Za nemanje očiglednih dokaza, predlažem najveće nacionalno priznanje

6
Slavko Mandić

Možda je malo rano, ali me okolnosti tjeraju da požurim s prijedlogom kandidata za nacionalnu crnogorsku Trinaestojulsku nagradu.
Zbog izuzetnog doprinosa demokratskim procesima u Crnoj Gori koji su na najbolji mogući način demonstrirani 17. oktobra prošle godine napadom na Skupštinu Crne Gore od strane četnika rasčinjenog vojvode Andrije Mandića i funkcionera DF-a Slavena Radunovića a koji sutkinja Višeg suda Vesna Moštrokol nije prepoznala, jer su joj nedostajali dokazi, predlažem gospođu Moštrokol za dobitnicu Trinaestojulske nagrade.
Za najznačajniju  nagradu koje se dodjeljuje za osobite zasluge za unapređenje i razvoj države Crne Gore  predlažem i dvojac koji je zaslužan za sve ono što je demokratski svijet vidio svojim očima posredstvom tv snimaka a promaklo je sutkinji Moštrokol.
U obrazloženju prijedloga navodim da zaista nema dovoljno dokaza da su funkcioneri DF Andrija Mandić i Slaven Radunović  pozivali na nasilnu promjenu ustavnog uređenja Crne Gore.
Naprotiv! Oni su odavno prepoznati kao iskreni poštovaoci crnogorskog identiteta, istorije, tradicije, kulture i nadasve posebnosti, što su bezbroj puta javno demonstrirali na ulicu  kojom su željeli da smijene vlast silom.
Pored prijateljskog ubjeđivanja i snažnih argumenata vlast neće sama da skloni i omogući  demokratsko pečenje prasadi u centru Podgorice niti da legalizuje pečenjare.

Posebne pohvale sutkinji što nije nasjela na optužni prijedlog tužilaštva kojim se ova dvojica o kojima je riječ terete za rušilačke demonstracije i pokušaj upada u crnogorski parlament, kao da oni i njihovi šajkači nijesu vlasnici ovalne dvorane u koju neće legalno, kao što neki iz nje neće ni za živu glavu.
Sutkinja je, moguće bila pod utiskom nekadašnjih komunističkih rijaliti programa iz polovine prošloga vijeka kada se drugarstvo širilo na sve strane a nakon zagrljaja uz čašicu, kao vjekovnog prijatelja i bratstvo za sva vremena.
Upravo tako je bilo u Podgorici, mislila je ona sve to tog 17. oktobra a i nakon toga za sve one koji nemaju potrebu da vjeruju ni sopstvenim očima.

Orila se pjesma „….Veselje se širi na sve strane, rušićemo za slobodu trajno, mjesto pjesme ljubit ćemo prase, na krezube od urlika trase“.

Vjerujem duboko da će žiri za dodjelu Trinaestojulske nagrade biti jednoglasan u ocjeni da se radi o ličnostima čije su vrijednosti utkane u čvrste temelje naše države. Što se sutkinje tiče, ona je zaslužna, cijeniće žiri, što je prepoznala dane prije glavnog dana za koji se neko usudio da okrive moguće buduće laureate.
A evo kako je noć prije bilo.

U Podgorici je sinoć prase bilo na prvoj liniji fronta.

Demokratski front je, u privremenom mini šatorskom naselju na sred Bulevara Sv. Petra Cetinjskog, preko puta Skupštine Crne Gore otvorio pečenjaru. Otvaranju je prisustvovalo više od desetak protestanata i nekoliko inspiratora koji treba da dovedu do rušenja vlade i formiranju nove, prelazne, koja bi postavila četničke barjaktare na vlast. Peklo se prase, ili možda neka druga životinja iz široke devetnaestodnevne ponude u objektu “Srbadija barska“, što tek treba da utvrdi obdukcija koja će se sprovesti, po mjeri praznih želudaca na licu mjesta.  Koristiće se reagensi tipa brlja, zidarsko pivo, vino crno-bijelo i još po neki iz spektra poslijepodnevnih i noćnih omamljivača.

Uspjeh Demokratskog fronta je utoliko veći što je u eri ekonomske krize uspio da uposli pekare, kuvare i konobare i jedan broj urlikača i dežurnih psovača, zajapurenih udarača na multinacionalnost i multikulturalnost, na etiku i moral.

