Zabrinjavajući podaci: Seksualno zlostavljano 28 djece

0

Centri za socijalni rad su 2019. godine registrovali 13, a u 2020. godini 15 djece koja su bila žrtve seksualnog nasilja, saopšteno je za Dan iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Kako navode u tom resoru, nijedan od postupaka koji su u tužilaštvu pokrenuti zbog tog krivičnog djela nije okončan. Na pitanje šta su centri za socijalni rad uradili za žrtve, u Ministarstvu kažu da stručni radnici obavljaju savjetodavne razgovore sa djecom i članovima njihovih porodica, upoznaju ih sa postupcima koji će se dalje sprovoditi, rade na osnaživanju djece i njihovih roditelja za sve dalje postupke koji će biti vođeni.

“Vrši se stalno informisanje o pravima korisnika, ali i priprema djece i porodice za dalje korake koji se sprovode. Roditelji i djeca dobijaju informacije o mogućnostima, pravima i uslugama koje mogu koristiti (smještaj, besplatna pravna pomoć, upućivanje u savjetovalište radi pomoći psihologa u postupku prevazilaženja trauma)”, navode u Ministarstvu.

Prema informacijama centara za socijalni rad, zlostavljači su uglavnom muškarci, osobe iz svih socio-ekonomskih klasa, razne životne dobi.

“To su obično srodnici, komšije, nastavnici, srodnici u prvoj pravoj liniji srodstva otac, očuh i slično”, pojašnjavaju u ministarstvu.

UNICEF je u svojoj analizi ukazao da nasilje i negativna iskustvau djetinjstvu, uključujući i zanemarivanje, emocionalno, fizičko i seksualno zlostavljanje ili disfunkcionalno roditeljstvo, podrivaju odnos roditelj-dijete s pogubnim posljedicama po pojedinačnu žrtvu, njihovu zajednicu i društvo.

Njihove analize su dale dokaze da negativna iskustva i slaba povezanost sa roditeljskom figurom tokom djetinjstva dovode do štetnih ishoda po zdravlje, obrazovanje i zaposlenje, ačesto su povezani i s nasiljem i kriminalom.

“Jedna trećina stanovnika Crne Gore poznaje bar jedno dijete koje je pogođeno vršnjačkim nasiljem, koje uključuje fizičke, seksualne i ekonomske vidove nasilja. Istraživanje iz 2016. godine ukazalo je na visok nivo tolerancije na nasilje i nisku svijest o tome šta je nasilje među građanima Crne Gore: 76 odsto misli daudarac prutom nije nasi lje, 66 misli daudarac rukom po zadnjici nije nasilje, 47 da vika nije nasilje, 36 da šamar nije nasilje, 30 da prijetnje nijesu nasilje i 23 da ucjene nijesu nasilje”, navodi seu ranijem istraživanju.

Konvencija Savjeta Evrope o zaštiti djece od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja, koju je ratifikovala Crna Gora, naglašava nužnost trajnog i usklađenog djelovanja svih aktera u zajednici sa ciljem stvaranja uslova za trajnu dobrobit i zaštitu prava djece.

Romi u najvećem riziku

UNICEF je ukazao da su dječaci i djevojčice iz romskih zajednica izloženi višim stopama nasilja i jedini su segment društva pogođen dječjim brakovima i ranim rođenjem djeteta. U domaćinstvima u zajednicama Roma i Egipćana, 41 odsto žena i 53 odsto muškaraca smatra da je ponekad opravdano da suprug udari ili tuče svoju ženu.

“Zanemarivanje, seksualno zlostavljanje i mnogi aspekti disfunkcionalnog roditeljstva, kao što su alkoholizam, zavisnost i problemi mentalnog zdravlja, i dalje su uglavnom tabu, ili se daleko manje razumiju, ili se manje o njima govori, mada javni dijalog počinje da se otvara”, navode u toj organizaciji.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]