Zabrinjavajući rast poremećaja ishrane kod adolescenata

1
Slađana Mijanović

Slađana Mijanović

Slađana Mijanović

Kotorska kancelarija za prevenciju narkomanije organizuje brojne aktivnosti, među kojima je zanimljiv trening zdravlja i zdrave ishrane namijenjen srednjoškolcima u Kotoru koji su dugogodišnji polaznici sekcije za prevenciju ove kancelarije.

Iako se smatra da su adolescenti najzdravija populacija i kod njih se javljaju poremećaji ishrane, najzastupljenija je gojaznost sa oko 10% a prisutni su i ostali poremećaji poput anoreksije, ali mnogo manje.

Zabrinjava činjenica što su ovi poremećaji iz godine u godinu u stalnom porastu, saopštava za Skala radio mr. Slađana Mijanović, psihološkinja u kancelarijii za prevenciju narkomanije i bolesti zavisnosti.

Polaznici radionice će znanje koje su stekli na ovom treningu o važnosti zdrave i ispravne ishrane imati priliku da prenose na svoje vršnjake u kotorskim školama.

Na ovaj način mladi će saznati mnogo više o štetnim namirnicama, ali i o lošim navikama i posljedicama bolesti koje nastaju usljed nezdrave ishrane.

Takođe je organizovan i trening pod nazivom pokazatelji problema bolesti zavisnosti u Crnoj Gori i treniranje zavisnika od droge sa stanovišta terapijske zajednice.

Trener je bio Jovan Bulajić, direktor NVO “Preporod“ iz Nikšića sa kojom je odrađena i radionica za odgovore na pitanje kako razumjeti adolescente namijenjena mladima, ali i njihovim roditeljima.

Cilj ove radionice je da se poveća svijest roditelja o porodičnim, rizičnim i zaštitnim faktorima vezanim za korišćenje sredstava zavisnosti.

Budući da je period adolescencije sam po sebi period eksperimentisanja i koketiranja sa psihoaktivnim supstancama, u kancelariji su se potrudili da uključe roditelje kako bi bolje razumjeli svoje dijete u tom periodu, kaže Mijanovićeva.

Kotorska kancelarija je organizovala i edukativan izlet za osnovce, polaznike sekcija na Svetom Stefanu, Budvi i plaži Jaz gdje su  kroz razne edukativne radionice i igrice, kvizom znanja učenici razmjenivali znanja i iskustva.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]