Zajednički za projekt hrvatske nastave u Crnoj Gori

11

Hrvatska građanska inicijativa, kao politička stranka koja zastupa i štiti interese hrvatske manjine u Crnoj Gori i Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore, kao krovna udruga organiziranoga dijela hrvatske manjinske zajednice u Crnoj Gori, u proteklih su desetljeće i pol u svakoj prilici, u skladu sa svojim ovlaštenjima i mogućnostima, zajednički djelovale na očuvanju kako nacionalnoga i vjerskoga, tako i posebice povijesno-kulturnoga identiteta hrvatske manjine u Crnoj Gori, prenosi Radio Dux.

U tom svjetlu osjećamo potrebnim naglasiti da smo uvijek, katkada i nauštrb drugih projekata i izdataka, značajnim financijskim sredstvima pomagali i rad Hrvatske nastave u Crnoj Gori, kao i omogućavali učenicima da prilikom terenske nastave diljem Hrvatske upoznaju kulturnu i povijesnu baštinu matične države, te da organiziraju priredbe na kojima bi predstavili i primijenili stečena znanja.

Uvidjevši važnost i značaj projekta nastave na hrvatskome jeziku i u nastojanju i  sa željom da podržimo njegovu opstojnost, ovom bismo prilikom htjeli naglasiti da su do ove godine i HGI i HNV uvijek davali po tisuću i više eura za projekte Hrvatske nastave, i to od sredstava za redovno funkcioniranje, ali ove smo godine, nažalost, zbog kasnije uplate mjesečnih sredstava u mogućnosti projekt terenske nastave podržati s 500 eura.

Na kraju bismo željeli istaknuti da ćemo svakako i ubuduće podržavati sve projekte Hrvatske nastave  jer se time odjelotvoruje i čini svrsishodnijim naše postojanje i djelovanje.

Marija Vučinović, predsjednica HGI-a

Zvonimir Deković, predsjednik HNV-a

tekst i foto: Radio Dux

11 KOMENTARI

 1. Gospodjo Vučinović pozdravljamo akciju čuvanja hrvatskog jezika, uz molbu, da naša bokeljska djeca i dalje razlikuju Č i Ć, bez onih podvala o takozvanom tvrdom i mekom Ć. Isto tako nemojte dozvoliti da djecu naučavaju hrvatskiom novogovoru.

 2. Djeco, nema vam boljeg učitelja hrvatskog jezika od čitanja knjiga u nakladi hrvatskih izdavačkih kuća. Čitajte i čitajte sve što vam stigne pod ruku. Za početak Ivanu Brlić Mažuranić, a kasnije Krležu i ostale velikane.

 3. Niko nikoga ne cera,niti je to ikada bilo,ali se salazem sa ovim,da moraju svi postovati maternji jezik,bez obzira odaklesu,a ne da prave projekte,koji njima odgovaraju.

 4. U crnoj gori,moraju svi postovati maternji jezik.Jos ne cuh da se uci crnogorski u hrvatskoj.Prema tome gospodjo,moze svak u svojoj kuci govoriti bilo kojim jezikom.Na sva javna mjesta,zna se kojim se jezikom prica,ostalo su samo neuspjeli pokusaji,koje smo odavno prevazisli..

  • vidi se koliko si upućen u ovu temu a uz to i opterećen Hrvatima!
   prvo ti učenici ne uče u školi hrvatski jezik, to je dopunska nastava, ko hoće da ide ide dobrovoljno i to je vannastavna aktivnost
   znači ni jedna škola u CG u redovnom školstvu nema HR jezik, jedino albanski.
   sve ostalo je lični izbor
   tako da pričate gluposti
   drugo svaka NVO, Udruženj i sl. ima svoje planove i programe i usmjerava sredstva za ono šta je i osnovana
   nemojte miješati žabe i babe

  • što ti ovdje širiš mržnju!
   nek svako uči šta želi, a ti bi odmah ćerao, je li????
   stvarno sramotan komentar, a to bi isto bilo da sam ja napisala:
   brojne vaspitačice i učiteljice govore ekavicom, nije im daleko neka idu u SR.
   mislim da je to veoma loše, i mislim da si opterećen nacionalizmom, što je velika mana jednog čovjeka!!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].