Zamjenom vodovodne mreže i priključaka smanjiće se gubici vode u Kotoru

5

 

Velemir Dragić

Projekat zamjene vodovodne mreže u kotorskoj opštini na području Dobrote i Orahovca ulazi u završnu fazu i kompletan posao će biti okončan do kraja maja, odnosno do početka glavne turističke sezone.

Do tada će svi prokopani putevi biti dovedeni u prvobitno stanje.

“Većim dijelom su završeni radovi od Doma zdravlja do Srednjih i Osnovne škole Savo Ilić, u toku su radovi na Kampu i u naselju Daošine, a privode se kraju ina Sv. Stasiju. Prije par dana su započeli radovi i u Orahovcu”, podsjetio je za Skala radio Velemir Dragić, tehnički direktor gradskog Vodovoda.

U Orahovcu je najmanji obim posla, jer se uglavnom radovi izvode na zamjeni priključnih vodova i relativno se malo radi na ulici, naveo je on.

Čitav posao odnosi se na zamjenu distributivne mreže, zamjenu priključnih vodova i izmiještanje vodomjera, odnosno mjernih mjesta na granicu parcele u skladu sa opštinskom odlukom.

Nakon obavljeniog posla u Vodovodu očekuju da će se smanjiti gubici vode kao što je bilo i prije šest godina takođe u Dobrotu u dijelu između magistrale i priobalnog puta gdje je zamijenjeno oko 900 vodomjera, odnosno priključaka.

Na pomenutom području su, po riječima inženjera Dragića, sada gubici vode zanemarljivi u odnosu na ostali dio kotorske opštine.

5 KOMENTARI

 1. Toliko je priče o ilegalnim priključcima svih ovih godina a ne preduzima se ništa. Moguće je da godišnje vodovod na takvim priključcima gubi i preko 100 000 m3 vode. Paradoksalno je da je taj problem tehnički lako rješiv i ne košta ništa nego samo malo truda. Treba samo vodomjere iz privatnih dvorišta premjestiti blizu glavne napojne cijevi na maximum pola metra razdaljine od glavnog voda. Tih pola metra cijevi bi bili vidljivi popisivaču potrošnje vode i problem je riješen. Ilegalac se nema gdje drugo pripojiti osim na tu kratku cijev između glavnog voda i vodomjera.
  Jedan vodoinstalater bi dnevno mogao sa lakoćom premjestiti dva vodomjera tj. oko 700 komada godišnje.
  Ali eto mi smo narod koji o problemima volimo pričati a ne probleme rješavati.

  • Komplimenti, gosp.Ćatoviću! Stručno, jasno i svakom shvatljivo. Neće da shvate samo ovi kojih se najviše tiče – iz VODOVODA. A tiče se i nas građana, jer zbog te nemarnosti, koja je za svaku osudu, i “gubitaka na mreži”, plaćamo najskuplju vodu u CG.

  • Zamjenom samo primarnog cjevovoda malo će se smanjiti “gubici na mreži”. Mora se spriječiti ilegalna krađa vode u privatnim domaćinstvima. Indolentnost i nemar u menadžmentu Vodovoda dovode do opšte kuknjave o zastarelosti cjevovoda (što je donekle tačno), a neće da porade na otkrivanju i daljem sprečavanju krađe vode.
   Očeku je se da se oglasi ing.Dragić.

 2. Krađa vode preko ilegalnih priključaka (koje su nekada za stotinak maraka bakšiša instalirali sami radnici Vodovoda) je ogromni “gubitaka na mreži”. U stambenim zgradama nema krađe vode. Voda se masovno krade u privatnim domaćinstvima. Kad bi ljudi iz VODOVOD-a to željeli (i htjeli) , vrlo lako bi otkrili gdje su tajni priključci i gdje se krade voda. Dovoljno je ljeti obići privatne bašte, koje se zelene i bujaju, u kući četiri-pet članova familije – a mjesečna potrošnja vode pet-šest kubika!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].