Žarko Radulović: Vize najveća biznis barijera u turizmu

2
Žarko Radulović potpisuje kodeks

Žarko Radulović

Globalni etički kodeks u turizmu (GCET) potpisao je u petak, 7. novembra 2014. godine u Zagrebu predsjednik Crnogorskog Turističkog Udruženja (CTU) Žarko Radulović.

Ceremoniji potpisivanja na otvaranja Svjetskog kongresa predsjednika udruženja turističkih agencija u Zagrebu, prisustvovao je i Generalni sekretar Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Taleb Rifai.

Crna Gora se, potpisivanjem etičkog kodeksa u turizmu pridružila brojnim svjetskim državama koje su prihvatile principe održivog razvoja turizma u ekonomskom, društvenom, kulturnom i segmentu zaštite životne sredine u cilju optimizacije razvoja turističke privrede.

Na Samitu je sedam država potpisalo etički kodeks u turizmu, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija : Crna Gora, Slovačka, Švedska, Finska, Južnoafrička Republika, Australija i Malezija, tako da je sada ukupno 45 država u svijetu potpisalo etički kodeks u turizmu.

Glavna tema Samita je bilo pitanje viza.

Turističke i nevladine organizacije koje se bave turizmom pružilie su argumentovani otpor vizama, jer se radi o najvećim biznis barijema kada je u pitanju turizam, kazao je za Skala radio Žarko Radulović, predsjednik CTU.

On je naveo primjer da svega 9% grđana svijeta putuje bez viza, 16% putuje djelimično sa vizom, a djelimično bez nje, ostalima je potrebna viza za sve države svijeta.

U preostale, kazao je Radulović, kojih je preko 70% nalazi se Rusija, arapske zemlje, Indija, Kina, Brazil, a to su za budućnost potencijalno najača tržišta odakle treba da se emitivno šalju gosti prema Evropi, Americi i svim drugim turističkim svjetskim destinacijama.

Radulović kaže da bi se u svijetu otvorilo preko 5,5 miliona novih radnih mjesta kada bi vizni režim bio mekši.

Godišnje se gubi 2,6 milijardi dolara upravo zbog ovakvog režima, a kao argument je poslužio podatak da su u XVII vijeku vize kao instrument uvedene i evo traju do XXI vijeka u istom obliku i na isti način čak i nešto gori nego ranije.

“Za putnika je najvažnije koliko brzo i za koliko vremena i novca stiže tamo gdje hoće da odmara. To je prvo i osnovno”, jasan je Radulović.

“Važno je i koliko ga nasmijanih lica srijeće na tom putu. Ako mora da vadi vizu, već u ambasadama nailazi na namrštene ljude. Pa na graničnim prijelazima kada ga sačekuju sa pitanjima, već mu pokvare odmor”, navodi on.

Podatak koji je i za Radulovića bio iznenađenje je konstatacija da su vize potrebne da bi spriječile terorizam.

Podatak da su 92% terorista koji su izvršili neki teroristički akt u svijetu ili stanovnici te države u kojoj se desio taj teroristički akt ili su došli u tu državu sa vizom, dovoljno govori da vize nijesu nikakva zaštita od terorizma.

Jedan u nizu argumenata je i podatak da 86% emigranata stiže u Evropu preko Italije brodovima iz sjeverne Afrike.

Ne zna se ni kad su ušli, ni ko su, ni što su, kaže Radulović i ne zna se gdje su otišli.

“Kada ne bi imali vize oni bi došli preko graničnih prijelaza, jer ne bi morali da reskiraju. Ulaz bi se elektronski evidentirao, a organi bi njegovo kretanje mogli znatno lakše da prate. Mnogo je argumenata u prilog zahtjevu da se vize ukidaju ili da se vizni režim učini značajno mekšim nego što je to danas slučaj. Primjer države Mai Mar je poučan. Oni su uveli elektronsku vizu koja se dobija u roku od tri dana. Zainteresovani dobije aplikaciju elektronskom poštom, popuni je i u roku od tri dana i stigne viza uz neku simboličnu finansijsku naknadu koju morate da platite. To je uslovilo povećanje broja turista za čitavih 320%. Turistički hitovi poput Vijetnama, Kambodže su upravo zbog toga ukinuli vize. Pokazalo se da one nijesu potrebne. Evropa se zatvorila i uljuljkala”, smatra Radulović, i ona je sama sebi dovoljna.

Ustvari, kaže Raduloviću ona je takva dovoljna političarima ali ljudima u tuističkoj industriji nije.

Očekuje se da u narednom periodu uslijedi snažno lobiranje za ukidanje viza i da će se tom pitanju posvetiti političari koji su izabrani da se bore za interese naroda.

Radulović se nada da će se u skorije vrijeme ipak nešto promijeniti i u svijetu, ali i kod nas, a da će Zakon o strancima napraviti iskorak i još više približiti Crnu Goru turistima.

sa Svjetskog kongresa

2 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].