Žarko Radulović: Bruka sa fudbalske utakmice Crna Gora-Rusija utiče i na turizam

12
Žarko Radulović

Žarko Radulović

Priprema ovogodišnje turističke sezone uveliko traje. Turistički analitičari iznose svoje pretpostavke i nadanja. Sabiraju se rezultati kampanja sa mnogobrojnih sajmova.

Situacija je, i pored brojnih problema izgledala prilično dobro sve do prošlog petka kada je, na fudbalskoj utakmici reprezentacije Crne Gore i Rusije domaći huligan bakljom pogodio gostujućeg golmana u glavu.

Nemile scene ubzo su obišle planetu.

Suvlasnik bečićkog hotela “Splendid” i predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović je kazao za Skala radio da je do te večeri situacija u smislu bukinga bila dosta optimistična.

“Ne bih rekao ni danas da je pesimistična, sobzirom da smo snizili cijene i da smo sve informacije o pogodnostima uspjeli dobro da plasiramo na tržište. Odreagovalo je bilo i rusko tržište, baš kao i druga i stvarala se jedna dosta dobra slika, što je značilo pretpostavku da će se ponoviti ili čak prevazići 2014. godina. Međutim, zadnja dva, tri dana stvari su se promijenile. Već imamo otkaza sa ruskog tržišta koji su direktna posljedica dešavanja na fudbalskoj utakmici naše zemlje i Rusije”, kazao je Radulović.

On se nada da je to ipak samo samo trenutna situacija, iako, kako kaže nije to samo odgovor iz Rusije.

“I Zapadna Evropa je šokirana. Britanski Daily mail je prenio, a i svi ostali ono što se dešavalo u petak na stadionu pod Goricom. U komentarima na tekst najviše je onih koji se pitaju da li je moguće da nas ovakve treba primiti u Evropsku zajednicu?”, navodi on.

Tako je to u nekoj zemlji seljaka, na brdovitom Balkanu.

Radulović kaže da smo do petka imali problem što je za Crnu Goru malo ljudi znalo, ali od petka do danas, ko prati fudbal, a to je ogroman broj, za našu zemlju svi znaju. Na žalost, u negativnom kontekstu.

On misli da se sve ovo nije moglo desiti u gorem trenutku i da se nije mogao steći gori imidž.

Turizam je, smatra Radulović emocija. Idete tamo đe postoje pozitivne emocije.

“Eto, i fudbal nam se umiješao u turizam. Nije moglo gore da se desi”, po malo je rezigniran Žarko Radulović.

Bez obzira na minula dešavanja, Radulović očekuje ove godine povećanje broja njemačkih turista. Raste broj i gostiju iz Francuske. Skandinavija se otvara ove godine. Poljkska, Češka tradicionalno dolaze i dolaziće u još većem broju.

Na pitanje Skala radija da li bi brzo otkrivanje počinioca huliganskog akta u Podgorici i njegovo primjereno kažnjavanje popravilo utisak, Radulović je odgovorio da misli da ne bi jer je upravo ovo slika našeg društva.

“Ovo što se desilo nijesu napravili ultraši. Bio sam na stadionu. To je napravio pojedinac. Sticajem nesretnih okolnosti, huligan je pogodio golmana u glavu. Ajde da kažemo da je ta sjeverna tribina problematična. Na zapadnoj sjedi gospoda. Krem Crne Gore. Sa te strane je poletio upaljač ili dva eura, nije važno. Ali, krem dela krem je gađao. Što to govori? Da smo mi tu svi negdje slični i skoro isti. Moramo dobro da se zamislimo đe idemo i kako dalje. Svi mi imamo đecu. Kako ih učimo?  Što oni danas od nas mogu da nauče? Ko je mogao da objasni svome đetetu u petak veče što se desilo? Ja nijesam mogao. Možda jesam, ali nijesam smio jer vaspitavam svoju djecu da vole ovu zemlju”, karegoričan je Radulović.

Vinovniku ovog nedjela Radulović ne bi sudio.

Kaže da ga ne bi stavio ni u zatvor.

“To je danas moderno, jer ti momci ispadaju mangupi i heroji. Treba ga kazniti pola plate sljedećih 15 godina da uplaćuje u fond Fudbalskog saveza Crne Gore. Mislim da bi mu to bila primjerena, najrealnija i najžešća kazna koja može da bude. Crnogorca ili pendrekom ili po džepu, to najbolje osjeti”, ubijeđen je Radulović.

12 KOMENTARI

 1. o kakvvoj bruci ovi pričaju, pa ovaj incident je minoran kviih ima na evropskim stadionima. evropljani se smiju koliki značaj mi dajemo ovom incidentu. idu čak dotle da okrivljuju državu i narod. Oni veze nemaju sa životom. jedna baklja baklja i jedan novčić, ubačeni na terenu, ne mogu dati pravo nikome da se pominje država u negativnom kontekstu.

