Započet nadzor privatnih vrtića koji rade mimo mjera NKT

0

 

Prosvjetna inspekcija je, po inicijativi koja je pristigla u srijedu, počela nadzor privatnih vrtića koji su otpočeli rad tokom septembra mimo zabrane propisane od strane Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT), kazali su Vikend novinama iz Uprave za inspekcijske poslove.

Podsjećamo, iz organizacije Odgovorni građani Crne Gore nedavno su saopštili da je od početka septembra primjetno otvaranje privatnih vrtića pod maskom kreativnih i edukativnih centara, s obzirom na to da oni ne podliježu zabrani rada izdatoj od strane NKT i Ministarstva prosvjete. Oni navode da su pod okriljem novooformljenih kreativno/ edukativnih centara već počeli da rade internacionalni vrtić “Maša”, sada kreativni centar “Simba d.o.o.” Podgorica, kao i PPU “Pinokio” Podgorica i PPU “Vini Pu” Budva, sada kao NTC klubovi.

Pojašnjavaju da sada vrtići “izdaju” svoj prostor kreativnom/edukativnom centru u kojem se obavljaju regularne vrtićke aktivnosti.

“U prilog tome da su pojedini vrtići nastavili svoju djelatnost iako su samo promijenili sferu djelovanja u dozvoljenu govore poruke i obavještenja roditeljima koje direktori šalju u roditeljske viber grupe, činjenica da isti vrtićki kadar radi u toj ustanovi, kao i da je većina djece ona koja je do prije korone pohađala vrtić”, ističu i napominju da su u izvodima iz baze CRPS-a osnivači novih centara takođe i osnivači samih vrtića, a ako ne oni lično, onda članovi njihove porodice.

Međutim, u Institutu za javno zdravlje (IJZ) VN objašnjavaju da se mjere koje su uputili Ministarstvu prosvjete odnose na sve vaspitno-obrazovne ustanove, bez obzira na njihovu vlasničku strukturu.

“Mjere i preporuke koje smo uputili Ministarstvu prosvjete ne prave razliku između vlasničke strukture vaspitno-obrazovnih ustanova, već se prema svima i svoj djeci odnose jednako i bez diskriminacije”, napominju iz IJZ.

Iz Ministarstva prosvjete pak, odgovarajući na pitanje koje će mjere preduzeti povodom ovog slučaja, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, navode da je ovo posao za inspekciju, te pozivaju da inspektori djeluju u slučaju da imaju saznanja o nepravilnostima.

“Naravno da ih pozivamo da djeluju uvijek kad procijene da treba i kad imaju saznanja o nepravilnostima koje su u njihovoj nadležnosti”, naveli su iz Ministarstva prosvjete.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]