Za vakcinu se prijavilo samo 385 medicinara, do kraja sedmice još jedan kontigent ruskih vakcina

0

Skupštinski Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje raspravlja o procesu imunizacije stanovništva protiv Covid-19.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović navela je da ćemo do kraja sedmice dobiti još jedan kontigent ruskih vakcina, a najkasnije do kraja aprija još oko 200.000 kineskih vakcina. Kako je navela dogovorena je nabavka još oko 200.000 kineskih vakcina.

V.d. direktora Doma zdravlja Podgorica Danilo Jokić naveo je da ga brine što se samo 385 zdravstvenih radnika prijavilo za vakcinaciju.

Borovinić-Bojović navela je, na sjednici Odbora, da je proces vakcinacije počeo po planu, te da smo danas dobili 30.000 Sinofarmovih vakcina.

“Dogovor sa kineskim ambasadorom je da će oko 200.000 vakacina najkasnije do kraja aprija stići u Crnu Goru”, navela je ona.

Dogovoreno je, kako kaže, i još 200.000 Sputnjih V vakcina, mimo ranije dogovorenih 50.000, od kojih je 5.000 već stiglo.

“Do kraja sedmice očekujemu drugi kontigent tih vakcina”, navela je Borovinić-Bojović.

Govoreći o COVAX inciijativi, ona je navela da 84 hiljade AstraZeneka vakcina treba u nekoliko etapa da stigne u Crnu Goru, onako kako taj mehanizam bude predviđao.

„Što se tiče Fajzer vakcina, o kojima smo takođe intenzivno pregovarali od 4. decembra, imamo preliminarne dogovore za 150 hiljada vakcina, ali imajući u vidu da je Fajzer na globalnom nivou trenutno zaustavio distribuciju i proizvodnju vakcina, u iščekivanju smo njihovog odgovora“, rekla je Borovinić Bojović.

Jokić: Od ponedjeljka vakcinacija starijih od 80 godina

V.d. direktora Doma zdravlja Podgorica Danilo Jokić kazao je da će u petak veče ili subotu biti završena vakcinacija zdravstevih radnika u Domu zdravlja. Od ponedjelja, kako je najavio, u DZ Podgorica kreće vakcinacija starijih od 80 godina.

Brine ga mali broj prijavljenih zdravstvenih radnika za vakcinaciju.

“Nešto što je zabrinjavajući podatak, a to je da se za vakcinaciju prve doze, u ovom momentu, prijavljeno 385 zdravstvenih radnika. Ušli smo u neku analizu, tim ljudi to ozbiljno radi”, kazao je Jokić i dodao da je to mali broj u odnosu na cjelokupan broj zdravstvenih radnika.

“Dobro smo organizovani i mislim da će vakcinacija da protekne u najboljem redu”, kazao je Jokić.

IJZ, poručio je direktor Igor Galić, nije nikada dokumenta prilagođavao nikome.

Eraković: Epidemiološka situacija katastrofalna i van kontrole

Poslanik DPS-a Jevto Eraković je kazao da je epidemiološka situacija katastrofalna i van kontrole.

Naveo je da Kina sa 1,4 milijarde stanovnika ima oko 90.000 oboljelih od COVID 19, a Crna Gora sa 650.000 stanovnika ima blizu 80.000 slučajeva.

„Crna Gora je danas po neslavnom rekordu blizu Kine“, kazao je Eraković i dodao je da je ovo “ozbiljna igra sa zdravljem građana”. Poručio je i da zbog svega neko mora da odgovara i da to mora biti dnevna tačka sjednice.

Predsjednik Odbora za zdravstvo, rad i socijlano staranje Srđan Pavićević poručio je da je zdravlje građana prioritet.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković kazala je da je epidemiološka situacija dramatične te da bi sjednica trebalo da ima karakter konsultativnog saslušanja.

Glasovima vlasti odbijen je prijedlog za proširenje dnevnog reda.

Na sjednicu Odbora, a u cilju dobijanja potrebnih informacija i stručnih mišljenja su došli ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić i direktorica Kliničkog centra Ljiljana Radulović.

Sjednici prisustvuju i vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Podgorica Danilo Jokić i rukovoditeljka Centra za ljekove u Institutu za ljekove i medicinska sredstva Željka Bešović.

RTCG

Stiglo 30.000 doza kineske vakcine Sinofarm

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].