Zaleđena politička slika u Kotoru

13

Nekada u gospodstvenom Kotoru bješe fontana sa ribnjakom kojim su klizile crvene i zlatne ribice  ispred kultne, gradske kafane “Dojmi”.

Danas šporka bara koju nije zaobišao led ovih dana jake zime.

Ni pored apela sa Skale prije praznika kada je krenulo prvo, jadno kićenje i  ukrašavanje drevnog grada, a potom se ipak upristojio kolorit novogodišnjih i božićnih simbola, zapuštenu i blatom ispunjenu fontanu niko nije oprao niti ispustio ustajalu vodu.

Baš takva, reći ću, je i opšta slika drevnog grada u kojem ni miševi ne vode kolo kada mačke nema.

U prevodu ni vlasti ni pomaka, ni malih ni velikih, ni crvenih, a ni zlatnih ribica koje  želje ispunjavaju.

Sjetimo se koliko je bilo obećanja za ispunjenje lijepih, a pustih želja Kotoru prije samo tri mjeseca uoči oktobraskih izbora, lokalnih i parlamentarnih.

Takmičili su se političari vladajući i opozicioni, sadašnji i budući, potrošeni i oni tek stasali za velike odluke “visoke politike” u lokalu.

Ni od jednih, ni drugih ni trećih još ništa, osim međusobnih optuživanja za zaleđenu političku sliku Kotora u kome se na guranje tek po nešto eto desi, poput organizacije par fešti “Od Božića do Božića” ili kako se čuje dogovora oko tradicionalnih karnevalskih fešti kojima vrijeme dolazi.

Koliko li će biti kandidata za krnja na lomači, kakvih sve botunada i koliko šporkarije da ih Gurdić neće moć oprati preko fejsa- na kotorski način i ostalih žutih kolumni ili po bokeški, fojeva.

Materijala neće falit, kao ni dežurnih krivaca koji eto čine sve da se ne ugasi i ova kotorska žiška radosti što se tradicijom zove.

Vraćam se početnoj slici zaleđene fontane pred gradskim zidinama ispod velike citadele.

Kao da se sva kotorska zbilja stegla u ovaj krug žabokrečine.

I nikako da razvedri iznad gora do mora i do onog “beskrajnog plavog kruga, a u njemu zvijezda”.

Što se to zgučilo i koja se to muka davi u malom prostoru?

Što se ne otvara svijest, savjest i ljubav prema gradu koji je vjekovima otvoren svijetu, na čija troja gradskih vrata je civilizacija ulazila u slojevima istorijskim, kulturnim, privrednim?

Zar ni poslije tri mjeseca od izbora tijesnog rezultata, opozicija u blagoj prednosti, u Kotoru nema vlasti?

Zna se što se čini u bezvlašću.

Tada je na sceni lov u mutnom.

Čini mi se da ni lova nema, samo je mutna i zaleđena voda u fontani ispred  “Dojmija”.

U  kafani “Dojmi” i u još nekim malo zaklonjenijim, kada pane mrak s prvom škuribandom politika se vodi.

Novim danom ni riječi ni pomaka, a skupštinske klupe prazne čekaju one koje je narod birao da odlučuju, a ne da se nadmudruju, dopisiju, optužuju.

Na kotorsko pitanje a ke nova, nema odgovora.

Slabo ko kome i ke nova zbori.

Očito ni bura nije toliko jaka da opuva i razgrne, ponese i očisti pa da konačno svane Kotoru.

Dubravka Jovanović

13 KOMENTARI

 1. Pregovarajte sa Oliverom CORRLET managerom Porta Montenegra, nestranačka ličnost, za koje bi on pare bio predsejdnik Kotora na 5 godian. Možada izvuče Kotor.

  Ako zna bez riječi vodit sve u Porto, mogo bi i u Kotor.

 2. SNP se već ugasio i biće daleka prošlost što se svih narednih izbora tiče.
  Kadrovi SNP-a u Kotoru su par komunističkih metuzalema uz dvoje,troje mladih demagoga.
  Što se DPS-a tiče,svaka priča je suvišna….produkti njihove vladavine su vidni na svakom mjestu u gradu.Kotor je dotakao dno kace u svakom smislu.

 3. I što se dogodilo poslije izbora???? dobro zbori Dube ni fontanu nijesu očistili a ne što više i jače da su učinjeli . Nesposobni svi koliko ih je i svi samo ko će više fotelja zgrabit a ne ko više oće dat gradu.Oće kao u p…no!

 4. Smrzla se kotorska fontana želja, u koju već poodavno niko ne ubacuje novčić. Kad se razmrzne ostaće samo nešto mutne vode, blata na dnu i blaga aroma fekalnih otpadaka.
  Nema ni zlatne ribice koja ispunjava bar jednu želju, lišenu politike svedena na praktično i elementarno funkcionisanje lokalne samouprave.
  Sve se svodi na nadu da ćemo dočekati-da komšiji crkne krava-zaboravljajući da komšija popodavno nema ni kravu.
  Možda bi podsjećanja radi bilo dobro da neko ponovo, a neko po prvi put pročita gorku satiru radoja Domanovića “mrtvo more”.
  Dubravka , nemojte s ečuditi što slabo iko ikome govori ke nova a sve češće se, istina spodtiha čuje de žavi.

 5. Svjestan da mu se partijica nepovratno
  gasne, Baćo pokušava kao ranjena zvjerka
  da produži politički život i izvuče ćar za sebe.
  Treba “šolati” politički obraz pa sa tri mandata
  ucenjivati Demokrate i DF koji imaju po šest.(!)
  A svastika vreba iz potaje…

 6. Brao vi…tuga tužnija…e da je pametnijeh pa sve govnjivom metlom da ig išcera…predsjednike,podpredsjednike,sjekretare,doslušnike,poslušnike,smuđice,buđice…ove te love u mutno,te se koprcau,a neznau đe bi…tako da ue sve para mi se jadno i bijedno i na ništa ne liči…pozz pučanstvu promrzlom i burinom opaljenom…makice moje male

 7. Neka se više uvede privremena uprava kada mi u Kotoru ne umijemo i ne znamo da formiramo vlast.
  Neka nam dođe bilo ko iz Finske ako treba.
  Još jedan dokaz da nam niko nije kriv nego mi sami sebi. Takvi smo i adio.

 8. Zaledio je mozak mnogima.Dokle će i koga sve Kotor trpjet a ko se kandiduje za buduću vlast? neka vala neka nam i gore Bog da.

 9. …znase od čega se “PITA PARIĆAVA…”? PERPETUMOBILE-ĐAO GA POZOBA…”Slabo kome i ke nova…ulazi od šponde….”?

 10. Dosta toga se zaledilo u Kotor a ribice raznijeh kolura pliju i pliju a dokle ce ne znamo.Kao i ka ce umrijet Djekna? Ko kakvu pulitiku vodi ne zna se a kakvo kolo igra to ce se tek kasnije saznat. Neko igra Crnogorsko oro neko kolo Bokeske, neko igra Čačak a neko Lindjo…. U šta se to lijepa Boka naša pretvorila ni daj Bože one više nikada neće bit đe smo svi bili jedno i zborili ke nova, dobar dan i pomoz Bog a danas jedno drugomu oči vadimo i to iza ledja…..

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].