 2. Ako je vjerovati i uzdati se u tradiciju-onda zime nema-avnti “rusko čarnogorski turizam-avnti”! Ona “vesela” preksinoćna “raspordaja”-/kapitalnih resursa,koji su davno iskopani-prekopani(više puta) i pretvoreni u jalovinu/- Crne Gore-Rusima-daje nadu- jednako kao i turskim investicijama-koje su “ad portas”! Jer treba znati-da su preci onih “zamotanih u crvene barjake” do iznad njihovih “obraza”-negda u doba Svetoga Petra Cetinjskoga-“prodavali žito okupatorima oliti TURCIMA,samo da bi “braća CRNOGORCI ostali brez hljeba”! “Takovi smo ti mi ,moj dragi arhimandritu Arsenije Gagoviću(bijaše starešina Pivskog manastira u doba Sveto Petra Cetinjskoga)-ne znamo niti hoćemo znati drugo,nako jedan drugog goniti u nesreću i bezčest postavljati,i što koji više radi za dobro opštenarodnje,to se više zavist protiv njega vookružava…”! Ovako zapisa i pojadi se Sveti Petar u Poslanici upućenoj 1804 godine arhimandritu Arseniju Gagovću! Nota bene-poznato je to i ovizima “stručnijema od mene”-za turizam, da gosti-furešti dode onamo đe gi vo-ledu-a da no, no vo-ledu! Zato ne zaboravite-da kad jopet bude svirala himna-stavite obavezno desnicu na srdašce-a ljevicom-ka pravi ljevaci :”ožeš po domovini” uz “himu bombe bačaj”- za bolje šutra- pokoljenjima i u spomen precima-dostojni poštovanja ,posebno zato što ostaviše rodu svome…?

 3. Sve dok se ne pokaže snaga države i poštovanje zakona nema nam spasa.Zato se ovo i čini jer niko nikoga ne kažnjava za nedjela, lupeštinu i korupciju i ovakve divljaluke i ponašanja koja nam štete i državi nanose udarce.Svako čini što god oće jer vidi da neće biti kažnjen.

 4. Bokelju neka je srećno svim mladencima u Splend, ili Hajat GDJE IM JE MILO..Čovjek ad svoj posoa ko oće svadu u njegv hotel taj može a žare naplatI i boli ga PETA.TRŽIŠNO POSLUJE I NE ODALJAVAJ SE OD TEME.HULIGANI Su NAM OCRNLI OBRAZ I TAČKA.

 5. A moj Zarko,

  A je li udar na crnogorske gradjane organizacija svadbi “uglednih biznismena” i njihovih potomaka?
  Je li udar i bezobrazluk prisustvo visokih drzavnih,partijskih,sportskih,policijskih funkcionera takvom dogadjaju?

  Je li to udar na obicnog gradjanina koji jedva krpi kraj s krajem

  • Ovo je bruka svjetska a i sire sa svadbom vijeka u Splendid za Crnu Goru, Ceca Miroslav, i ostali pjevaci na crnogorsku svadbu i koliko to kosta, Bruko moja dje me nadje i sram nas bilo sto ne procerasmo tu fukaru !!!

   • Pravo zboris Ane još da im u Risan pjeva Ceca i Miroslav i ta banda belosvjeska ondar bi im bilo premilo uz 4 ocila i krst povise Risna i to svijetleci kao na svadbu !!! Sprdacina !!!

   • Na ovu pojavu i degradaciju ambijenta i prostora, svijetleće reklame na kamenoj padini ne reaguju gospođice iz čuvenoga Ekspedicija.

   • Godpodjo ili gospodjice draga,

    Prvo, to nisu 4c…….ali o tome nemam sto s Vama.
    Drugo,krst moze smetati samo bezboznicima koji se izdaju za nekakve novokomponovane vjernike necega sto ne postoji i sto nikada nije bilo.
    Trece,upada Vama a pogotovo nekizima iz radija u oci krst svake godine a ne upada katastrofalno stanje Kotora?
    Da ne idemo dalje po zemlji Crnoj Gori dje se svakodnevno doziraju afere pojedinaca koji trenutno nisu po volji Gospodara a koji su sigurno napravili mnogo vise malverzacija nego sto im se trenutno pripisuje.
    Moze li covjek u Crnoj Gori zaraditi 4 miliona dolara a da nije Novak Djokovic?
    Evo Vam prilika da se javite i kritikujete pocetak radova na Kampu covjeka koji je doveo do stecaja vise firmi nego sto ima godina a ne pominjete Risan i krstove.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.