Zastarjelost spasila Aleksu Bečića

1
Aleksa Bečić

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici neće krivično goniti šefa Demokratske Crne Gore Aleksu Bečića za povredu moralnih prava autora i interpretatora i to ne zbog toga što je ustanovilo da on nije kriv već zbog toga što je, kako kažu, nastupila zastarjelost.

Bečić ćuti. Interesantno je kako se on ne oglasi i ne zahtijeva makar od Univerziteta Crne Gore da ispita slučaj i konačno javnosti saopšti da li se radi o plagijatu, odnosno krađi intelektualne svojine ili je po srijedi nešto drugo.

Univerzitet Crne Gore se 28. aprila 2018. obavezao da će sprovesti postupak provjere autentičnosti magistarskog rada Alekse Bečića, ali se od tada do danas ne oglašava.

Izvršni direktor Centra za akademski integritet, Mitar Đukanović, nakon što je primio rješenje tužilaštva, ističe da su pravosnažni propisi o zastari krivičnog gonjenja omogućili Bečiću da izbjegne suočavanje sa pravnim posljedicama krađe intelektualne svojine Borisa Divjaka, Milorada M. Bujagića, Srđe Popovića i ostalih.

“Nadamo se da će ovo biti posljednji put da prepoznati plagijatori, na očigled crnogorske javnosti, uspiju da izbjegnu sud pravde samo zato što je njihov plagijat otkriven previše kasno. U to ime, snažno podržavamo napore radne grupe na izradi nacrta Zakona o akademskom integritetu, kojim bi se blagovremeno sankcionisanje plagijata olakšalo. Apelujemo i na nadležne organe da se, u sklopu budućih izmjena Krivičnog zakonika, založe za promjene u dijelu zastare krivičnog gonjenja u slučaju krivičnih prijava za plagijat”, kazao je Đukanović.

1 KOMENTAR

  1. …dragi nečesovi Mitre Đukanoviću…Mama mia-evo ti se u našoj maleckoj domovini-jopet na mala vrtanca-ugoni “obavezno pravo kazivanja čegović si”-i njegovo (obavezujuće) prevođenje u zanimanje ? Ka u doba Bulatović Momira Aškoga-daleko bilo-i u arheologiji-to zlo i krvavo vrijeme…u potnjoj dekadenciji XX vijeka?!…Zato i sujmam da će nam se to ikada deseti-polazeći od “kvaliteta” glasača-senca uma i razuma??!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.