Za vakcinu se prijavilo 4.365 starijih od 80 godina

0

Za vakcinu protiv koronavirusa do juče se putem sajta covidodgovor.me prijavilo 4.365 osoba starijih od 80 godina i njihova imunizacija počinje od ponedjeljka.

To je Pobjedi kazao generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje u Ministarstvu zdravlja Aleksandar Sekulić.

Inače, ta grupa je druga po redu, nakon vakcinisanih zdravstvenih radnika koji se bore sa kovidom i zaposlenih i štićenika u domovima za stare.

Od juče je startovala i besplatna linija 1717 na koju se takođe građani mogu prijaviti.

Prema podacima iz Nacionalne strategije za uvođenje, distribuciju i primjenu vakcina protiv korona virusa, osoba od 80 do 84 godine u Crnoj Gori ima 12.825, od 85 i više godina 8.051 – što je ukupno 20.876.

Direktor podgoričkog Doma zdravlja dr Danilo Jokić rekao je Pobjedi da je sve spremno za vakcinaciju starijih od 80 godina, te da će ovih dana izabrani doktori napraviti prvu selekciju i kontaktirati te osobe i odrediti im termin.

“Izabrani doktori imaju uvid u zdravstveni karton i istoriju bolesti na osnovu kojeg će se napraviti selekcija. Do onih koji nijesu u mogućnosti da dođu do punkta za vakcinisanje, što zbog bolesti ili invaliditeta, doći će patronažna služba i vakcinisati ih”, rekao je dr Jokić.

On je kazao da će se voditi računa i o adresi stanovanja, kako bi svi koji treba da se vakcinišu gravitirali prema najbližim punktovima.

Dr Jokić je kazao da su u Podgorici 24 ekipe koje će raditi po sat vremena, te da su dva punkta postavljena u Donjoj Gorici, tri se nalaze se u Vojnom medicinskom centru, jedan u domu zdravlja u Staroj varoši, dok će u Tuzima i Golubovcima raditi po dvije ekipe.

Za vakcinaciju stanovništa biće obezbijeđen i prostor u Sportskom centru Morača.

Po ovom principu biće organizovana vakcinacija i u svim ostalim crnogorskim opštinama.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]