Zajednička budućnost bez granica

0

Nenad Vukadinović

U Dubrovniku je juče u sklopu proslave Dana grada Svetog Vlaha održana Finalna konferencija projekta EX.PO AUS pod nazivom “Zajednička  budućnost bez granica”.

Konferenciji su ispred Opštine Kotor prisustvovali sekretar Sekretarijata za zaštitu prirodne baštine Nenad Vukadinović i koordinatorka Kancelarije za međunarodnu saradnju Jelena Stjepčević.

Projekat “Unaprijeđenje potencijala UNESCO lokaliteta na Jadranu” predstavlja prekogranični projekat koji sufinansira Evropska unija u okviru IPA Programa Jadranske prekogranične saradnje (Adriatic CBC Programme) 2007-2013.

U projektu učestvuje dvanaest partnera sa obje strane Jadranskog mora, iz četiri zemlje članice Evropske unije (Italija, Slovenija, Hrvatska i Grčka) i tri države istočnog Jadrana (Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Albanija): Grad Dubrovnik, Istarska županija, Grad Split, Provincija Ferrara, Opština Ravena-Gradski muzej, Opština Alberobello; Zadruga Akvileja, Sveučilište Primorska – naučni i istraživački centar; Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika (Bosna i Hercegovina), Kancelarija za upravu i koordinaciju Butrinta (Albanija) i Opština Krf (Grčka).

Trajanje projekta je 36 mjeseci.

Ovom prilikom o projektu su govorili  predstavnici UNESCO regionalnog biroa za nauku i kulturu u Evropi, predstavnici razvojne agencije Dubrovnika – DURA, kao i instituta za restauraciju Dubrovnika.

U dijelu predstavljanja projektnih rezultata pojedinačne prezentacije imali su svi partneri na projektu.

U ime Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore – podružnica Kotor, izlagale su Sandra Kapetanović i Jasminka Grgurević predstavivši, između ostalog, kao jednu od projektnih aktivnosti  publikaciju pod nazivom “Planiranje upravljanja UNESCO lokalitetima svjetske baštine-Smjernice za izradu, sprovođenje i nadzor planova upravljanja“.

Tekst ove publikacije je nastao na osnovu materijala izrađenog u okviru projekta EX.PO AUS odnosno Radnog paketa 3-Prekogranično održivo upravljanje UNESCO lokalitetima Svjetske baštine na Jadranu, čiju je koordinaciju izvršio Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore.

Opšti cilj projekta EX.PO AUS je uspostavljanje mreže saradnje između UNESCO lokaliteta na Jadranskom moru (uključujući i lokalitete na listi potencijalnih dobara Svjetske baštine ili one koji planiraju da se kandiduju za upis na listu) ostvarive u prekograničnom kontekstu uz širenje kvalitetnih tehničkih i upravljačkih znanja i sposobnosti između raznih javnih i privatnih aktera.

Cilj je zajednička dugoročna strategija održive valorizacije ovih lokaliteta utemeljena na visokom nivou upravljačke, tehnološke i energetske inovacije, saopštavaju iz Stručne službe predsjednika opštine Kotor.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]