Za muziku mirisom i zvucima Luštice

1

Na Luštici u maslinjacima, uz muziku sa 19 koza, magarcima i uz miris mirte i majčine dušice, zdravo žive, muzu i sire, muziciraju i komponuju Žizela i Nešo Marković.

Muzika ne može bez prirode, baš kao što ni priroda ne može bez zvuka, ako se govori o kvalitetnoj muzici i o pravim vrijednostima, priča za Skala radio Žizela Marković iz istoimenog muzičkog benda (Giselle).

Žizela i njen suprug Nešo svoj muzički svijet grade ruku pod ruku sa prirodom, odakle uzimaju  blagodeti i vitamine kojima se bore protiv svakog zla pa i koronavirusa.

Priroda netaknuta, domaće životnje koje uzgajaju, zdrava hrana koju proizvode na kaskadama, livadama, maslinjacima i baštama njihovog gazdinstva, inspiracija je više i za muziku koju stvaraju i kojom se bave.

“Taj spoj kod nas je nešto što jedno sa drugim raste i stalno se nadovezuje. U prirodi se nalazi nadahnuće za muzičku improvizaciju, za stvaranje melodije i ritma. Priroda je zapravo muziku i rodila”, kaže ova vedra i energična umjetnica sa sela, kako za sebe kaže.

Nakon uspješnog javnog nastupa, koji po pravilu energetski i emotivno iscrpi izvođača, kada se vrate u svoje maslinjake gdje ih čekaju ljubimci magarci i koze, onda je to pravo punjenje novom energijom.

U tom krugu ljepote ovog poluostrva u Boki Kotorskoj, gdje su magija i zalasci sunca i kišna rapsodija u sredbru maslinjaka, dešavaju se prave stvari.

Ta metafizika i vraćanje dobra iz prirode ljudima koji je prije svega vole i znaju da je čuvaju, puna je i prava umjetnost.

Za Žizelu i Neša koji muzu i sire, kuvaju džemove i peku ribu, Luštica je mali raj. Oni žele da sa ljudima podijele zdrav način života.

Ove jeseni novi ekološki proizvod sa njihove farme je džem od mirte. S novim eko džemom stvaraju se i nove kompozicije. Pa kad se sve skupa dobro promiješa i skuva onda je da sve prste poližeš.

Na pitanje kako su nježne ruke za instrument i glas iz grla Žizele i Neša u bendu „Giselle“ navikle na teške seoske poslove, od kojih ogrubi koža, naša sagovornica je odgovorila da to uopšte nije problem.

“Svako ljudsko biće iskonski je prirodno biće. Što se više vraćamo prirodi, vraćamo se sebi. Vraćamo se istini i samo treba da se opustimo i da otvorimo svoje srce za sve predivne darove koje nam priroda daje. Sve ide iz ljubavi kao najvećeg pokretača”, poručuju umjetnici sa Luštice.

Kao velikim ljubiteljima prirode i životinja, način života koji vode je zanimljiv, izazovan i inspirativan.

Ima tu i puno teških, fizičkih radova, ali su Markovići u dobroj kondiciji jer sve ono što daju prirodi ona im nesebično vraća.

Recept je kratak i staje u jednu riječ – Ljubav.

Dubravka Jovanović

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].