Zahvalnost Podgoričkog novinarskog foruma Skala radiju

1
zahvalnost Skala radiju

Podgorički novinarski forum održan je 13. i 14. novembra.

Drugu godinu zaredom, bio je to jedan od najvećih skupova novinara sa prostora Zapadnog Balkana.

Medijski savjet za samoregulaciju, u saradnji sa novinarskim udruženjima, bio je organizator okupljanja više od 150 predstavnika novinarske profesije, medijskih stručnjaka, književnika, predstavnika državnih institucija, akademske zajednice, međunarodnih institucija, diplomata i organizacija koje se bave unaprijeđenjem medijskog okruženja na Zapadnom Balkanu.

Cilj ovogodišne konferencije, naslovljene “U potrazi za izgubljenim profesionalizmom”, bio je doprinos profesionalizaciji medija u regionu i jačanju vrijednosti koje propisuje novinarski etički kodeks.

Ispunjen je upravo kroz korektnu, stručnu i argumentovanu diskusiju i razmjenu iskustava novinara i medijskih poslenika, koji se svakodnevno suočavaju sa izazovima, zajedničkim za sve medije na Zapadnom Balkanu.

U fokusu diskusija na panelima bila je tabloidizacija medijskog prostora, pružanje adekvatnog sistemskog odgovora na neetičnost i senzacionalizam, posebno sa aspekta poštovanja ljudskih prava, kao i samoregulacija medijskog prostora kroz podizanje svijesti predstavnika struke o posljedicama neprofesionalnog izvještavanja i neodgovornosti za javnu riječ.

Konferencija “U potrazi za izgubljenim profesionalizmom” bila je jedna od glavnih tema priloga i tekstova u više od 50 glasila iz cijelog regiona.

O konferenciji izvještavalo je više od 100 novinara sa prostora Zapadnog Balkana.

Podgorički novinarski forum potvrdio se kao daleko najznačajniji medijski skup na Zapadnom Balkanu.

O tome svjedoči odaziv desetina vrhunskih novinara iz Crne Gore i regiona, preko 130 radova prispjelih na konkurs za nagradu Miodrag Vukmanović, izuzetan odjek u javnosti, te prisustvo preko 20 diplomata iz međunarodnih organizacija i DKP!

Poruke odaslane sa Foruma nesumnjiv su doprinos poštovanju najviših profesionalnih standarda, a način na koji je polemisano na panelima, obrazac civilizovane razmjene mišljenja o problemima koji tište novinarsku branšu.

Možda je najvažnije u cijeloj priči što se sve to dešavalo pred desetinama studenata FPN u Podgorici, budućih novinara, koji su imali priliku da ih u tajne profesije uvode ponajbolji predstavnici esnafa.

Želimo još jednom da Vam se iskreno zahvalimo na podršci koju je Skala radio pružio održavanju ovog važnog skupa kako za crnogorsko novinarstvo tako i za čitav region, stoji u dopisu upućenom našem radiju od strane predsjednika Organizacionog odbora Podgoričkog Novinarskog foruma Ranka Vujovića.

Kompletnu galeriju kao i film o konferenciji možete vidjeti na linku: http://www.pnf.me/video/.

MMS sa dodatnim entuzijazmom već počinje pripremu trećeg Podgoričkog novinarskog foruma, odlučan da bude još veći doprinos ozdravljenju novinarske branše, nego prethodna dva.

1 KOMENTAR

  1. Sve cestitke nasem radiju Skali !!! Da se cujete jos dalje i jos vise i i jace na sve strane jer ste pravi radio koji nas o svemu informise na pravom ste mjestu i u pravo vrijeme i probleme iznosite ne stedeci nikoga !!! Mogu samo zlobnici da vam zavide.
    Pozdrav iz Podgorice gdje vas slusamo preko Interneta od porodice Vukotic

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].