Za sad nema traga kontejnerima sa Luže

9

Đe su kontejneri iz Luke Kotor?

Nije nikakva novost, pisali smo već u više navrata da je menadžment Luke Kotor AD dobrim dijelom nezainteresovan za sprovođenje zakona.

Od 2011. godine odbija da potpiše ugovor sa Lučkom upravom i pored odluke Vlade Crne Gore koja je jasna da luke od nacionalnog značaja to moraju da urade.

Kada je u pitanju sigurnost kruzera, i pored čvrstih obećanja nakon oštrog protesta jedne od najvećih svjetskih kompanija Royall Caribian, takođe ništa nije urađeno.

Nedavno je srećom  izbjegnuta katastrofa nasuknuća kruzera “Viking Star”, koji je bio na sidru i koji je, usljed jakih udara sjevernog vjetra moguće dotakao morsko dno u neposrednoj blizini obale, kod gradskog parka.

Početkom aprila prošle godine u more je naspram glavnih gradskih vrata sletio automobil, koji je iz pravca Dobrote gotovo “doletio” velikom brzinom.

Tada se postavilo pitanje što bi se dogodilo da je na dijelu gdje je sletio automobil bila privezana jahta? Ko bi tada mogao da tvrdi da je bezbijednost i sigurnost jahtama i čamcima u kotorskom marinskom dijelu luke na potrebnom nivou?

Tada je konstatovano da to treba da bude posljednja opomena rukovodnom kadru Luke Kotor AD koja mora hitno da obezbijedi fizičke prepreke zbog mogućeg slijetanja automobila u more ili kontakt sa plovnim objektiva privezanim u marinskom dijelu, kako se ne bi dogodilo da kotorska luka bude crna tačka na mapi svjetskih luka. Kako tada, tako i dan danas.

Velike saobraćajne gužve koje prave turisti sa kruzera prelazeći magistralu na više mjesta u grupama i pojedinačno, čine saobraćaj nepodnošljivim, a gužve se svakim danom sve teže podnose.

Dogovor da Luka Kotor uradi ili makar značajnije učestvuje u izgradnji privremene pasarele ili prolaza ispod puta, ostaje i dalje samo pusto obećanje. To je samo manji dio koji jasno govori svima da neko sigurno stoji iza menadžmenta Luke Kotor AD.

Neko ko ima moć, makar i privremenu, da se ne mora držati zakona “kao pijan plota“.

Zbog toga menadžment ove kotorske kompanije može da radi što god hoće. Može i da mimo odluke i znanja većinskog vlasnika izdvoji više stotina hiljada eura za davanje garancije privatnoj firmi “Montenegro Shorex”.

Skala radio je poslao e-mail Vasiliju Kusovcu, izvršnom direktoru Luke Kotor AD uoči početka kruzing sezone, pitajući ga zbog čega ništa nije urađeno po  pitanju sigurnost i luke Kotor i kako će se to reflektovati na odnose sa kruzer kompanijama? Kusovac nije odgovorio. Nakon toga je srećom izbjegnuta katastrofa o kojoj smo već pisali.

Prije nekoliko dana Skala radio je ponovo pisao Kusovcu, upozoravajući ga, shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama da je obavezan da odgovori na uredno postavljena pitanja koja su od interesa za građane.

Pitanja su se, shodno dojavi koju smo imali, odnosila na status kontejnera, ni malo jeftinih koji su se  koristili do izgradnje putničkoj terminala na Luži.
1. Koliko je kontejnera u vlasništvu Luke Kotor AD bilo u lučkom prostoru do izgradnje novog objekta?
2. Gdje se sad ti kontejneri  nalaze?
3. Da li su kontejneri nekome dati na korišćenje bez naknade i ako jesu kome i po čijoj odluci?

Kusovac je odlučio da ignoriše pitanja Skala radija.

Skala radio neće ignorisati Kusovca, pa će ova pitanja proslijediti opštinskoj Radnoj grupi za borbu protiv korupcije, insistirajući da se ona dostave i policiji, tužilaštvu, Opštini Kotor, Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, inspekcijskim službama.

Ako nije htio nama, i pored Zakona o slobodnom pristupu informacijama, vjerujemo da će njima morati.

9 KOMENTARI

  1. E moj Vido, da nije neki od kontejnera kod tebe? ne pominješ ih a o njima se piše. kaži ako jest pa da ti ih aminujemo jer nemaš a i oni su ti dobri drugovi iz luke.

  2. Oni su bivši i to je najmanje bitno.
    Veliku štetu su učinjeli i moraju ipak nekome odgovoriti za to.Strašno se providno brane preko izvjesnoga Vida pričom o koncesiji, prodaji itd. nebi li tako narodu ušlo u uho kako i luku nose iz Kotora, to jedino ne mogu doduše, a oni čisti, vrijedni, ekspeditivni, inovativni.

  3. Što se više približava dan kada ističe koncesija luci Kotor to je sve žeća kampanja u cilju sprečavanja vlade da istu produži kako bi za neči račun,a na štetu grada Kotora,
    obavili posao.Potenciranje za potpisivanjem ugovora sa lučkom upravom,uzgred koja je osnovana kada su sve luke privatizovane,ajedino luka Kotor akcionarsko društvo či je većinski vlasnik Opština Kotor,treba i nju primorati da se privatizuje na štetu grada Kotora.Napominjem da je ugovor dvostrani posao u kojem ugovorene strane treba da usaglase interessen,ali nikako na štetu jedne strane.Sigurno da rukovodstvo luke neće na štetu luke a samim tim i na štetu grada zaključiti ugovor.Između ostalog nijedna luka nije potpisala ugovor.Kotor je ostao bez Jugopetrola nedozvolimo da ostanemo bez luke,odnosno bez većinskog paketa akcija.Neka nam slučaj Jugopetrol bude nauk.Proglašenje luke Kotor od državnog značaja a osnivanje lučke uprave nije ništa drugo već namjera da na štetu grada Kotora a u korist nekog drugog obave posao.Ukoliko luka Kotor ne dobije koncesiju ostvarit će se ravnomjeran razvoj Države,ali tako da se razvijene opštine približe nerazvijenim,što je i izgleda cilj.

  4. Direktor ignoriše. Do kad ? moraće propjevati Mandiću a ti i dalje pitaj i obavještavaj javnost.
    Neće dugo sigurno!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]