Sad već osokoljeni “lirskim“ istupima koji mame uzdahe ispod šatorske elegije, vrhovnici Demokratskog fronta nijesu nikada bili odlučniji u naumu da sa svojim zahtjevima istraju do kraja.

Zahvaljujući njima, uzornim građanima s demokratskim pravom na potestvovanje i neslaganje čak i sa vlastitošću, što je slučaj za izučavanje, srušena je jedino ulica, to jest bulevar kojim se ne može, jer je proglašen za slobodnu teritoriju koja je, uz nerazumljivo aminovanje vlasti postala institucija za respekt. Donešen je i urbanistički plan za slobodnu teritoriju. Pored pečenjare, tu je kartaški odjel, šah za penzionere, kutak za pijače i brojne druge kulturno sportske organizacije i organe.

Nijesu to ni protesti protiv vlasti. Oni su upravo svojim činodejstvom i blagoslovom vaskolikog Rista Moračkog Radovića, koji je trebalo da im bude kec iz rukava a ispao duplo golo, popločali put ovoj vlasti da traje za vijeke vjekova.

I da zaključim, kako bi kazali bivši poslanici, sadašnji protestanti kojima vjerujem na riječ da neće u parlament dok ne oburdaju vladu, porukom četničkom vojvodi i njegovom pomagalu Medu malome da obriju prasca do śutra, jer je dan siromašnih, a oni, kako se javno deklarišu u te spadaju.

Ne bi bilo lijepo pa čereče prijatelja na očigled svih, iako drugog prasca nije tako teško nabaviti. Ima ih na sreću, koliko god treba.

Nema dokaza zar ne! Ima zato nagrada koje  čekaju prave ruke za prava djela!

Slavko Mandić

6 KOMENTARI

 1. Bilo bi zanimljivo vidjeti kolumnu gospodina
  Mandića u vezi današnje Haške presude
  Šešelju. Pogotovo onaj stav gdje Gospodar
  pred kamerama presudu Šešelju “prima k znanju i
  čestita slobodu”.(!)

 2. Premijer Hrvatske, gospodin Orešković je u vezi
  današnje presude ICTY-a Šešelju, kratko izjavio,
  da je presuda sramotna.
  Gospodin Orešković je sasvim u pravu: Politički, sramotni
  sud i nije mogao donositi drukčije presude
  osim – sramotne.

 3. Javnost je zbunjena, kako ce zauzeti stav u pogledu oslobadjanja Seselja, obzirom da Skala i urednik jos nijesu komentarisali odluku Haskog suda? Pobogu, oglasite se!

 4. …2015 godine-mjesec listompad-oše pred Nelegitimnu Nenarodnu Skupštinu NDMNE(NNSNDMNE?)u ulici “Čergaša i bekica”-brez broja i obraza”-Pod Goricu-kandidati za Nagradu “Trinaestojulski ustanak”-.bio je IDIOCKI-zapisa na svom “B/R/LOGU”-epohalni “crnogorac”Slavko Perović-“…donio je ono što je VRH USTANKA i želio-POGROM u CG-koji će život platiti 52 iljade njihovih stanovnika…”!Inače tnapis uklopljen u “odu” o “ANTIFAŠISTI” Krstu Zronove Popoviću”?!! Da,da-bijaše to reprint-“sa izvora mutna voda teče-1988/1989 jnuara na “tader “srpsku staru godinu”-od planina pa do mora-sa akcentom na grad Kotor”?! Stom razlikom-danas sa “DISTANCE”-bi se reklo da su te godine(1989)-činbenici bili “antifašisti-ribeli tuti cvanti”-oliti na naškom jeziku tzv.”partizani”? dansa VLASTODRŽAČI” u NDMNE(pozicija i opozicija)? Zato đeci treba pričati-NAPISATI ISTINU-da se nebi i u njihovim glavam stvarla slika od dva tipa crnogorca? Jedna prepoznatljiv-po baštinjneju Crne Gore Petovića-CRNOGORCI! I drugi tip:”TOST CRNOGORAC”-baštini čo potrtebi osobene GUZICE-sve što se dobro plaća-pa mak nemali ni ono što im PRECI nisu imali? Življeli-i dako se čuli tokom “tirada…u nastavcima-“džadama i stranputicama” prvarenog Demosa senca cratis”?

 5. Živjeli Mandiću. Njima u brk tako treba reći ko su i što čine po ovoj državi zbog kojih ne možemo naprijed.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]