Za godinu obećao 14 bolnica, 16 škola, tri stadiona, 75 puteva, 17 vrtića…

1

Zdravko Krivokapić 

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić predstavio je u ponedjeljak kapitalni budžet i investicioni programa Vlade „Crna Gora odmah!”.

I već nakon prvih slajdova jasno se vidjelo da je riječ o do sada neviđenoj manipulaciji Krivokapića uz prisustvo ministara.

S obzirom na nesuvislo izlaganje i česte greške tokom govora, bilo je jasno da je riječ o nekoj vrsti, da je tako nazovemo – “loza prezentaciji”, a posebno kada se suštinski sagledaju njeni detalji.

Nelogičnost se pojavila već na prvom slajdu gdje je prikazan plan za realizaciju 302 projekta za nešto više od 248 miliona eura. Prvo i osnovno u Crnoj Gori nije moguće za godinu sprovesti 302 projekta za 365 dana, posebno kada se zna da je riječ o desetini magistralnih i lokalnih puteva, 14 bolnica, tri stadiona, 16 škola, deset domova zdravlja…

Krivokapić je manipulacijom želio da ubijedi javnost da je riječ o novim objektima, pa je zaboravio da se to odnosi na rekonstrukciju. Pa čak ni rekonstrukciju nije moguće sprovesti jer većina planova nije ni počela da se radi, a tenderi nijesu ni raspisani, niti sprovedena procedura, a za pojedine to može trajati i duže od godinu.

Zdravstvo, obrazovanje i sport

Prema prezentaciji za oblast zdravstva planirana su 25 projekata, a za to će naredne godine biti utrošeno 8.785.700 eura. U taj iznos planirana je za ulaganje u 14 bolnica, deset domova zdravlja i jedna mjesna ambulanta. Prema logici taj novac biće utrošen za krečenje, zamjenu dijela energetske mreže i možda poneki bolnički krevet. Nova bolnica se ne može izgraditi i opremiti za sav taj ukupan iznos.

U oblasti obrazovanja, predviđena su čak 43 projekata za budžet od 16.124.807 eura gdje se planira prema riječima Krivokapića 16 škola, 17 vrtića i deset “ostalo”. Kada se podijeli taj iznos, dolazi se do cifre od oko 375.000 eura po projektu. Za taj novac pojedine bolnice ne mogu nabaviti ni svu potrebnu opremu.

Posebno je zanimljivo izdvajanje za sport. U toj oblasti je planirana gradnja tri stadiona, dva bazena i 10 sportskih terena (uključujući sale u školama). Krivokapić nije detaljnije pričao na koji način planira da sve ovo sprovede u djelo, sa svega 4.891 000 eura koliko je predviđeno za ove projekte. Ako znamo da stadioni od pet ili šest hiljada mjesta koštaju između osam i deset miliona eura, ostaje potpuno nejasno o kakvoj izgradnji stadiona govore u Vladi CG.

Da li će to biti stadioni bez tribina i bez ikakvih pratećih objekata ili stadioni po UEFA kriterijumima ostaje da se vidi. Jedno je sigurno, napraviti tri stadiona sa ovim novcem spada u domen naučne fantastike.

D.G.  aktuelno

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.