Za 11 mjeseci: Sa granice vraćeno 1.160 tona hrane

0

U prvih 11 mjeseci ove godine zaposleni u Upravi za bezbjednost hrane vratili su s granice 144 pošiljke, odnosno 1.160 tona hrane, javlja RTCG.

Inspektori Uprave za bezbjednost hrane u oktobru su zabranili uvoz 20.000 kilograma limuna zbog povećane količine pesticida u odnosu na dozvoljenu.

Ta količina zapavo je samo mali dio hrane koja se se svakog mjeseca vrati sa carine ili ukoliko inpekcije procijene da je potrebno uništi.

Prema izvještaju samo u oktobru zbog neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima spriječeno je stavljanje na naše tržište ukupno 68.716 kilograma proizvoda.

Ova godina, iako je protekla u znaku pandemije ne zaostaje za prethodnom po nerealizovanom uvozu.

“Decembra vratili smo 144 pošiljke dnosno 1.160 tona hrane što je veliki broj, a što nam govori da i dalje postoji veliki rizik od uvoza voća i povrća sa povećanom količinom pesticida”, kazala je pomoćnica direktorice Uprave za bezjednost hrane Biljana Blečić.

Blečić tvrdi da se i prije uvoza vodi računa o zemlji porijekla i prati proizvođač, pa se nekada djeluje preventivno, na osnovu iskustva. Pored toga na terenu su inpektori koji vrše odookativnu provjeru a ukoliko posumnjaju na loš kvalitet uzorak se šalje na ispitivanje

“Inpektor čeka rezultate analize i s kladu s njima može pustiti robu u promet, vratiti je proizvođači ili u o0dređenim slučajevima uništiti pošiljku”, dodala je Blečić.

U Upravi kažu da su testirane velike količine i da su zadovoljni kvalitetom proizvoda naših proivođača

Isporučiocima je u oktobru vraćeno i 4.710 kilograma mliječnih proizvoda jer je utvrđeno da nijesu ispunili uslove pri transportu a u Upravi rade na tome da deklaraciuje ovih prozvoda sadrže sve informacije o porijeklu i sadžaju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].