Zamjenom vodovodne mreže koja je u toku će se smanjti gubici vode

1

Velemir Dragić

Projekat zamjene vodovodne mreže u Dobroti je u toku.

Radi se na dvije lokacije od zgrade “Pionir“ do Srednje škole u Dobroti i u naselju Sv. Stasije.

Veći dio poslova je završen i put prema Osnovnoj školi “Savo Ilić“ i Srednjoj školi je zatrpan zemljom na onim mjestima na kojima je zamijenjena dotrajala vodovodna instalacija, a ljepšim vremenom će se i asfaltirati, kazao je za Skala radio Velemir Dragić, tehnički direktor gradskog Vodovoda.

On je podsjetio na dogovor sa izvođačem radova da se ovaj posao ulicom do škola, koja je veoma frekfentna, obavlja za vrijeme vikenda.

U naselju Sv. Stasije se obavlja veći dio radova na zamjeni vodovodne mreže oko stambenih zgrada.

Prije svega mijenja se vodovodna instalacija kod montažnih objekata u ovom naselju, jer su vodovodni priključci tu u veoma lošem stanju i ukopani su na velikoj dubini, što je uvijek Vodovodu otežavalo pronalaženje gubitaka vode i sanaciju kvarova, naveo je on.

“Ovom zamjenom očekuje se prije svega smanjenje gubitaka vode na ovom području što će doprinijeti i povoljnijem vodosnadbijevanju posebno ljeti, kad je velika potrošnja. Tada je u ovom naselju dolazilo do kritičnog stanja zbog lošeg pritiska, a po nekad i nedovoljne količine vode”, rekao je Dragić.

Shodno dinamičkom planu predviđeno je da radovi traju do 20. maja ove godine.

Radovi u naselju Sv. Stasije trebalo bi da budu okončani do 31. marta, a u aprilu počinju radovi na dionici od Industrijske zone do Radanovića, kao i u Orahovcu u dijelu naselja između magistrale i mora.

Realizacijom projekata koji se odnose na zamjenu vodovodne mreže i izmiještanjem kućnih priključaka na granicu parcele potrošača, u bitnom se smanjuje količina neprihodovane vode, kazao je gostujući u našem radiju direktor Vodovoda, Safet Luković.

1 KOMENTAR

  1. Nisam siguran da će se bitno smanjiti gubitci na mreži zamjenom manjeg dijela cjevovoda. Umjesto političkih uhljeba trebalo bi vodovod dati u ruke stručnoj osobi kojoj je poznata Bernulijeva jednačina o konstantnom protoku fluida. Evo je na copy/paste :
    При стационарном протицању идеалног флуида кроз струјну цев збир статичког, динамичког притиска и хидростатичког (висинског) остаје константан. ( p + pv2/2 + pgh = const. )
    Hoću reći da će zamijenom dijela cjevovoda doći do porasta pritiska i povećanja gubitka na postojećim oštećenjima starog cjevovoda i naravno porast pritiska će izazvati nova prsnuća na starom dotrajalom cjevovodu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].