronih pogleda i duboko antirnogorski nastrojena vodi identitetsku politiku. Vidimo da je nedavno angažovala jednu od svojih prvih saradnica da se bavi osnovnim i srednjim školama a ta saradnica je poznata takođe po možda još rigidnijim i nazadnijim stavovima, a njen zaštitni znak je paljenje NATO zastave.

Otpor koji su dobili oko slučaja FCJK i nastavnice Sanje Vujović dobra su im opomena da znaju što ih čeka pokušaju li ponovo nešto slično da urade. Bratićkoj je dato da pokuša da kroz obrazovni sistem kontaminira fundamentalne vrijednosti ovoga društva i da ovdje preslika nešto što istorijski nema nikakve veze sa Crnom Gorom.

Da bi se CG provincijalizovala  potrebno je iznutra razvaliti sve ono što je istorijski, vjekovno, i ako hoćete milenijumski, čini posve specifičnim i osobenim državno-nacionalnim i kulturološkim entitetom na ovim prostorima.

A.Šofranac

5 KOMENTARI

 1. Jole nagutao si se udica, bit će da si pojeo cijeli parangal, pa te snašle parangalove muke!
  Ne klepeći, ovo je Crna Gora !

  • .Perko..MENE JE RODILA -(za razliku od tebe i sličnije tebi-potomice “sillnika iz “dopo la voree-e viva Italia -e viva vero Pijetrovo-1941 montnegro”)..ČISTOKRVNA CRNOGOKA-IZ ATIFAŠTIČKIJE ZALAZA-ĐE NOGE TVOJOJIJE PREDAKA-NIJESU SMJELE-NI SURLOM PRIVIRITI(BJEŠTE NOGE P…R…VE -BLIZNICA)..I DRUGO-ŠTO NEZNATE-DA JE IZ SELA ZALAZA-BIO PRVI CRNOGORAC-U ISTOIJI CRNE GRE-KOJI JE POŠEKAO TURČINA..BOGDAN VUKOV NIKOIĆ-KOJI,POŠEČE TOGA silnoga TURČINA MAHMUT PAŠU!!!!..DAKLE.POTPIŠI SE IMENOM I PREZIMENM-AKO TI BASTA..I RECI :ĐE TE I KO OKOTIO-AKO TI BASTA …”MOJ VRLI JUNAC ČiĆU-CRNE GORE”-U KOJOJ DO DALJNJEGA MAJkE RAĐAJU-LIŠI TEBE I SLIČNIJE TEBI!!!!

   ČEKAMO TE DA SE JAVIŠ-“AKO IMAŠ ONO ŠTO NEMAŠ-ŠEMENA-BEZ IMENA I PREZIMENA-LJUCKOGA LIKA?!

 2. Ali ti jezapao jadac Jordanizirani?
  Tvoji zalogaji su sitnpga zuba, zagnjuri
  turin u bliznicu supe i srkaj taranu!
  Crna Gora je na krilima crnog orla kljunaša,
  bolhe pasaj u vegetarijance, zdravije je za
  šufit, Jole donjo prčanjski.

  • “ORRAO SURLAŠA-NA KRILIMA JE NOSIO “crnu goru”-A MILO-1990-godine-NA “TV POLITiKU -IZ BEOGRADA ZAGRAKTAO:”U NAMETNUTOM RATU- POBIJEDITI ĆE MO I LIKVIDIRAT ,ĆE MO SVE USTAŠE ZA NAVIJEK”-I TO DRITO PUTEVIMA “SLAVE CARA DUŠANA SILNOGA I PETRA PRVOGA PETROVIĆAA”-DRITO
   “NA KONAVLE I DUBROVNIK-U ODBRANI SER BPASTVA I KOSOVA? A TI(Emil-fratelo di merda- -VI U biznice “KVARTETA 4M”omira MILOŠEVIĆA i Mila MAROVIĆA”..STE “ZIMOVALI 1991/1992-1999-godine!

 3. ..”KRUPNIJI ZALOGAJ”-AKO KORISTIMO OVU VAŠU GORNJU SLIKU-JOŠ IZ-DJEČIJEG VRTIĆA I PRVIH GODINA-OSNOVNE ŠKOLICE”? SLIKAJ TE SE DANAS!..PA NEKA VAM OVI PORTALI “TU SLIKU-REALNOST” IZLAŽU UZ VAŠE KOMRENTARE? TO JE ISTINA-KOJA ĆE NAM POMOĆI -“NAMA SLIJEPCIMA”-DA UISTINU SHVATIMO-“KOLIKI STE ZALOGAJ”?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]