Za šest mjeseci prihod od boravišne takse u Kotoru je preko 68.000 eura

1
Kotor

Vanja Petrović

Vanja Petrović

Od 1. januara do 30. juna ove godine u kotorskoj opštini na 11 punktova Turisrtičke organizacije prijavljeno je blizu 14.000 gostiju, dok je za isti period prošle godine prijavljeno 8.714 gostiju.

Za navedeni period prihodovano je preko 68 hiljada eura, od čega je 80% prihod TO Kotor, dok 20% je prihod NTO.

TO Kotor je pored prošlogodišnjeg ulaganja u kompjutersku opremu, ove godine nabavila 4 čitača biometrijskih podataka koji su instalirani na punktovima u Risnu, Prčanju, Dobroti II i Starom gradu.

Nabavkom skenera ubrzan je proces prijave i manje su gužve na punktovima, kazala je za Skala radio Vanja Petrović iz lokalne Turističke organizacije.

TO Kotor svake godine ulaže u opremu i za slijedeću godinu planirana je  nabavka novih čitača.

Svi  punktovi su ove godine otvoreni mjesec ranije u odnosu na prošlu godinu i produžen je rad punktova do 30. septembra.

Petrovićeva napominje da brzina unosa prijave ne zavisi samo od TO već i od interneta koji u pojedinim djelovima opštine otežano radi.

Od ukupnih 13. 896  prijava boravka gostiju preko 9 hiljada, odnosno 64% prijava je obrađeno u kancelariji u Starom gradu, saopštila je Petrovićeva.

Boravišna taksa po danu iznosi 80 centi  za komplementarne objekte (kuća za iznajmljivanje, turistički apartman i soba za iznajmljivanje; – gostionica; – planinarski dom; – odmaralište; – kamp i sl.;) dok boravišna taksa za primarne objekte (mixed-use resort; – hotel & resort; – wild beauty resort); – grupa hoteli (hotel, mali hotel, boutique hotel, hotel garni, aparthotel, condo-hotel, pansion, motel i hostel); – turističko naselje; – turistička vila; – etno selo; – eko lodge iznosi 1.euro.

Boravišnu taksu umanjenu  za 50% plaćaju lica od 12 do 18 godina starosti dok Boravišnu taksu ne plaćaju djeca do 12 godina starosti, kazala je Petrovićeva.

1 KOMENTAR

  1. Ako je za šest mjeseci(180 dana)-ubrano 68 iljada eurića-koliko je dnevno oliti mjesečno abitavalo turista u Kotor za 6 mjececi-oliti 180 dana…? A koliko će tijem tempom do kraja ove godine…?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]